Cellat ve TikTok yıldızı Shahjahan Bhuiya Bangladeş'te öldü

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Kendi soygun ve cinayet cezalarında indirim karşılığında Bangladeş'in en tanınmış idam mahkumlarından bazılarını asan ve hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra kısa süreliğine TikTok yıldızı haline gelen Shahjahan Bhuiya, Pazartesi günü ülkenin başkenti Dakka'da hayatını kaybetti.

Ulusal polis Salı günü yaptığı açıklamada, Bay Bhuiya'nın hastanede öldüğünü söyledi ve ölüm nedeninin henüz teyit edilmediğini ekledi. Ev sahibi Abul Kashem, bir röportajda Bay Bhuiya'yı göğüs ağrılarından şikayet ettikten sonra Pazar günü hastaneye götürdüğünü söyledi.

Geçen yıl Bay Bhuiya yerel basına 74 yaşında olduğunu söylemişti. Ancak Bay Kashem tarafından kendisine sunulan Bay Bhuiya'nın kimlik kartına göre, öldüğü sırada 66 yaşındaydı.

Yerel haber medyasının bildirdiğine göre, Bay Bhuiya, 1991 yılında soygun ve cinayetten 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak iyi halinden dolayı ve mahkum arkadaşlarının idam edilmesi karşılığında cezasını on yıl indirmeyi başardı. Geçen yıl yetkililer ona erken tahliye kararı verdi.

Bay Bhuiya, serbest bırakıldıktan sonra yayınladığı “Bir Cellatın Hayatı Nasıldı” adlı anılarında 60 mahkumu idam ettiğini yazdı. Cezaevi yetkilileri doğru sayının 26 olduğunu söyledi.

Bu kitapta ve röportajlarında Bay Bhuiya sistematik olarak bazı infazları anlattı. Bunların arasında, 1975 yılında ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Şeyh Mucibur Rahman'a düzenlenen suikasttan hüküm giyen subaylar da dahil olmak üzere, ülkenin modern tarihini şekillendiren kişiler de vardı. Bir diğeri ise 2005 yılında bombalama olaylarına karışmaktan suçlu bulunan militan İslamcı bir grubun lideri olan Sıddıkul İslam'dı.

Ayrıca iki muhalefet liderini de idam etti: Salahuddin Quader Chowdhury ve Ali Ahsan Mohammad Mojaheed. Yerel polise göre bu kişiler, Bangladeş'in Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmasına yol açan 1971 savaşı sırasında savaş suçlarından hüküm giymişlerdi.

Bay Bhuiya, İslami grubun lideri Siddiqul İslam'ın idamından kısa bir süre önce “Kimsenin fotoğrafımı çekmesine izin vermeyin” dediğini aktardı.

Bay Bhuiya'ya göre, cinayetten hüküm giymiş bir politikacı olan idam cezası mahkumlarından biri olan Ershad Shikder, “Hayatımda yanlış hiçbir şey yapmadım” dedi. “Benim için dua et.”

Bay Bhuiya, hapisten çıktıktan sonra kitabını yayınladı ve kısa süreliğine TikTok yıldızı oldu. Videolarında sıklıkla genç kadınlarla yaptığı cinsel içerikli konuşmalar yer alıyordu.

Kimlik kartına göre Mohammad Shahjahan Bhuiya 1 Ocak 1958'de doğdu.

Anılarında memleketinin Bangladeş'in merkezindeki Narsingdi ilçesinde bir köy olduğunu ve üç kız kardeşi olduğunu yazdı. Ailesi hakkında daha fazla bilgi hemen mevcut değildi.

Orduya yazıldığını ancak sıkı eğitim programını tamamlayamayınca okulu bıraktığını yazdı. Daha sonra Bangladeş Komünist Partisi'nde yükseldi ve Narsingdi bölge şubesinin başkanı oldu.

Soygun ve cinayet suçlamalarıyla ilgili cezasına ilişkin bilgi henüz mevcut değildi. Açık olan şu ki, 10 yıl önce Haziran 2023'te serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında Dakka Merkez Hapishanesi müdürü Mahbubul İslam, Bhuiya'nın cezasının kısmen iyi davranışı ve gerçekleştirdiği infazlar nedeniyle azaltıldığını söyledi. İslam, her infaz için hapis cezasında iki ay indirim aldığını söyledi.

Dhaka Merkez Hapishanesi'nde kıdemli bir hapishane memuru olan Suvas Kumar Ghose bir röportajda, bir mahkumun infazları ve diğer hapishane görevlerini yerine getirmesi veya iyi davranması durumunda cezasının dörtte bire kadar azaltılabileceğini söyledi.

Paris merkezli bir insan hakları grubu olan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun Asya direktör yardımcısı Juliette Rousselot, Bangladeş'teki tüm infazların yetkililer tarafından seçilen uzun süreli tutuklular tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Cellatların cezalarının kısaltılabileceğini veya cezaevinde daha iyi barınma seçenekleri gibi teşviklerin verilebileceğini söyledi.

Bangladeş her yıl yüzlerce mahkumu idama mahkum ediyor. Londra merkezli insan hakları örgütü Uluslararası Af Örgütü'ne göre bu yıl yaklaşık 2.400 mahkum idam cezasına çarptırıldı. Ancak genellikle yılda yalnızca bir avuç infaz gerçekleştiriliyor.

Kız kardeşlerinden Firoza Begüm bir röportajda, Bay Bhuiya'nın hapisten çıktıktan sonra TikTok videoları üretmenin yanı sıra bir çay tezgahı işlettiğini söyledi. Onlarca yıldır ailesiyle çok az iletişim kurduğunu ve diğer kardeşlerinin öldüğünü söyledi. Hayatta kalanlar hakkında daha fazla bilgi mevcut değildi.

Bay Bhuiya, gerçekleştirdiği infazlara genel olarak kayıtsız görünüyordu ve hatta savaş suçlarından hüküm giyen politikacıların ve cumhurbaşkanına suikast düzenleyen subayların infaz edilmesindeki rolünden gurur duyduğunu ifade etti.

Serbest bırakıldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında Bay Bhuiya, cellatlık görevinin kendisine verildiğini çünkü “Ben cesurdum” dedi.

Ne zaman birini idam etse, biraz acımaktan kendini alamadığını söyledi. Ancak şunu ekledi: “Onu ben asmasaydım bile başkası asacaktı.”

Otuz yıl hapis yattıktan sonra kendisini “annesinin rahminden yeni doğmuş bir bebek” gibi hissettiğini ekledi. “Şimdiki hedefim iyi yaşamak.”