Afganistan, sel ve ardından on binlerce evsiz: 300'den fazla ölü, ancak Taliban hâlâ kayıp sayısını bildiremiyor

Namik

Aktif Üye
KABİL (Asya Haberleri) – 10 Mayıs'tan itibaren Kuzeydoğu Afganistan'da 21 ilçeyi vuran şiddetli yağışların yarattığı hasar yıkıcı: Çocukları Kurtarın insani yardım çalışanları, yalnızca Baghlan vilayetinde en çok etkilenen 40 bin çocuğun evsiz kaldığını bildirdi. Bakanlık tahminlerine göre ölü sayısı 300'ün üzerine çıktı. Dünya Yemek programı En az 51 çocuğun dahil olduğu Birleşmiş Milletler (WFP) şunları ekledi:Unicef. Uluslararası toplumu yardım sağlamaya çağıran Papa Francis'in bugünkü dinleyiciler arasında hatırladığı bir trajedi de vardı.

Yardım için iletişimde zorluklar. İtalyan bir yardım görevlisi, bölgede çok sayıda insani yardım kuruluşunun bulunduğunu ancak “iletişimin tamamen kesildiğini ve meslektaşlarımızla konuşamadığını” söyledi. AsyaHaberler. Taliban, 12.000'den fazla evin hasar gördüğünü veya yıkıldığını, bunun yaklaşık 80.000 kişiyi etkilediğini bildirdi, ancak fiili yetkililer ve uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan veriler farklılık gösteriyor. Köprüler, yollar, okullar ve hastaneler de çöktü: Baghlan ve Takhar vilayetlerindeki en az 11 klinikte sağlık hizmetleri durduruldu ve bu durum, hâlâ faaliyette olan sağlık tesisleri üzerinde baskı oluşturdu.

Hayatta kalanlara ulaşılamıyor. Altyapının hasar görmesi, uluslararası kuruluşların ve STK'ların hayatta kalanlara ulaşmasını zorlaştırıyor. WFP sözcüleri, Baghlan'ın çoğuna “kamyonların erişemeyeceğini” belirterek, kurbanlara yiyecek götürmek için mümkün olan tüm alternatifleri kullandıklarını açıkladı.

Ciddi hastalıklar yaygınlaşıyor. Murghab bölgesinde içme suyunun bulunmaması nedeniyle zatürre ve ishal gibi hastalıklar çocuklar arasında şimdiden yayılmış durumda. “Ölüyoruz, çıkış yolumuz yok, ekmeğimiz yok, suyumuz yok, barınağımız yok. Bize yardım gelmezse yok olacağız” dedi bir bölge sakini. Muhammed, eşinin ve iki çocuğunun cesetlerini ülkenin başkenti Puli Khumri'de bulduktan sonra, diğerleri “göz açıp kapayıncaya kadar her şeyi kaybettiklerini: ailemi, evimi, eşyalarımı, artık hiçbir şeyim kalmadığını” söyledi. Bağlan eyaleti. “Umarım birileri kızlarımı canlı bulmuştur” diye ekledi.

Önceki felaketlerin ardından meydana gelen bir felaket. Ancak onlarca yıldır süren savaşlar ve Ağustos 2021'de iktidara gelen Taliban hükümetinin iklimle ilgili acil durumlarla baş edememesi nedeniyle durum daha da kötüleşti. Baghlan vilayetinin valisi Alam Majidi, kurtarma operasyonlarının devam ettiğini ancak kayıp sayısının henüz belirlenmediğini, en az 6.000 ailenin halihazırda yerinden edildiğini söyledi.

Taliban hükümetinden talepler. “Hükümetten talebimiz bize yardım etmesidir. Hiçbir şeyimiz yok ve yardıma ihtiyacımız var” dedi. Evlerini kaybeden Şeyh Celal köyünün bazı sakinleri. Tarım arazilerinin bile “tamamen yok edildiğini” eklediler. 40 milyondan fazla kişiden oluşan Afgan nüfusunun %80'i tarımla geçiniyor, ancak özellikle kurak geçen kışlar toprağı yağmura karşı dayanıklı hale getirerek toprak kaymalarına ve yakın zamanda yaşanan su baskınlarına neden oldu.

Yalnızca 2024 yılında selin etkisi 30 bin kişiyi etkileyecek. Birleşmiş Milletler verilerine göre yalnızca 2024 yılında ülke genelinde 30 binin üzerinde kişi sel felaketinden etkilendi. Nisan ayında yaşanan selde en az 70 kişi öldü; Taliban bu rakamın yüze yakın olduğunu söylüyor.