Avustralya, Stan Grant’in ırkçı hakaretler yüzünden ABC’yi bırakmasını bekliyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Avustralya’nın en tanınmış gazetecilerinden biri, ırkçı hakaretler nedeniyle TV sunuculuğu görevinden ayrıldığını açıkladığında, ülkenin medya endüstrisinde şok dalgaları yaşandı.

Gazeteci Stan Grant, Cuma günü işvereninin web sitesinde yayınlanan bir görüş yazısında, kendisi ve ailesinin, Avustralya Yayın Kurumu’nun Kral III. sömürgecilikten bahsetti. Bu çağ, Avustralya’nın yerli halkına karşı şiddet gördü.

Bay Grant, 30 yılı aşkın bir süredir gazetecidir ve ulusal kanalın popüler güncel talk programı ‘Q+A’nın sunucusu olarak TV ekranlarında tanınan bir varlıktır. Pazartesi günü programa son kez katıldığı sırada, sosyal ve diğer medyadan gelen saldırıların sözlerini çarpıttığını ve bedelini ödediğini söyledi.

“Beni ve ailemi taciz edenlere tek diyeceğim, amacınız beni incitmekse, o zaman yaptınız” dedi ve yokluğunun geçici olacağını da sözlerine ekledi. “Şu anda aşağıdayım, bu benim. Ama tekrar kalkacağım. Ve tekrar bana gelebilirsin, ben de seni halkımın sevgisiyle karşılarım.”

yaptığı açıklamada işvereni ABC’yi “kurumsal başarısızlıkla” suçladı. Şirkette hiç kimse, onu taç giyme törenine katılmaya davet edenler bile, “kamu desteği sözü vermedi” dedi.

“Bir ara veriyorum çünkü hikayemizin – acı gerçeğimizin – medya için çok büyük, çok kırılgan ve değerli olduğunu bir kez daha gösterdik” diye yazdı. “Medya sadece savaş hatlarını görüyor, köprüleri değil. Sadece siyaset görüyor.”

Taç giyme töreni bölümünde, Bay Grant, halkının, Wiradjuri kabilesinin, kraliyet adına nasıl bir “yok etme savaşı” ilan edildiğinden bahsetti. Taç giyme töreni “uzak bir şey değil, sadece ağırlığı olmayan bir tören”. First Nations insanları için ağırlık taşıyor çünkü o taç üzerimize yük oldu ve biz hala onunla mücadele ediyoruz.

ABC, bölümün aşırı derecede kritik olduğunu düşünen izleyicilerden bir dizi şikayet aldı. Önde gelen iki radyo sunucusu, haberin “havayı tamamen yanlış anladığını” ve “bile” olduğunu söylerken, bazı haber makaleleri Bay Grant’in yorumlarını “tirad” ve “skandal” olarak nitelendirdi.rant.” Diğer panelistler monarşiyi eleştiriyor isminde Bay Grant ile aynı miktarda vitriol almadılar.

Avustralya çok kültürlülüğünü kutlarken, hükümetinin, toplantı odalarının ve medya kurumlarının çeşitliliği açısından diğer Batılı ülkelerin gerisinde kalıyor ve hâlâ hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmamış kanlı bir sömürge geçmişine güveniyor. Bu hesaplaşmanın bir kısmı, bu yılın ilerleyen zamanlarında ulusun, hükümete yerli meseleleri hakkında tavsiyelerde bulunacak bir organın anayasaya dahil edilip edilmeyeceği konusunda bir referandum yapacağı zaman gelecek.

Bay Grant’in izninin duyurulması, diğer Yerli ve beyaz olmayan gazetecilere, çalışırken karşılaştıkları ırkçılığı ve işlerinin onları koruyup desteklemedeki başarısızlığını veya karşılaştıkları ek zorlukları anlama konusunda konuşmaları ve ayrıntılandırmaları için ilham verdi.

Yerli Noongar kabilesine ait olan Network 10’da bir televizyon muhabiri ve sunucu olan Narelda Jacobs, Bay Grant’in deneyiminin, tarihsel olarak seslerini kapatan bir endüstrideki ana akım umutları zorlamak için Yerli gazetecilerin ödediği yüksek bedelin altını çizdiğini söyledi.

“Avustralya’daki medya tarihi boyunca dengesiz olmuştur” dedi. “Dengesini korumaya çalışıyordu ve bunun için saldırıya uğradı.”

“İnsanlar ırkçılıkla ilgili sorunlarımızı öne çıkarmaya çalıştıklarında, medyanın bir bölümü tarafından saldırıya uğruyor, aşağılanıyor ve susturuluyor” diye ekledi. “Ve ulusal öneme sahip meseleler hakkında bu konuşmaları yapmak için kültürel açıdan yeterince güvenli ortam yok.”

Son eleştirilerin çoğu ABC’yi hedef alsa da, gazeteciler işyeri sorunlarının endüstri çapında olduğunu söylediler. Şirket, Avustralya’nın en çeşitli medya kuruluşlarından biridir ve ticari medya kuruluşlarının sahip olmadığı bir kamu hesap verebilirlik yetkisine sahip devlet tarafından finanse edilen yalnızca iki ulusal yayıncıdan biridir.

Pazar günü ABC, kuruluşun çalışanlarını etkileyen ırkçılığa nasıl tepki verdiğini gözden geçireceğini söyledi ve Bay Grant’ten özür diledi. Pazartesi günü istasyondaki çalışanlar, #IStandWithStan ve #WeRejectRacism yazan pankartlarla Bay Grant’e yapılan muameleyi protesto etmek için işlerinden çıktılar.

Media Diversity Australia’nın CEO’su Mariam Veiszadeh, “Bu bir tür hesaplaşma” dedi. Bay Grant’in yokluğu çok net bir şekilde hissedildi çünkü “Birinci Milletler geçmişine ve deneyimine sahip, onun çapındaki hiç kimse boşluğu dolduramaz” dedi ve onun ayrılışı birçok genç Yerli ve yabancı genç için bir darbe oldu. “Umutlarını, özlemlerini ve hayallerini Stan Grant gibi insanlara dayandıran” beyaz gazeteciler.