Afganistan’daki depremde ölü sayısı artarken köylerin tamamı yerle bir oldu

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Yerel yetkililere göre, Afganistan’ın kuzeybatısındaki iki güçlü depremde ölenlerin sayısı Pazar günü en az 813 kişiye yükseldi; bu da ikiz depremleri, onlarca yıldır ülkeyi etkileyen en ölümcül doğal felaketlerden biri haline getirdi.

Cumartesi günü ülkenin İran sınırındaki Herat ilinde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki ikiz depremler, birçok ilçedeki kerpiç evlerin çökmesine ve altlarındaki zeminin sallanması nedeniyle eyalet başkentindeki binlerce insanın ofis binalarından dışarı akın etmesine neden oldu. İlk depremleri en az yedi deprem izledi.

Taliban yetkilileri ve yerel gönüllülere göre, arama kurtarma çalışmaları devam ederken ölü sayısının artması beklenirken, en çok etkilenen bölgelerde bazı köyler yok edildi. Yetkililer daha önce Pazar günü yaklaşık 2.000 kişinin öldüğünü açıklamıştı ancak daha sonra Afet Yönetimi Bakanlığı’na göre bu sayıya ölüm ve yaralanmaların da dahil olduğunu açıkladı.

Depremin yaşandığı cumartesi günü Herat’ta evinde bulunan 41 yaşındaki Vekil Safi, evinin duvarları sallanmaya başlayınca 5 çocuğuyla birlikte dışarı koştuklarını ancak şiddetin yoğunluğundan dolayı yere düştüklerini söyledi. titriyor.

Safi Bey, “41 yıllık hayatımda bu kadar şiddetli bir deprem görmemiştim” dedi. Cumartesi akşamı o, karısı ve çocukları – Herat kentindeki diğer binlerce kişi gibi – dondurucu soğukta dışarıda uyudular; şiddetli rüzgar onları iliklerine kadar ürpertiyordu; evlerini çökertebilecek artçı sarsıntılardan korkuyorlardı. Safi Bey, soğuk ve gece boyunca yaşanan iki şok arasında zar zor uyuduklarını ekledi.

Pazar günü ağır hasar gören uzak bölgelere gelen yardım görevlileri yıkım manzaralarıyla karşılaştı: evler moloz yığınına dönmüştü ve bazı durumlarda tüm aileler öldürülmüştü. Finansman sıkıntısı nedeniyle çökmenin eşiğine gelen hastaneler ve klinikler yüzlerce yaralıyla dolup taştı.

Sosyal medyada dolaşan bir videoda, Wardakha adlı ücra bir köyde depremden sağ kurtulan bir kişi, bir zamanlar evi olan bir moloz yığınının üzerinde duruyordu. Depremden sonra ailesinin hayatta kalan tek üyesi olduğunu, evlerinin çökmesi sonucu 5 günlük çocuğu da dahil olmak üzere 14 akrabasının tamamının öldüğünü açıkladı.

“Aman Tanrım. Aman Tanrım, lütfen bana yardım et – ne yapmalıyım?” dedi. Sonra nefesi kesildi, ellerini bir zamanlar evi olan toza gömdü ve ağladı.

Depremler, son yıllarda büyük sel, toprak kayması ve depremlerin yaşandığı Afganistan’da yaşanan son doğal afet oldu. Taliban yetkililerine göre Haziran 2022’de Afganistan’ın güneydoğusunda güçlü bir deprem meydana geldi ve 1.000’den fazla kişi öldü.

Bu iki deprem, bu yıl Türkiye ve Fas’ta meydana gelen ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan iki büyük depremin ardından geldi.

Felaketler, iki yıl önce Batı destekli hükümetin çöküşünden bu yana Afganistan’ı rahatsız eden, halihazırda ciddi olan insani ve ekonomik krizleri daha da derinleştirdi; milyonlarca işin neredeyse bir gecede ortadan kalkmasına ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’na göre, ülkedeki 39 milyon insanın neredeyse yarısı şu anda şiddetli açlık çekiyor; bunların yaklaşık üç milyonu kıtlığın eşiğinde.

Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana BM yetkilileri, Afganistan’ın dünyanın en büyük insani krizini temsil ettiğini söyledi. Ancak Taliban yönetiminin üzerinden iki yıl geçtikten sonra, diğer krizlerin dünyanın dikkatini çekmesi ve Taliban hükümetinin kadınlara yönelik artan kısıtlamalarının ülkeye sağlanan fonların tamamen kesilmesi ve buna yanıt olarak iptal edilmesi yönünde çağrılara yol açması nedeniyle yardımlar tükenmeye başlıyor.

Ülke soğuk kış aylarıyla karşı karşıya kalırken, aileler ellerindeki azıcık parayı yiyeceğe harcamak ya da ailelerini sıcak tutmak için yakacak oduna harcamak arasında seçim yapmak zorunda kalırken, acıların daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Kötüleşen insani kriz ve bir dizi doğal afet, Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana büyük ölçekli ve sürekli yardım çabalarını koordine etme yeteneğini test etti.

Cumartesi günkü depremin ardından Taliban yetkilileri, askeri ve hizmet kuruluşlarına kurtarma operasyonlarına, yaralıların taşınmasına, evsizler için barınakların hazırlanmasına ve en çok etkilenen uzak bölgelere gıda yardımı sağlanmasına öncelik vermeleri talimatını verdiklerini söyledi. Pazar günü, yetkililer dedi Ülke hava kuvvetlerinin yaralıları taşımak için 32 uçuş gerçekleştirdiği ve ilgili tüm yetkililerin müdahaleyi koordine ettiği belirtildi.

Ancak ani ve acil yiyecek, yardım ve barınma ihtiyacı, hükümetin müdahale etme kabiliyetini aşmış gibi görünüyordu.

Taliban’ın Herat afet yönetimi dairesi başkanı Musa Ashari, “Çadır gönderdik ama aile sayısı binleri buluyordu ve yalnızca bazı ailelere çadır verebildik” dedi. “Mesela 100 aileye 20-30 çadır dağıtıldı. Geri kalanların yaşayacak bir çadırı bile yok.”

Herat şehrinin eteklerinde bir yardım merkezine dönüştürülen okulda, felaketten en çok etkilenen bölgelerden biri olan Zinda Jan’dan yüzlerce yaralı, Pazar günü tıbbi yardımın gelmesini bekleyen tozlu battaniyelerin üzerinde yatıyordu. Birçoğu Cumartesi günü, onları bir zamanlar evleri olan moloz yığınlarından çıkaran gönüllüler tarafından Baba Ji Lisesi’ne getirildi.

Hastaneler ve klinikler dolup taştığı için, sersemlemiş ve yaralı halde, yerel liderler tarafından yardım dağıtım noktası olarak kurulan okula götürüldüler. Ancak bir gönüllüye göre çoğu, varışlarından yaklaşık 24 saat sonra hükümet yetkililerinden su, ilaç veya yiyecek alamamıştı.

Haber medyasına konuştuğu için misilleme korkusuyla soyadını vermeyi tercih eden 44 yaşındaki gönüllü Jami, “Koşullar berbat” dedi.

En çok etkilenen bölgelerin çoğunda (çoğunlukla dağlık toprak yollar boyunca uzanan ve evlerin tek katlı kerpiç binalardan biraz daha büyük olduğu köyler) gönüllüler, hükümet yardımının çok az geldiğini veya hiç gelmediğini söyledi.

Herat şehrinin sakini olan 37 yaşındaki Qudos Khatibi, Pazar sabahı diğer gönüllülerle birlikte Zinda Jan ilçesine giderek yerel bağışlarla su, yiyecek ve diğer yardımları getirdi. Yıkımın hayal edebileceklerinden daha kötü olduğunu söyledi.

Bir zamanlar yüzlerce insanın yaşadığı bazı köylerde hayatta kalanların sayısı çok azdı. Deprem sırasında okudukları dini okuldan kalan onlarca çocuğun cesedi toz ve metalle kaplıydı. Birbiri ardına köyler moloz yığınına dönüştü.

Durumun çok kötü olduğunu ifade etti. “Bir ev ile bir sokak arasındaki farkı anlayamıyordunuz.”

Safiullah Padşah raporlamaya katkıda bulunmuştur.