Chinguamiga Kore’de doğdu ama Meksika’da parlıyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Güney Kore’deki annesi için SuJin Kim bir başarısızlık: 30 yaşın üzerinde, bekar ve büyük bir Koreli şirkette çalışmıyor.

Ancak Latin Amerika’daki milyonlarca takipçisi için Korece ile ilgili her konuda sempatik bir arkadaş ve öğretmen oldu. Aslında, yaşadığı Meksika’da onu, Korece ve İspanyolca’da “erkek arkadaş” kelimelerinin bir karışımı olan çevrimiçi takma adı olan “Chinguamiga” olarak tanıyorlar.

Başarısını yalnızca zekası ve karizması değil, aynı zamanda kısmen hükümetin ülkeyi bir kültürel dev olarak konumlandırma ve yumuşak güç kullanma çabalarıyla körüklenen, dünyayı kasıp kavuran Güney Kore popüler kültürü dalgası da körükledi.

32 yaşındaki Bayan Kim, kendi ülkesine döndüğünde, başarının dar bir şekilde tanımlandığı hiper-rekabetçi bir toplumun zorluklarıyla mücadele etti. ve genç kadınlar, zorlu çalışma programları, cinsiyetçilik ve kısıtlayıcı güzellik standartları ile daha kötü iş beklentileriyle karşı karşıya.

Meksika’da Korece olan her şeye artan ilgi, TikTok’ta 24 milyondan fazla takipçisi ve YouTube kanalında sekiz milyondan fazla abonesi ile onu bir sosyal medya sansasyonu haline getirdi.

“Yanında bir kutu vardı,” dedi Dr. Monterrey’deki Nuevo León Özerk Üniversitesi’ndeki Asya Çalışmaları Merkezi’ni yöneten Renato Balderrama, Kore’nin giderek artan varlığıyla bir sanayi merkezi. “Bütün bu eğitimi Kore’de, bu yeni Kore’de yaptı, bu da onun Meksika gibi bir yere inmesine ve gelişmesine olanak tanıyor.”

Bir tür karşılaştırmalı popüler kültür öğretmeni olan Bayan Kim, popüler Kore pembe dizileri, şarkı sözleri, moda standartları, gelenekler ve sosyal normlar üzerine dersler veriyor. Bir keresinde Meksika’da bir günlüğüne garson olarak çalıştı ve kafa karışıklığını bahşişlerle paylaştı. (Güney Kore’de bahşiş yoktur.) Koreli öğrencilerin sınavlar için nasıl kalabalıklaştığını takipçilerine gösterdi. Yerel lezzetleri denemek için Meksika’yı dolaşmaya başladı.

Sosyal medyadaki başarısı, etkinliklere davetler, ödül adayları, dergi bültenleri ve sponsorluk anlaşmaları ile sonuçlandı ve çevrimiçi Korece dil kursları verdiği popüler bir işe yol açtı. Daha fazla tanınmak ve markasını oluşturmak için Monterrey’den Mexico City’ye taşındı.

Bayan Kim’in gelişen imparatorluğu artık Kore güzellik ürünleri için bir çevrimiçi mağaza içeriyor. HBO şovu Bake Off Celebrity’nin ikinci sezonunda yarışmacı olarak yer alacak.

Bayan Kim’in başarısı, Meksika ve bölgedeki Kore etkisinin büyümesini yansıtıyor. Diğerlerinin yanı sıra Kia, LG, Samsung, Hyundai gibi daha büyük şirketlerin Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri ile bir serbest ticaret anlaşmasından faydalanmasına yol açan yakın iksa stratejisinin bir parçası olarak 2.000’den fazla Koreli şirketin Meksika’da varlığı bulunuyor.

Güney Kore, Meksika’ya yalnızca iş, araba ve cep telefonlarıyla değil, aynı zamanda daha önemsiz bir şeyle geldi: kendi modern kültür vizyonu. K-pop, k-beauty ve k-drama Latin Amerikalılara havalı olmanın yeni ve farklı bir yolunu gösterdi.

2012’den bu yana, K-pop grupları giderek daha büyük ve kapalı gişe salonlarında performans sergiliyor. Bu yıl, bir yaz festivali 16 Koreli grubu Mexico City’ye getiriyor. Bilet fiyatları 170 dolardan başlıyor.

Bazı gazete bayileri, Güney Koreli ünlüler hakkında dergiler, posterler ve ürünler konusunda uzmanlaşmıştır. Netflix, Kore dizileri için “Latince-İspanyolca” dublaj sunar. Sinemalar yurt dışında K-Pop konserlerini canlı yayınlıyor.

Bayan Kim, Seul’de büyüdü, ancak Kanada’da çalıştıktan ve Güney Amerika’yı dolaştıktan sonra, eve döndü ve Güney Kore’deki hayatı bunaltıcı buldu.

“Eski hayatıma geri dönmek istemiyorum” diye hatırladı.

Latin Amerika’da yaşamı deneyimleme ve şiddetli tükenmişlikten kurtulma arzusuyla 2018’de Meksika’ya taşındı. Koreli bir çok uluslu şirket için çalıştı ve çalışma temposunu çok tanıdık buldu, bu yüzden Korece öğretmeye başladı.

Sonra pandemi dünyayı alt üst etti.

Korece kurslarını YouTube’da yayınlamaya başlamadan önce “Bu benim anım, yapacak hiçbir şeyim yok” diye hatırladı. “Görüşüm yoktu, kimse beni görmedi.”

Videoları basit dil dersleriydi “Korece temel kelimeler – 3 dakika!” Ama sonra TikTok’a geçti ve bu kez Kore kültürünü açıklayan kısa bir klip yükledi.

“Aynı gün yaklaşık 5.000 kez görüntülendi ve ‘Ne?!’

TikTok hayran kitlesi çok hızlı patladı.

Bu yıl bir öğleden sonra Bayan Kim, öğrencilerini Zoom üzerinden sanal bir Korece sınıfına davet etti; Haftada 90 dakikalık bir dersle dört haftalık her seans için 35 ila 45 dolar arasında ücret alıyor.

Dersler başladığında 76 öğrenci kayıt yaptırmıştı. Orta ve Güney Amerika’ya dağılmış genç kızlar, gözlüklü anneler ve en az bir uzun saçlı iş adamı vardı.

Bayan Kim, onaylayarak başını sallarken parlak mavi bukleleri ekranda zıpladı.

Tekil isimleri nasıl çoğul hale getireceğini anlamaya çalışan bir öğrenci “Çoğul yok mu?” diye sorduğunda cıvıldadı, “Hayır! Ne kadar temiz, değil mi?’

Bayan Kim, Güney Kore’deki eğitimini tamamladıktan sonra şiddetli stres yaşadığını söyledi. En popüler videolarından birinde “Ölmek ve dinlenmek istedim” dedi. Akıl sağlığıyla ilgilenmek için hastaneye kaldırılmaktan açıkça bahsetti.

Yorgunluğunu, Kore Savaşı’ndan sonra ülkeyi ekonomik güce iten Kore’nin fedakarlık ve zorluk kültürüne bağlıyor.

“Her şey hızlı, hızlı, şu anda, tam şu anda,” dedi Dr. Balderrama. “Sıradanlığa ve rekabet edemeyenlere yer olmayan bir kültür yarattı.”

Meksika’da, Bayan Kim daha mutlu bir yaşam umuyordu: “Latin Amerika kültürünün nasıl olduğunu, Latin Amerikalıların nasıl yaşadığını ve nasıl mutlu yaşadıklarını gördüm” dedi. “Latin Amerika’da kaldığım tek bir anı bile boşa harcamak istemiyorum çünkü orası benim için çok değerli.”

Ancak Bayan Kim bir tutku ve bir iş bulmuş olsa da, aradığı huzuru tam olarak bulamamış. Açıkladığı şekliyle depresyon ve kaygı ile başa çıkmak için terapi görüyor.

Geniş takipçi kitlesi ve popülaritesi korku uyandırdı: “İnsanların beni unutacağını, kimsenin benden hoşlanmayacağını hissediyorum,” dedi, alakalı kalmak için yaratıcı içerik yaratmanın bedeli konusunda endişeleniyordu.

“Bana dokunan insanların yorumlarıyla nefret edenlerle de bu sorunu yaşıyorum” diye ekledi.

İnternette Kore’ye dönmesi gerektiğini söyleyen, Meksika’da vergi ödeyip ödemediğini soran (ki iddia ediyor) ve ucuz hayatın cazibesine kapılmış başka bir yabancı olduğuna inanan ve Meksikalıların pahasına ülkenin bazı bölgelerini soylulaştırmaya yardım eden kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Yakın tarihli bir videoda, ziyaret için eve gitmeye hazırlanırken, yasal olarak ikamet ettiğini kanıtladığına inandığı bir kimlik kartı gösterdi. Turist vizesi olduğu için ülkeyi terk etmesi gerektiğine dair söylentileri ortadan kaldırmak istedi.

Bayan Kim, Haber ile vatandaşlık durumu hakkında konuşmayı reddetti, ancak aylar önce vatandaşlığı kabul ettiğini söyleyen bir video yayınladı. Meksika vatandaşı olmak için sınav.

Birçok yönden, Bayan Kim bunu başardı. Peki ya annesinin standartları?

Ev ziyaretinden sonra, “Başarı konusunda fikrini değiştireceğini sanmıyorum – benim başarılı olmadığım, bu onun için bir gerçek,” dedi. “Hala benim için mutlu olmaktan çok endişeli.”

Yine de ailesi, Güney Kore’de Bayan Kim’in erkek arkadaşı ve ailesiyle tanıştıktan sonra onu Meksika’da ziyaret etmeye söz verdi.