ABD, ‘tehlike altındaki’ Afgan tercümanları ülkeden tahliye edecek

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
ABD, Afganistan’daki askeri varlığını sonlandırırken, 20 yıl süren operasyon boyunca ABD öncülüğündeki güçlere tercüman olarak yardım etmiş olan ve tehlike altında bulunan bireyleri de ülkeden tahliye etmeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray, “Müttefiklere Sığınak Operasyonu”nun Temmuz ayı sonunda başlayacağını deklare etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki “Onlar yavuz beşerler. Son senelerda oynadıkları role verdiğimiz bedel ve takdiri tasdik etmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD Lideri Joe Biden, ABD’nin Afganistan’daki askeri misyonunun sona ereceği tarih olarak açıklanan 11 Eylül’ü erkene çekere, 31 Ağustos’ta askerlerin çekilmesinin tamamlanacağını açıklamıştı.

ABD ve NATO askerlerinin çekilmesi sürerken, Taliban da ülkede denetim alanını genişletiyor. İran, Tacikistan ve Türkmenistan ile Afganistan içindeki kimi hudut kapılarının denetiminin Afgan ordusundan Taliban’a geçtiği bildiriliyor.

• Afganistan’ın son 40 yılı: Taliban, 11 Eylül ve ABD işgali ülkeyi nasıl bugüne getirdi?
  • Afganistan’da son durum: Ankara, Taliban’ın Türk askerine karşı ‘saldırganca bir tutum’ ortasında olmasını beklemiyor
“Yaklaşık 2500 kişi tahliye edilecek”

Retuers’a isminin açıklanmaması şartıyla bilgi veren bir yetkili tahliye sürecinin yaklaşık 2 bin 500 kişiyi kapsayacağını belirtti.

Yetkilinin verdiği bilgiye bakılırsa bu bireyler vize süreçleri tamamlanana kadar ABD ya da bir üçüncü ülkedeki ABD askeri üslerinde konuk edilecek.

Özel Göçmen Vizesi’nden 2001’de başlayan Afganistan Savaşı boyunca ABD hükümeti ya da ABD öncülüğündeki askeri güçlerle birlikte çalışmış şahıslar faydalanabilecek.

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby de ”Müttefiklere Sığınak Operasyonu” kapsamında Afganistan’dan uçakların Temmuz ayının son haftasında kaldırılmaya başlanacağını onayladı. Kirby birinci etapta Özel Göçmen Vizesi müracaat süreci devam eden şahısların tahliye edileceğini deklare etti.

Pentagon’un açıklamasına bakılırsa bu bireyler askeri uçaklarla değil, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kiraladığı ticari uçaklarla ülkeden çıkarılacak.

Amerika’nın Sesi (VOA) ABD için çalışan birkaç bin Afgan ve aile üyelerinin özel göçmen vizeleri için müracaat sürecinde olduğunu aktardı.