Birleşmiş Milletler, Afganistan’a hava yoluyla insani yardım ulaştırmaya başladı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), kışın yaklaşmasıyla ömür koşullarının ağırlaştığı Afganistan’a hava yoluyla insani yardım ulaştırmaya başladıklarını deklare etti.

BM’nin Cenevre ofisindeki çevrim içi basın toplantısına katılan BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, Afganistan’daki son durumu kıymetlendirdi. Sözcü Mantoo, Taliban’ın denetimi ele geçirdiği ülkede, iç çatışmalar niçiniyle yerinden edilmiş Afgan sivillere ulaştırılmak üzere 33 ton kış kurallarına hazırlama ekipmanının, BMMYK uçağına yüklenerek Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Afganistan’ın başşehri Kabil’e gerçek havalandığını bildirdi.

Uçağın bu sabah BAE’nin Şarika Havalimanı’ndan hareket ettiğini ve TSİ 17.30’da Kabil’e ineceğini belirten Mantoo, öteki insani yardım sevkiyatının da 4 ve 7 Kasım’da hava yoluyla bölgeye ulaştırılacağını kaydetti.

Mantoo, her biri 25 kilogram yükündeki kış koşullarına hazırlama ekipmanının, soğuğa karşı yalıtımı güçlendiren yer kaplama, döşeme üzere materyallerden oluştuğu bilgisini paylaştı.

Biroldukca aile uygun barınak bulamıyor

Kışın yaklaşmasıyla Afganistan’da insani yardım muhtaçlığının giderek arttığına dikkati çeken Mantoo, “Yerinden edilen biroldukça aile uygun bir barınak bulamazken, konutlarına dönen birfazlaca ailenin meskeni kış kurallarına uygunsuz biçimde.” formunda konuştu.

Taliban’ın 15 Ağustos’ta başşehir Kabil’i denetimi altına alması kararı Afganistan hükümeti düşmüş, ülkeye yönelik memleketler arası yardımlar kesilmişti. BM başta olmak üzere memleketler arası toplum, şu an ülkede besin temininde yaşanan meselelere dikkati çekiyor. Yaklaşan kış aylarında yaşanması beklenen besin kıtlığı krizinin derinleşeceği varsayım ediliyor.

BM bilgilerine nazaran, Afganistan’da, gelecek kış aylarında nüfusun yarısından fazlasına tekabül eden 22,8 milyon kişinin önemli manada besin zahmeti yaşayacağı varsayım ediliyor.