Endonezya: 20 yıl önce Pasifik'teki deprem ve tsunami 228 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu

Namik

Aktif Üye
ROMA – 26 Aralık 2004'te Güneydoğu Asya'yı sarsan 9.1 büyüklüğündeki deprem Hint Okyanusu'nda tsunamiye neden oldu. Yaratılan tsunami, yıkıma ve ölüme neden oldu: 14 ülkede 40'ı İtalyan olmak üzere toplam 228 bin kişi hayatını kaybetti. Yüksekliği 50 metreyi bulan dalgalar saatte 300 mil hızla Endonezya, Sri Lanka, Hindistan, Tayland, Burma, Bangladeş ve Maldivler'in kıyı bölgelerine ulaştı. Dalgaların etkisi Doğu Afrika'nın Pasifik Okyanusu'na bakan kıyılarında da meydana geldi; özellikle Somali, Kenya ve Tanzanya'yı etkiledi.

50 FOTOĞRAFTA TRAJEDİYİ GÖRÜN

Bu bir katliamdı. Modern çağın en büyük felaketi olarak kabul ediliyor. Bugün de hatırlanıyor çünkü bu arada, okyanus tabanındaki her zaman mevcut olan deprem risklerine, iklim değişikliğinin giderek daha belirgin hale gelen riskleri de ekleniyor; bu riskler, tam da okyanusun yüzey katmanlarının anormal derecede aşırı ısınmasıyla üretilen yıkıcı etkiler yaratıyor. deniz suları. Pek çok çalışma, 2030 yılına gelindiğinde, sıtmanın, dehidrasyon patolojilerinin, ısı stresinin ve yetersiz beslenmenin özellikle çocuklar, kadınlar ve en savunmasız yoksul nüfus arasında yayılması nedeniyle iklimin her yıl 250 bin ölüme neden olacağını söylüyor.

Endonezya'daki müze sembolik bir hatırlatmadır. Ancak iklim için söylüyoruz, tekrarlıyoruz, duyuruyoruz ama çok az şey yapılıyor – özellikle geçen Kasım ayında Azerbaycan'da düzenlenen iklim üzerine çeşitli uluslararası konferanslardan, sonuncusu COP 29'dan sonra – en azından izleme ve kısmi de olsa bir çözümleme için. Tsunamilerin önlenmesi için bir şeyler düşünülüyor gibi görünüyor. 'Açe Tsunami MüzesiSumatra adasının kuzeybatısındaki başkent Endonezya'nın Banda Aceh şehrinde, 2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunaminin sembolik bir hatırlatıcısı olarak tasarlanmış bir müze bulunmaktadır. Burası aynı zamanda bir eğitim merkezi ve bölgenin yeniden bir tsunamiye maruz kalması durumunda acil durum sığınağıdır.

Büyük kurtarma ve insani yardım makinesi. Yirmi yıl önce, 26 Aralık Pazar günü, dünya şoktaydı; bu büyüklükte bir felaketin nasıl meydana gelebileceği ve tahliye için bolca zamanın olduğu yerlerde bile neden bu kadar çok insanın öldüğüyle boğuşuyordu. Can kaybı ve yıkım, yakın tarihteki en büyük insani yardım çabalarından birini tetikledi; ulusal hükümetleri, uluslararası kuruluşları, STK'ları ve dünyanın dört bir yanından toplulukları müdahaleye yardımcı olmak için bir araya getirdi.

O günün anısı. Bugün, trajediyi hatırlatan, Hawaii'deki Maui Adası merkezli Pasifik Afet Merkezi'nin (PDC) genel müdürü Ray Shirkhodai şunları söyledi: “Gerçekten Büyük Ada'da bir aile toplantısına giden uçaktaydım ve ben İndiğimde zaten üç sesli mesaj almıştım. Belki bir tsunami olmuştu, çünkü otele giriş yaparken adamlarımdan biri televizyonu açtı ve biz çantalarımızı yere koymadan önce bu ilkti. video Endonezya'nın Aceh kıyılarına ulaşan dalgaların.”

Hawaii Üniversitesi'nin küçük merkezi. Shirkhodai, örgütün 2004'teki tsunamiye karşı ön cephedeki müdahalesine liderlik etti. Hawaii Üniversitesi tarafından işletilen küçük uygulamalı bilim ve teknoloji merkezi, 24 saat çalışarak, insani yardım topluluğundan ve onun bölgesel bağlantılarından gelen taleplerin yönetilmesine yardımcı oldu. Acilen desteğe ihtiyaç duyanlar arasında şunlar vardı:ASEAN Afet Yönetimi Komitesi (ACDM), Mercy CorpsDünya Sağlık Örgütü, ABD ordusu ve müdahaleye katılan çok sayıda diğer hükümet kurumu.

Erken uyarı uyarıları. Tsunami dalgalarının Aceh kıyılarına ve Güneydoğu Asya'nın başka yerlerine ulaşmasından sonraki ilk saatlerde, bazı ACDM üyeleri PDC'den erken uyarı uyarıları talep etti. Arama kurtarma çalışmaları sırasında rezonans dalgalarının yarattığı riskten korkarak, kıyılara konuşlanan insani ekiplerin can güvenliğini korumak istediler. PDC, kuruluşu hızla tehlike bildirim listelerine ekledi.

O zamanın teknolojisinden bu yana değişen her şey. Shirkhodai, “O zamanlar çoklu tehlike sistemimizin bir çerçevesi ve çalışan bir versiyonuna sahiptik. Tsunami uyarıları üzerinde çalışıyorduk ve dalgaların belirli bir konuma yayılmasının ne kadar süreceğini modelliyorduk.” diye açıkladı.

Jeouzaysal bilgi. Bu noktadan itibaren, PDC'nin benzersiz coğrafi bilgi teknolojileri ve analitik yetenekleri, acil durum müdahale ekipleri tarafından lojistiği bilgilendirmek, etkileri ölçmek ve birden fazla ülkede insani yardım ve afet yardımı çabalarını koordine etmek için geniş çapta kullanıldı. . PDC'nin gelişmiş yetenekleri, web tabanlı teknolojilerin afet yönetimi karar vericilerini erken uyarı ile nasıl güvenilir bir şekilde bilgilendirebileceğini ve insani yardım koordinasyonunu nasıl iyileştirebileceğini dünyaya gösterdi.