Çad-Sudan sınırında, yağmurların gelişi insani krizi ağırlaştırıyor: Sudan’daki çatışmadan kaçan binlerce insan yardıma erişemeyecek

Namik

Aktif Üye
ROMA – Çad’ın doğusunda, Sila bölgesinde ve diğer sınır bölgelerinde, Sudan’daki çatışmalardan kaçan binlerce insan, yağmurların gelmesi nedeniyle insani yardım ve sağlık yardımına erişimini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Doğu Çad’ın hâlihazırda Sudan’dan gelen 400.000’den fazla mülteciye ev sahipliği yaptığı ve yeni gelenlerin zaten aşırı vergilendirilmiş olan ülkenin kamu hizmetleri ve kaynakları üzerinde daha fazla baskı oluşturduğu dikkate alınmalıdır. Yani tarafından yükseltilen alarm var Sınırsız Doktorlar (MSF), Çad ve Sudan sınırında yaşayan yerel nüfusa ve mültecilere tıbbi yardım sağlamak için bir acil durum projesi başlattı. Yağmur mevsimi boyunca bölgeye genellikle erişilemez hale gelir ve mülteciler ile yerel halk tamamen tecrit edilir ve yıkıcı insani sonuçlara yol açacak şekilde herhangi bir hizmet veya yardımdan mahrum bırakılır. Ayrıca, mevcut sanitasyon koşulları ve güvenli içme suyuna yetersiz erişim göz önüne alındığında, bulaşıcı hastalıklarda ve suyla bulaşan hastalıklarda artış korkusu var.

Acil yanıtlar. İnsani yardım aktörleri, yağmurlar gelmeden önce yardım ulaştırmak ve insanları daha güvenli bölgelere taşımak için bir acil durum müdahalesi başlattı ancak yardım ertelendi. “Birçok mülteci sınır bölgesinden uzaklaşmak istiyor ancak transferler için yeterli alan yok; diğerleri orada kalmak isterken, diğerleri Sudan’dan gelmeye devam ediyor. Sudan’da çatışmalar başladığından beri 100.000’den fazla insan Çad’a geldi ve yağmurların gelmesiyle birlikte bu sınır bölgesindeki insanların temel hizmetlere erişimleri olmadan ve onlara nasıl erişeceklerine dair hiçbir bilgi olmadan kapana kısılıp unutulacaklarından korkuyoruz. . MSF’nin Çad’daki misyon başkanı Audrey van der Schoot, “diyor. “İnsanlar hayal bile edilemeyecek seçimler yapmaya zorlanabilir: herhangi bir yardım almadan Çad’da kalmak ya da daha fazla şiddet ve fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerinde sonuçlar doğurma riskiyle Sudan’a dönmek. Devam eden insani müdahaleler, sınırda mahsur kalacak insanların durumuna ve ihtiyaçlarına öncelik vermelidir.”

Barınak ve su eksikliği. Sila bölgesindeki yaklaşık 30.000 mülteci ve geri dönen Çadlı, sınırlı ve yavaş ilerleyen insani yardım alıyor. Barınak ve su eksikliği ile gıda kıtlığı, birçok mülteciyi yerel halktan veya diğer mültecilerden yardım aramaya zorladı. Yerinden edilmiş nüfusa tıbbi yardım için mobil klinikler. Bu duruma yanıt olarak MSF, sağlık yetkilileriyle işbirliği içinde Sudanlı mültecilere, Çad’a dönen Çadlı nüfusa ve yerel halka gezici kliniklerle yardımcı olmak için Sila bölgesinde bir acil durum projesi başlattı. MSF ekipleri, Andressa ve Mogororo’ya, çocuklarda akut yetersiz beslenmenin taranması ve tedavisi, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri ve ikinci basamak sağlık hizmetleri için Deguessa’daki MSF destekli sağlık merkezine veya Koukou hastanesine sevkler dahil olmak üzere tıbbi ve önleyici bakım sağlıyor. MSF sağlık ekipleri yalnızca ilk üç haftada, çoğu yetersiz beslenme, solunum yolu enfeksiyonları, akut ishal ve sıtmadan muzdarip 1.460 hastayı tedavi etti ve 333 hamile kadına doğum öncesi ve sonrası bakım sağladı.

Şiddete maruz kalan yaya uzun yolculuklar. Sudan’dan Foro Baranga ve çevre köylerden kaçan yardım alan kişilerin çoğu, MSF ekiplerine Çad’a yürüyerek geldiklerini ve cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, işkence, adam kaçırma, zorla askere alma dahil olmak üzere aşırı düzeyde şiddete maruz kaldıklarını söyledi. yağma, şantaj ve mala zarar verme. Kaçanlar, mallarının yağmalanmasını önlemek veya militanların ölüm tehditlerinden kaçınmak için Çad’a girmek için para ödemek zorunda kalıyor. 70’ten fazla Sudanlı, MSF’nin Ouaddai’deki Adre tesisi tarafından bakıldı. Çoğu, Batı Darfur’daki çatışmaların ardından ciddi kurşun yaraları aldı.

Çifte krizle karşı karşıyayız. Çad’daki insani kriz, aşırı iklim değişikliğinin sonuçları, silahlı çatışmalar ve tekrarlayan önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık salgınları nedeniyle kötüleşmeye devam ediyor ve böylece yerel halkın ve ülkedeki mülteci nüfusunun savunmasızlığını artırıyor. “Çifte krizle karşı karşıyayız. Çatışma nedeniyle insanlar Sudan’dan gelmeye devam edecek ve bu da sınırlı kaynaklara sahip bir ülkede zaten tehlikeli olan durumu daha da kötüleştirecek. Sudanlı mültecilerin ve yerel nüfusun insani ihtiyaçları artacak, bu nedenle MSF’den Audrey, insani yardım ve finansmanı artırın” diye bitiriyor.