Burkina Faso’da yeni okul yılı bir milyon çocuğun okula gitmemesiyle başlıyor: Çok fazla şiddet var

Namik

Aktif Üye
OUAGADOUGOU – Burkina Faso’nun başkentinden, yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününün dört okuldan en az birinin (kesin olarak 6.149) başladığı ve yaygın şiddet ve güvensizlik nedeniyle kapalı kaldığı bilinen bir UNICEF raporu geliyor: ülkenin bazı bölgelerinde sivil halkın hayatını ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Sonuç olarak, tahminen bir milyon çocuk artık okula gitmiyor ve süregelen tehditlere maruz kalıyor veya doğrudan maruz kalıyor.

Sığınma yeri olarak sınıflar. Bu arada, en az 230 okul şu anda ülke içinde yerinden edilmiş 52.000’den fazla kişiye geçici barınak olarak hizmet veriyor ve bu da binlerce çocuğun eğitime erişimini daha da kötüleştiriyor. UNICEF’in Burkina Faso temsilcisi John Agbor, “Henüz okula dönemeyen bu kadar çok çocuğun olması ve aynı zamanda bu kadar çok okulun kapalı olması şok edici” diyor. Ancak ülkedeki genel durum pek çok açıdan yönetilemez ve kontrolden çıkmış olmasına rağmen, çatışmalardan en ağır şekilde etkilenen bölgelerde bile 3,8 milyondan fazla kız ve erkek çocuk eğitim yollarına geri dönüyor.

İki milyon ülke içinde yerinden edilmiş insan. Hükümet ile cihatçılar arasında 2016’da başlayan ve o zamandan bu yana 16 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bir savaş. İstikrarsızlık ve şiddet, çok sayıda insanın ülke içinde yerinden edilmesine neden oldu: 2022 yılına gelindiğinde, yaklaşık yirmi iki kişilik nüfusun neredeyse iki milyonunun olacağı tahmin ediliyor. UNICEF ve diğer ortaklarla Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle uygulanan bir dizi önlem, özellikle Kuzey, Orta ve Kuzey, Boucle du Mouhoun dahil olmak üzere güvenlik krizinden en çok etkilenen bölgelerdeki çocukları okullara geri döndürmek için yürürlüktedir. , Doğu, Orta Doğu ve Sahel.

Yardım girişimleri. Sadece bu yıl örgün eğitim, hızlandırılmış okul stratejileri, mesleki eğitim ve radyo programları aracılığıyla 763.000 çocuğun eğitime erişiminin sağlanmasına destek olundu ve 150.000’in üzerinde okul seti ve malzemesi dağıtıldı. Ayrıca radyo eğitimine destek amacıyla 2.670 adet radyo seti, 500 adet kit dağıtılacak”kutudaki okul” ve 37.400 çocuğun ihtiyaçlarını karşılayacak 435 eğlence ve erken çocukluk gelişimi (ECD) kiti. UNICEF ayrıca 350 yeni okulun “Çocuk Dostu Kaliteli Okul” standartlarını uygulamasını sağlamak için öğretmen eğitimine de destek verdi.

Siyasi istikrarsızlık, iklim, cihatçılar. Burkina Faso vatandaşları dünyanın en ihmal edilen insani krizini yaşıyor: Norveç Mülteci Konseyi (NCR). Afrika ülkesindeki mevcut durum yalnızca farklı faktörlerin bir araya gelmesinin sonucudur: siyasi istikrarsızlık, iklim değişikliğinin etkileri, terörizm ve devlet güvenlik yönetiminin eksikliği. Küresel Terörizm EndeksiTerörün dünyadaki her ülke üzerindeki etkisini ölçen rapor, onu Afganistan’ın hemen ardından ikinci sıraya yerleştiriyor.