Banliyöler, Tor Bella Monaca: Bu, sembolik bir çürüme yerinin sıcak ve sosyalleşme alanına dönüştürülmesidir.

Namik

Aktif Üye
ROMA – Bugün, 14 Temmuz, Tor Bella Monaca’nın ana meydanı olan Largo Mengaroni’nin yenilenen ilk bölümü yeniden halka açılıyor. Müdahale, sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. CRESCO eğitim yenileme sitesitarafından teşvik edilen ve tamamen finanse edilen Paolo Bulgari VakfıRoma La Sapienza Üniversitesi’nin DICEA bölümü veCubo Libro kültür derneğive Rome Capital Çevre Departmanının (ve VI Le Torri Belediyesinin) desteğiyle oluşturulmuştur.

Adına yakışır bir kare. Geniş kamusal alanın yeniden düzenlenmesi, yıllarca ciddi bir ihmalden sonra bölgeye ismine layık bir meydanı restore etmeyi amaçlıyor: her yaştan sakin için dinlenme, dinlenme ve eğlence için güzel ve konforlu bir yer; topluluk bağlarının yeniden inşası için bir alan; en gençlerle eğitim çalışmaları için bir açık hava sınıfı. Korunması ve bir arada tutulması gereken ortak bir mal.

Gerilemenin bir yer metaforu. Birkaç ay öncesine kadar, Tor Bella Monaca’nın ana meydanı olan Largo Ferruccio Mengaroni, kamusal alan kavramının durdurulamaz düşüşü için mükemmel bir metaforu temsil ediyordu. Yirmi yılı aşkın bir süre önce bir Avrupa projesinin parçası olarak park etmek için kullanılan bir yürüyüş yolunun yerine inşa edilen meydan, balıklarla dolu fışkıran bir çeşme, yeni ağaçlar, elektrik direkleri, çocuklar için oyunlar, gölgeli çardaklar.

Vandalizm ve asla fışkırmayan çeşme. En iyi niyetlerle doğan proje, daha en başında, tamamlanmamış ekipman ve vandalizm arasında en kötü şekilde sona ermişti. Çeşmenin fışkırması neredeyse anında durdu, balıklar çoğalmak yerine kızartıldı, başlangıçta bir yiyecek içecek noktası barındırmak için tasarlanan küçük beton küp, hiç bitmedi ve hiç test edilmedi, kısa süre sonra bir uyuşturucu ticaret merkezi haline geldi. Birkaç ay içinde, yeni Largo iki bina arasındaki basit bir alan olmaya geri döndü ve projenin kartları sanki sihirle buharlaştı.

İyileşmenin başlangıcı. Meydanın toparlanması bir süre sonra başladı: aslında bazı sakinler terk edilmiş küpü yeniden ele geçirdiler, şırıngaları temizlediler ve onu ilk kitap deposu haline getirdiler; daha sonra, bazı genç gönüllüler sayesinde, alan küçük bir kültürel derneğin merkezi haline geldi. Kitap Küpü15 yıldır anneler ve çocuklar için bir referans noktası.

Yeni projenin ilham kaynağı. Bu küçük eğitim karakolu ve yıllardır Tor Bella Monaca’da araştırma faaliyetlerinde bulunan La Sapienza Üniversitesi’nin DICEA Departmanı ile karşılaşmamız, Largo Mengaroni’nin yeni yeniden geliştirme projesi için ilham kaynağı oldu. bugün Tor Bella Monaca’da, birçok farklı beceriyi birleştiren ve her şeyden önce eğitim camiasını desteklemek için çalışan çok daha büyük bir eğitim alanında yeniden açılıyor.

Yenilik, katılımcı planlamadır. Yeni müdahale, yirmi yıl öncesine kıyasla çok farklı temellerde doğdu: o zamanlar proje yukarıdan aşağıya idiyse, bugün bölge sakinleri, yerel dernekler ve kurumların kendileriyle uzun bir katılımcı planlama sürecinin sonucudur. 2000’lerde müdahale bitmemiş meydanın açılışıyla sona erdiyse, projemiz aslında bugün bu fırsatı mahallenin eğitim ve toplum dokusunu güçlendirmek için kullanma taahhüdüyle başlıyor. Amaç, yerel derneklerin ve vatandaşların, kurumlarla ittifak halinde günlük bakım faaliyetleri, girişimler ve etkinliklerle meydanı canlandırmasına olanak tanıyan gerçek bir işbirliği anlaşmasının oluşturulmasını teşvik etmektir. “Eğitimsel” yenilenme sahasının tam kalbini temsil eden çok zor bir meydan okuma.

finansman. Yirmi yıl önce müdahalenin yönü ve finansmanı Avrupalı idiyse, bugün yeni girişim bir hayır kurumu tarafından teşvik ediliyor ve tamamen finanse ediliyor – Paolo Bulgari Vakfı – İtalya’daki en halka açık mahallede okulu ve kamusal alanı desteklemek için önemli özel kaynakları kanalize eden.

Yeni bir sosyal hayırseverlik. Son yıllarda Roma’daki eylem Üçüncü sektör ve yeni bir sosyal hayırseverlik, şehrin aynı kamusal vizyonunu genişletmemize yardımcı olur: kamu, devlet mülkiyetinin “ağacının üzerinde durmak” değildir, yalnızca boş bir alan (iki bina arasında) değildir, ama her şeyden önce, genel çıkarlar doğrultusunda yurttaşlık ve gerçek katılım üretebilir.

* Giulio Cederna, Paolo Bulgari Vakfı’nın yöneticisi