AB, Türkiye üzere aday ülkelere 14,1 milyar Euro dayanak verecek

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Avrupa Birliği (AB) kurumları, Türkiye gibi aday ülkeler için yürütülen İştirak Öncesi Yardım Aracı’nın 2021-2027 yıllarını kapsayan üçüncü periyodu (IPA III) için toplam bütçeyi 14 milyar 162 milyon Euro olarak belirledi.

AB Kurulu’ndan yapılan açıklamada, AB kurumlarının Türkiye ile birlikte AB adayı yedi ülkeye iştirak öncesi takviye emeliyle oluşturulan mali yardım paketini kabul etti.

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhalyi, Brüksel’de yaptığı açıklamada, yardım paketinin hacminin toplam 14 milyar 200 milyon Euro olduğunu belirterek 2021 ve 2027 yılları için varılan muahedenin, “Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’ye olumlu, güzel ve kuvvetli bir bildiri olacağını söylemiş oldu.

Batı Balkan ülkelerine aktarılacak olan fonun bölge iktisadına takviye olacağını tabir den Varhalyi, bu ülkelerdeki altyapı uygunlaştırılması, etrafın korunması ve dijitalleşmeye de yatırım yapılacağını söz etti. Varhalyi, AB’ye aday ülkeler Türkiye, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbıstan’da yaşayan insanların da bu yardımlara ulaşabileceğini tabir etti.

AB bütçesinden kelam konusu ülkelere 7 yıllık periyotta toplam 14 milyar 162 milyon Euro mali dayanak sağlanacak.

IPA III, bu ülkelerin kapsamlı ıslahatlar yoluyla üyelik kriterlerini yerine getirmelerini destekleyecek. Fonların dağıtımında, stratejik ve dinamik halde siyaset odaklı bir yaklaşım izlenecek.

IPA III, hukukun üstünlüğü ve temel bedellere hürmete odaklanacak. Demokratik kurumların güçlendirilmesi, kamu idaresi ıslahatı, ekonomik yönetişim ve rekabetçiliğe yönelik ıslahatlar teşvik edilecek.

IPA III fonları tematik evvelare göre dağıtılacak. Evvelki periyot IPA fonları üzere ülke bazlı kaynak tahsis edilmeyecek. Beklentileri karşılayan ve evvelare yönelik ilerleme sağlayan ülkeler esnek halde ödüllendirilecek.