175 milyon çocuğun eğitim bakılırsabilmesi için Global Eğitim Doruğu toplandı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Londra’da toplanan Global Eğitim Paydaşlığı tepesi dünyanın en fakir ülkelerinde eğitimi desteklemek için 5 milyar dolar yardım toplamayı umuyor.

Kenya ve İngiltere’nin konut sahipliğinde toplanacak fonlarla önümüzdeki beş yıl içerisinde dünyada okul kapasiteleri 88 milyon artırılacak ve 175 milyon çocuğun eğitimine dayanak olunacak.

Koronavirüs pandemisi bilhassa fakir ülkelerde okulların karşı karşıya olduğu sıkıntıları ve gereksinimleri daha da artırdı.

Salgın yüzünden okula gidemeyen milyonlarca çocuğun, artık okula dönemeyebileceği konusunda ikazlar yapılıyor.

İngiltere Eğitim için Global Paydaşlık projesine 430 milyon sterlin (600 milyon dolar) vermeyi vaadediyor.

Mesken sahibi İngiltere ismine konuşan Başbakan Boris Johnson ise, bu günlerde, kendi partisinin milletvekilleri de dahil geniş bir kesim siyasetçi tarafınca İngiltere’nin dış yardım bütçesinde değerli kesintiye gittiği için eleştiriliyor.

Yardım nasıl ve kimlerden toplanacak?

İngiltere ile birlikte gün ortasında birfazlaca ülkenin de bağış ölçülerini açıklamasıyla Perşembe günü hedeflenen fonun 4 milyar dolarının nereden geleceği de muhtemelen muhakkak olacak.

Dünyada şimdiye kadar eğitim emeliyle hiç bu kadar büyük bir fon toplanmamıştı.

Eski Avustralya başbakanı ve bağışçı ülkelerden gelecek fonların dağıtımını üstlenecek olan Global Eğitim İştiraki inisiyatifinin lideri Julia Gillard aslında hedeflenen 5 milyar doların tümünün bugün toplanacağından emindi.

Lakin ülkelerin bütçe planlama vakit içindemalarının farklı olması niçiniyle 1 milyar dolar kadar bir ölçü evreli olarak daha sonradan gelmeye devam edecek.

Julia Gillard koronavirüs salgınının bütün ülkelerde eğitime sekte vurduğunu fakat pek hayli ailenin meskenlerinde internet ilişkisi bir yana elektrik bile bulunmayan birtakım fakir ülkelerde okulların kapatılmasının etkisinin fazlaca daha büyük olduğunu söylemiş oldu.

BBC Malala Yousafzai kız çocuklarının eğitimde fazlaca daha dezavantajlı olduğuna dikkat çekti

Malala da konuştu: Kız çocukları daha da dezavantajlı

Kız çocukları ve bayanların eğitimi konusunda yürüttüğü kampanya ile Nobel mükafatı alan Pakistan’dan Malala Yousafzai de Londra’daki doruğa katılanlar içindeydı.

Malala, dorukta yaptığı konuşmada, eğitime yapılacak yatırımın “toplumsal cinsiyetleri yüzünden eğitim imkanlarından yoksun olan kız çocukları için” bilhassa değerli olduğuna dikkat çekti. Dünya çapında 130 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini hatırlattı.

‘Milyarderler uzay yarışına girerken…’

Memleketler arası yardım kuruluşu Oxfam’ın CEO’su Gabriela Bucher ise konuşmasında dünyanın evvelarini sorguladı ve kimi milyarderler uzaya özel roketler atma yarışısı sürdürebiliyorken, milyonlarca çocuğun okula gidemediğini vurguladı.

Bucher İngiltere’nın memleketler arası yardım bütçesinde yaptığı büyük kesintinin olumsuz tesirlerinden de kelam etti.

“Bu kesinti bilhassa de kız çocuklarının daha sınıfa adımlarını atmadan daha sıhhatsiz ve daha güvenliksiz olmalarına yol açacak” diye konuştu.

Tepenin açılışını İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab yaptı.

Raab kız çocuklarının eğitimine yatırımın “ilerlemenin motoru” olduğunu, “daha güzel eğitim görmüş annelerin, ailelerinin sıhhat ve refahını da artıracaklarını'” söylemiş oldu. Kız çocuklarının eğitimi “en büyük değişim sağlayıcı faktör” dedi.

Kenya’nın dış işlerinden sorumlu devlet bakanı Raychel Omamo da pandeminin eğitimde yol açtığı kesintinin değerine dikkat çekti.

BBC Afrika Öğrenci Dernekleri genel sektereri Angel Mbuthia eğitimin eşitsizlikleri ortadan kaldırmanın en tesirli yolu olduğunu söylemiş oldu

‘En güzel eşitleyici’

Eğitime erişim konusunda kampanya yürüten Kenyalı Angel Mbuthia “Eğitim en yeterli eşitleyicidir” dedi.

26 yaşında bir öğrenci başkanı ve şu anda Afrika Öğrenci Dernekleri Birliği genel sekreteri olan Mbuthia eğitimin “en büyük meselelerimize tahlil bulmakta ‘dalga etkisi’ yarattığını” söylemiş oldu.

Örneğin sıhhat eğitiminin, önemli hastalıkların tedavisindenoldukca daha ucuza mal olacak bir tahlil olabileceğini anlattı.

“Bir kere vatandaşlarınızı güzel eğittiğinizde, önleyici önlemleri almayı başaracaklardır” dedi.

Mbuthia genç işsizliğini önlemenin, iktisatta daha yüksek teknoloji kullanılan kesimlere yönelmenin, “siyasi farkındalığın” ve Kenya’da toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmenin tümünün yollarının eğitimden geçtiğini söylemiş oldu.

Angel Mbuthia Kenya’da kız çocuklarının kentlerde olduğu kadar kırsal bölgelerde de eğitime daha kolay erişebilmesi için kampanyalar yürütüyor ve bunun siyaset ve yargı içerisinde bayanların adil bir biçimde temsilinin yolunu açmasını umuyor.

Mbuthia Covid salgınının bütün dünyaya kıymetli bir şey gösterdiğine dikkat çekiyor.

“Çin’de çıkan bir salgın, Kenya’nın en uzak bir kırsal bölgesindeki insanın ömrünü etkiliyor. Biz dünya vatandaşları olmanın ve bu problemleri konuşmanın sorumluluğunu taşıyoruz” diyor.