Çinli Gençler Neden Evlenmiyor?

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Çin’in genç yetişkinleri için acımasız bir üç yıl oldu. İşsizlik oranları, bir şirket işten çıkarma dalgasının ortasında hızla yükseliyor. Acımasız korona kısıtlamaları sona erdi, ancak yarattıkları gelecekle ilgili belirsizlik duygusu bitmedi.

Pek çok insan için, son zamanlardaki huzursuzluk, önemli yaşam kararlarını ertelemek için bir başka neden – rekor düzeyde düşük evlilik oranlarına katkıda bulunuyor ve hükümetin bir demografik krizi önleme çabalarını karmaşıklaştırıyor.

Uzun süredir evlilik konusunda kararsız olan bir teknisyen olan Grace Zhang, geçen yıl Şanghay’daki hükümetin tecrit altında iki ay geçirdi. Serbestçe hareket etme yeteneğinden yoksun bırakıldığı için kontrolünü kaybetmişti. Tecritlerin diğer şehirlere yayıldığını görünce iyimserliği azaldı.

Çin Aralık ayında yeniden açıldığında, 31 yaşındaki Bayan Zhang, uzaktan çalışmak için Şangay’dan ayrıldı ve ortam değişikliğinin pozitifliğini geri kazanacağını umarak şehirden şehre seyahat etti.

Şimdi, sıkıntılı bir ekonomide işten çıkarmaları etrafına yığarken, işinin gelecekteki bir aileyi geçindirecek kadar güvenli olup olmadığını merak ediyor. Bir erkek arkadaşı var ama hemen evlenme planı yok, ancak babası ona sakinleşme zamanının geldiği konusunda öğüt vermeye devam ediyor.

“Hayattaki bu tür bir istikrarsızlık, insanları yeni yaşam değişikliklerinden giderek daha fazla korkutacak” dedi.

Çin’deki evliliklerin sayısı dokuz yıl boyunca azaldı ve on yıldan kısa bir süre içinde yarı yarıya düştü. Geçen ay yayınlanan hükümet verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 6,8 milyon çift kayıt yaptırdı; bu, kayıtların başladığı 1986’dan bu yana en düşük seviye, 2013’teki 13,5 milyondan bu yana düştü.

2023’teki rakamlar şimdiye kadar yıldan yıla artarken, daha fazla evlilik de boşanmayla sonuçlanıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin çift daha evlendi ve boşananların sayısı 127 bin arttı.

Anketler, gençlerin bir çocuğu Çin’in meşakkatli eğitim sistemine sokmaktan caydırıldığını gösterdi. Kentli kadınlar yeni finansal bağımsızlık ve eğitim seviyelerine ulaştıkça, evlilik onlar için daha az ekonomik bir gerekliliktir. Ve erkekler, daha flört etmeye başlamadan ev ve araba sahibi olmanın getirdiği kültürel baskıyı gerekçe göstererek evlenmeyi göze alamayacaklarını söylüyor.

Son üç yılın istikrarsızlığı bu baskıları artırmış ve pek çok gencin aile kurma konusundaki beklentilerini değiştirmiştir. Lideri Xi Jinping’in yönetimindeki Çin, evlilik oranlarını etkileyebilecek sonuçlarla toplumun her yönü üzerinde giderek daha sıkı bir kontrole sahip.

Avustralya Victoria Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Xiujian Peng, “Gençler gelecekten emin olmadıkça, yerleşip evlenmeyi düşünmekte çok zorlanıyorlar” dedi.

Evli olmayan bir çiftin veya bekar bir kişinin çocuk sahibi olmasının son derece nadir olduğu Çin’de, evlilikteki düşüş, ülkenin düşen doğum oranıyla ilişkilidir. Geçen yıl, Çin’in nüfusu, yaygın bir kıtlığın patlak verdiği 1960’ların başından bu yana ilk kez azaldı.

İktidardaki Komünist Parti, insanları evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için bir propaganda kampanyası başlattı ve hatta devlet destekli flört etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Hükümet, 20 şehirde “yeni bir evlilik çağını” teşvik eden programları test ediyor. Yeni çağın bir ilkesi, karı kocaların çocuk yetiştirme sorumluluğunu paylaşmaları gerektiğidir – bu, Çin’deki kadınların geleneksel olarak eşit olmayan bir yük taşıdığının kabul edilmesidir. Doğu Çin’deki bir yerel yönetim bir çöpçatanlık uygulaması başlattı.

Ancak pek çok insanın evliliğe hayır demesine neden olan korkuların üstesinden gelmek kolay değildir.

23 yaşındaki genç bir üniversite mezunu olan Xu Bingqian için pandemi, İspanya’da eğitim alma ve oradaki yüksek lisans okullarına başvurma planlarını alt üst etti. Küba’daki profesörlerinden biri, seyahat kısıtlamaları nedeniyle ders vermek için Çin’e dönemedi. Bayan Xu, yatakhanede tutulduğunda, oda arkadaşlarıyla tartışmalar çıktı. Kaçırdıkları eğitim fırsatlarının yasını tutuyorlar ve hayal kırıklıklarını gidermek için çok az çıkışları var, dedi.

Şu anda doğudaki Qingdao şehrinde bir kitapçıda çalışan Xu, aksaklıkların onu daha “muhafazakar” bir yaklaşım benimsemeye ve erkek arkadaş bulmak gibi büyük değişikliklerden kaçınmaya sevk ettiğini söyledi.

Bayan Xu, “Onun iyi mi yoksa kötü mü olacağından emin olamıyorum” dedi. “Bu tür bir güvensizliğin hayatımı işgal etmesini istemiyorum.”

Çin’in Twitter versiyonu Weibo’da geniş çapta dolaşan aile içi bir tartışmanın ardından, bir adamın arabasını defalarca karısının üzerinden geçirerek karısını öldürdüğünü gösteren bir videonun ardından, geçen ay evlilik internette sıcak bir konu haline geldi. Yorum yapanların çoğu kadınları evlenmemeleri konusunda uyardı. Yakın zamanda evlenmeme konusundaki bir Weibo hashtag’i 92 milyon kez görüntülendi ve yorumcular Çin’in boşanma ve aile içi şiddet yasalarında kadınlar için koruma bulunmadığını belirtiyor.

Irvine’deki California Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Wang Feng’in yaptığı bir analize göre, Çin’in kentsel kesiminde 25 ila 29 yaşları arasındaki hiç evlenmemiş kadınların oranı 2000’de yüzde 8,6’dan 2020’de yüzde 40’a, yüzde 0,6’ya yükseldi.

Birçok erkek ekonomik olarak güvensiz hissettikleri için evliliği ertelediklerini söylüyor. Hükümetin 2016’da sona eren tek çocuk politikası sırasında erkek çocuklara verilen kültürel tercih nedeniyle, Çin’de kadınlardan yaklaşık 35 milyon daha fazla erkek var ve bu da evlilik için ekonomik rekabet duygusunu körüklüyor.

30 yaşındaki Xu Xi, çok uluslu bir teknoloji şirketindeki işinden bu yıl devlete ait bir şirket için ayrıldı. Yüzde 50 maaş kesintisi yapmasına ve şimdi yılda yaklaşık 28.000 dolar kazanmasına rağmen daha fazla iş güvenliği istiyordu.

Taşındıktan sonra kendini gelecek yıl kız arkadaşına evlenme teklif etmeye hazır hissediyor, ancak maliyeti çok yüksek olduğu için çocuk planlamadıklarını söylüyor. Çin daha zengin hale gelse bile birçok insanın daha fakir hissettiğini söyledi, bu da kaçınılmaz olarak işçilerin evliliğe karşı tutumlarını etkileyecek bir duygu. Çinli demograflara göre, kişi başına düşen ekonomik çıktıya göre ayarlanmış Çin, Güney Kore’den sonra çocuk yetiştirmek için dünyanın en pahalı ikinci ülkesi.

Güneybatıdaki Chengdu şehrinde yaşayan Bay Xu, “Şu anda hala istikrar arıyorum ve ekonomide neler olup bittiğini görüyorum” dedi.

2020’de 35 yaşındaki Erin Wang, Çin’deki yaşam konusunda iyimserdi. Ardından hükümetin özel şirketlere baskı uyguladığını, bu süreçte istihdamı yok ettiğini ve pandemiye ağır bir darbe indirdiğini gördü. Giderek artan otoriter ortam hakkında giderek daha fazla endişelenmeye başladı.

“Çin’de bebek sahibi olma konusunda kendime güvenim yokmuş gibi hissettim” dedi.

Son zamanlarda, bir mali müşavir olarak işinden tükenmiş hissederek istifa etti ve yeni bir kariyer aramak için Hangzhou Şehrinden Şanghay’a taşındı. Şangay’ın Hangzhou’dan daha çeşitli bir flört havuzuna sahip olmasını umuyor, sosyal çevresindeki birçok erkeğin çocuk doğurmak için kariyerini feda edecek itaatkâr bir kadın istediğini söylüyor.

Nisan ayında, geri dönüp dönmeyeceğini görmek için daha önce dört yıl çalıştığı Amerika Birleşik Devletleri’ni gezdi. Şimdilik Çin’de kalıyor ama bir çıkış planı yapıyor, yabancı bankalara bir miktar para aktarıyor ve yabancı vizeleri araştırıyor.

“Aslında evlenmek istiyorum” dedi, “ama uygun biri olmazsa ölmem.”