Çad Gölü, kıyıdan birkaç kilometre uzakta yerinden edilmiş insanların kaldığı kampta: Boko Haram cihatçılarının şiddetli saldırılarından kaçan insanla

Namik

Aktif Üye
FORKOULOM (Çad). Hawa, geceyi geçirmek için sığınma talebiyle ilgili neden daha fazla bir şey duymadığını soruyor. Ey çocuklarının eğitiminden vazgeçmeyen Aişe. Tek tek toplanan siyah beyaz taleplerin, korunması gereken ve tam da bu özel sorumluluğu nedeniyle hesap vermesi gereken kişilere iletilmesini talep ediyor. Çad Gölü kıyısından birkaç kilometre uzakta, yerinden edilmiş insanlara yönelik bir kamp olan Forkoulom’dayız.

Boko Haram, geri dönen bir isim. Güneşten koruyan kamış çatının altında birçok insan bakıyor, soruyor, zorlukları anlatıyor. Silahlı grupların saldırıları ve şiddeti nedeniyle adalardaki veya göl kenarındaki evlerini terk etmek zorunda kalan kadınlarla birlikte çocuklar ve aileler de var. Boko Haram, arkasında İslam kökenli olsun ya da olmasın farklı gerçekliklerin ve örgütlerin yer aldığı, ancak her zaman balık yetiştirilen alanlarla, sürülerle ve en iyi meralarla ilgilenen isimdir.

İnsani iş. Hawa, Aisha ve diğerleriyle avluda buluşuyoruz.Bilgi ve geri bildirim merkezi”: İnsani müdahale izleme sisteminin kalbi olan küçük bir tuğla kare. BM ve uluslararası sivil toplum kuruluşları verimsizlikleri, adaletsizlikleri ve eksiklikleri en aza indirme sözü veriyor. Zaten kaçmak zorunda kalmış ve binlerce zorluğun ortasında hayatlarını yeniden keşfetmeye çalışanlar için acil durumlarda dayanılmaz.

Yardım taahhüdünün özü. Ahmed Gachimi, “Tüm insani faaliyetleri izliyoruz, insanların taleplerini ve hatta protestolarını topluyoruz, ardından onları yanıt verebilmeleri için belirli yetkili kuruluşlara yönlendiriyoruz” dedi. İntersosMekanizmayı koordine etme görevi olan İtalyan kuruluşu. Aktarılmaya hazır en son belgeleri gösteriyor: eliyle Fransızca’da “barınak” anlamına gelen “abri” kelimesini ve ardından yardım hizmetleri sağlayan kuruluşlardan biri olan Çad Kızılhaçı’nı gösteriyor. Gachimi şöyle açıklıyor: “Her biri için, taleplerin geçerliliğini tespit etmek ve gerektiğinde müdahale etmekle görevli belirli bir irtibat kişisi var.”

BM denetimi. Sistem, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi OCHA tarafından denetlenmektedir. Temel ilkelerden biri bilginin gizliliğine saygıdır. Tabii ki şeffaflığa da ek olarak. Gachimi, “İnsanlar”, “dinlenme gerçeğini ve cevapları, açıklamaları ve hatta belki de eksik olan yardımı almak için buraya ‘Merkez’e dönebilmeyi takdir ediyorlar” diye vurguluyor.

İç içe geçmiş dallar ve düğümlü kumaşlar. Forkoulom’da birçok ihtiyacın olduğu hemen anlaşılıyor. Yüzü İslami geleneğin örtüsü olan başörtüsüyle çerçevelenmiş 29 yaşındaki Fatimi Musa ile burada tanışıyoruz. Çad Gölü’nün diğer tarafında, Nijerya tarafında yaşıyordu: silahlı grup Boko Haram tarafından ateşe verilen bir balıkçı köyü olan Baga’da. Anne ve babalarıyla birlikte yaşadıkları evi yakarken ağlayan, şimdi yanında oturan iki çocuğun kaç yaşında olduklarını bilemiyor. Sadece bir Cuma sabahı olduğunu hatırlıyor. “Ahmed ve Aisha benim komşularımın çocuklarıdır” diyor. “Şok içinde yalnız kaldılar; anlayamayacak kadar küçüktüler, ağlıyorlardı.” Kaçma şansına sahip olanları takip ederek onların elinden tuttu. “Kocamı bir daha hiç görmedim” diye devam eden Fatimi, sırtını kulübeyi ayakta tutan iç içe geçmiş dallara ve düğümlü kumaşlara dayamış, yerdeki misafirlerle paylaştığı hasırı kullanıyor. Onlarınki balıkçı ailelerdi. Yıllar geçtikçe daha uzun süren kuraklıklar nedeniyle gölün kıyısı çekilmiş olmasına rağmen işler iyi gidiyordu. Topluluklar arasındaki gerginlikler arttı ve çiftçiler ile çobanlar arasında su, hayvancılık ve seyrek otlaklar konusunda çatışmalar sıklaştı.

Aile toplantıları. Fatimi’nin yanında, o cuma sabahı yanına aldığı Ahmed ve Aişe hâlâ var. Aynı zamanda göl kıyılarını terk etmek zorunda kalan diğer pek çok yalnız küçük çocuk gibi onlarla da ilgileniyor. İntersos Avrupa Birliği’nin desteklediği bir projeye teşekkürler. İnsanları tanımlamanın ve aile birleşimine izin vermenin mümkün olup olmadığını ve nasıl mümkün olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu arada Fatimi, önceki hayatının artık orada olmadığını fark etmesine rağmen Baga’ya dönmenin hayalini kurar: aile üyeleri öldürülmüştür ve her halükarda bu çok riskli olacaktır. Ayrıca Forkoulom’da bulduğu şeyden vazgeçmek istemediğini de biliyor: Nijerya’dan kaçtıktan sonra Çad’da üç kez kaçırdığı güvenlik ve koruma. Ahmed ve kız kardeşiyle birlikte kampa yürüyerek geldi. Sekiz yaşındaki çocuk şunları söylüyor: “Okulda başarılıyım çünkü okul hoşuma gidiyor.” “Öğretmenler ve sınıf arkadaşlarım tarafından memnuniyetle karşılandım.”