BM İklim Değişikliği Konferansı’nda mutabakata varıldı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Ülkeler, 26. BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) “hayal kırıklıkları” içinde muahedeye vararak, gelecek yılın sonuna kadar 2030 emisyon azaltma amaçlarını güçlendirmeyi kabul etti.

İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılan COP26’da müzakereler, birtakım itirazlara karşın tüm iştirakçi ülkeler tarafınca imzalandı.

Bir muahedeye varmak için belirlenen mühletin cuma 18.00’de sona ermesine karşın, fosil yakıtlarla ilgili lisanda uyuşmazlık niçiniyle çıkmaza giren müzakereler bir tabir değişikliğiyle tamamlandı.

Taslak metinde yer alan, ülkelerin “azaltılmamış kömür gücü ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını etaplı olarak kaldırmayı hızlandırmaları” gerektiği biçimindeki tabir, “aşamalı olarak azaltmaları” biçiminde değiştirildi.

Kimi Avrupa ve ada ülkeleri; Çin ve Hindistan’ın ağır itirazları kararı yapılan değişiklik karşısında hayal kırıklıklarını lisana getirse de metni kabul etti.

“Derin hayal kırıklığını anlıyorum”

COP Lideri Alok Sharma, muahedeye varılmasının akabinde yaptığı konuşmada, “Bütün delegelere bu sürecin gelişme halinden dolayı özür dilediğimi ve epeyce üzgün olduğumu söylemek istiyorum” dedi.

“Derin hayal kırıklığını da anladığını” kaydeden Sharma, lakin bir daha de muahedeyi müdafaanın hayati kıymet taşıdığını vurguladı.

Ada ülkesi Fiji delegasyonundan yapılan açıklamada ise “sadece şaşkınlık değil, bununla birlikte büyük hayal kırıklığı ortasında oldukları” tabir edilerek, “Bu bizi 1,5 dereceye yaklaştırmak yerine bu maksada ulaşmayı zorlaştıracak” denildi.

birebir vakitte birinci defa bir BM iklim muahedesinde fosil yakıtlardan bahsedilmiş oldu. Varılan mutabakatta ülkeler global sıcaklık artışının sanayi ihtilali öncesine oranla 1,5 derece ile sonlandırılması için gelecek yılın sonuna kadar 2030 emisyon azaltma gayelerini güçlendirmeyi kabul etti.

Yansılar

Greenpeace Memleketler arası İcra Yöneticisi Jennifer Morgan, muahedeye ait, “Silik, zayıf ve 1,5 derece maksadı yalnızca nefes alıyor. Lakin kömür çağının bitmiş olduğine dair bir sinyal gönderildi ve bu önemli” açıklamasında bulundu.

Yardım kuruluşu Christian Aid’in CEO’su Amanda Mukwashi de “COP26’nın 1,5 dereceyi canlı tutmak için en yeterli talih olduğu söylendi lakin 1,5 derece ömür dayanağına alındı” değerlendirmesini yaptı.