DSÖ, Covid-19’un laboratuvar sızıntısı olduğu fikrini reddetmenin epeyce erken olduğunu belirtti: “Kazalar olabiliyor”

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) lideri, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisi ile Çin’deki laboratuvar sızıntısının ilişkili olduğu fikrini reddetmek için çabucak hemen epeyce erken olduğunu belirtti. Covid-19’un kökenlerini araştıran bilim insanları, Çin’den daha şeffaf olmalarını talep etti.

The Guardian’ın haberine göre, DSÖ Genel Yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandeminin birinci günlerine dair şeffaf bilgi edinebilmek için, Çin’le işbirliği yapılmasını istediğini söylemiş oldu.

DSÖ’nün mart raporunda Covid-19’la alakalı “laboratuvar sızıntısı olma ihtimali düşük” ibaresi yer alıyordu. Lakin, virüsün Wuhan’daki devlet laboratuvarından sızmış olabileceği teorisini görmezden gelmek için epey erken olduğu açıklandı.

Tedros, “Ben kendim bir laboratuvar teknisyeniydim ve laboratuvarlarda çalıştım. Laboratuvar kazaları olabiliyor, bu epey yaygın” dedi.

Son aylarda, Covid-19’un bir laboratuvarda yapıldığı ve tahminen de tasarlanmış bir virüs olduğu fikri, bilhassa ABD Lideri Joe Biden‘ın ABD istihbaratının gözden geçirilmesi buyruğunu vermesiyle ivme kazandı.

Çin, bu tezlerin siyasi emelli olduğunu savunarak virüsün yurtharicinde da başlamış olabileceğini söylemiş oldu. DSÖ’nün ilkbaharda düzenlediği görüşmede Çin, Covid-19’un kökenine yönelik araştırmaların öteki ülkelerde devam etmesi gerektiğini söylemiş oldu.

DSÖ lideri, Çin’in işbirliğinin kritik olduğunu ekleyerek, “Bu laboratuvarın pandeminin öncesinde ve başlangıcında durumunun ne olduğuna dair direkt bilgiye muhtaçlığımız var. Eksiksiz bilgi edinirsek, laboratuvar irtibatını hariç tutabiliriz” dedi.

Tedros’un şeffaflık daveti, Çinli yetkilileri virüsün kökenine ait soruşturmanın devam etmesine müsaade vermeye çağıran Almanya Sıhhat Bakanı Jens Spahn tarafınca yenidenlandı.

Spahn, “Şimdiye kadarki Çin hükümetinin işbirliğini takdir ediyoruz. Lakin bu çabucak hemen kâfi değil” dedi.