ABD’deki hortumda ölen 6 emekçi niçiniyle Amazon’a tenkitler yöneltiliyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
ABD’nin Illenois eyaletinde yaşanan hortumda Amazon deposunda çalışan altı emekçinin hayatını kaybetmesinin akabinde şirkete, çalışanlarının sıhhat ve güvenliğini sağlamadığı istikametinde tenkitler yöneltiliyor.

Ölenlerden birinin yakını toplumsal medyada “Verimlilik yerine ömrümüze değer verselerdi bu biçimde bir şey yaşanmayacaktı” diye yazdı.

Amazon, takımlarının hortuma karşı “hızlı çalıştığını” savundu.

Cuma günü bölgeyi tesiri altına alan hortumda Edwardsville kentindeki deponun çatışı çöktü.

Amazon sözcüsü Kelly Nantel, şirketin ölümlerden “derin üzüntü” duyduğunu söylemiş oldu.

Deponun bulunduğu alanda gerekli sığınakların olup olmadığı, personellere sığınmaları tarafında ikaz yapılıp yapılmadığı, hortum ihtarlarına karşın o akşam vardiyasının devam etmesinin açıklanması üzere sorular yöneltiliyor.

Depoya Cuma akşamı 20.06 ve 20.16’da hortum uyarısı yapılmış, hortum binaya 20.27’de ulaşmış ve çatının çökmesine niye olmuştu.

Amazon açıklamasında, “olayların fazlaca hızlı” ilerlediği, grubun de “depodaki sığınağa” mümkün olduğunca fazla çalışanın ulaşması için “fevkalade hızlı” çalıştığı tabir edildi.

26 yaşındaki kargo sürücüsü Austin J McEwen deponun tuvaletler kısmında ölmüş, emekçilerin birden fazla, cep telefonlarından acil ihtar aldıklarında “binada evvelde belirlenen sığınma alanında” sığınmaları için yönlendirildiklerini söylemişti.

Amazon, hortum uyarısı için genel prosedürü izlediklerini ve bu doğrultuda personellere “uyarı gönderip bina ortasında evvelde belirlenmiş alana yönlendirildiklerini” söylemiş oldu.

• ABD’de kasırga ve hortum felaketi: Kentucky’de 74 kişi hayatını kaybetti, 100’den çok kişi kayıp
  • Black Friday: Amazon çalışanları 20 ülkede ‘Kara Cuma’ hareketleri yapıyor
  • Amazon birtakım sürücülerinin idrarını şişelere yapmak zorunda kaldığını kabul etti
Çalışanların birçoklarının bu alana gittiğini, lakin küçük bir kümenin da hortumdan en çok etkilenen kısma sığındığı, “trajik ölümlerin birçoklarının burada gerçekleştiği” açıklandı.

Fakat ölmedilk evvel ailesine telefon eden 29 yaşındaki Clayton Cope’un kız kardeşi Rachel BBC’ye konuştuğunda, kardeşinin kelamlarından anladığı kadarıyla emekçilere birinci ikaz sireninden daha sonrasında sığınmaları doğrultusunda bildirimde bulunulmadığını belirtiyor.

Rachel, Facebook paylaşımında, Amazon’un personellerin güvenliğine öncelik verip vaktinde ihtar yapmış olması halinde “Kimse son dakikada çabukla sığınmaya çalışmayacak, kardeşim başka insanlara yardım etmeye çalışıp kendi hayatını tehlikeye atmayacaktı” diye yazdı.

Cuma akşamı ABD’nin altı eyaletini tesiri altına alan kasırga ve hortumda 100’e yakın kişi öldü, 322 kilometrelik bir alandaki binalar hasar gördü.

Yalnızca Kentucky eyaletinde 74 kişinin öldüğü teyit edildi, 100’den çok kişi ise hala kayıp.

Ölenler içinde Mayfield kentindeki bir mum fabrikasında çalışan 8 personel de bulunuyor.

‘Amazon emekçilerinin birden fazla taşeron’

ABD’nin farklı bölgelerinde Amazon personellerini örgütlemeye çalışan Toptan ve Perakende Mağazaları Emekçileri Sendikası lideri Stuart Appelbaum, hortum ikazlarına karşın Amazon’un emekçileri çalıştırmasının “öne sürülen sebebi olamaz” dedi.

ABD Çalışma Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada, deponun çökmesiyle ilgili bir soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Rutgers Üniversitesi’nde iş güvenliği alanında çalışma yapan Doçent Rebecca Givan, şirketlerin çalışanlarına inançlı bir iş ortamı sağlama yükümlülüğü bulunduğunu, lakin bunu ihlal etme cezasının epey az olduğunu söylüyor.

Givan, Amazon’un çalıştırdığı çalışanların birçoklarının taşeron emekçi olduğunu, bu biçimdece Cuma akşamı bu çalışanların çalıştırılmasıyla ilgili soruların direkt muhatabı olmaktan kaçınabileceğini belirtiyor.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, toplumsal medyada uzay seyahati dönüşünde astronotlarla fotoğrafını paylaşması da reaksiyon aldı.

Bezos çabucak sonrasında Edwarsville deposundaki can kayıplarından hüzün duyduğuna dair bir bildiri paylaştı.

Amazon, Edwardsville Toplum Derneği isimli yardım kuruluşuna 1 milyon dolar bağış yapacağını, ulaşım, besin ve su yardımında bulunduğunu deklare etti.