Filipinler’de eyalet valisi vurularak öldürüldü

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
MANİLA — Polis, askeri teçhizatlı silahlı kişilerin Cumartesi günü orta Filipinler’de bir eyalet valisine saldırarak onu ve birkaç kişiyi öldürdüğünü söyledi. Saatler sonra, olayla ilgili olarak üç kişi tutuklandı.

Siyasi liderlere yönelik bir dizi ölümcül saldırının sonuncusu olan cinayetin nedeni henüz netlik kazanmadı. İlk polis raporlarına göre Vali Roel Degamo, saldırı sırasında Negros Oriental eyaletine bağlı Pamplona şehrinde evindeydi.

Orada bulunan en az beş kişi daha öldürüldü. Valinin sosyal yardım programından yardım almak için Bay Degamo ile görüşen vatandaşlar olarak tanımlandılar.

Hızlı bir soruşturma çağrısı yapan Başkan Ferdinand Marcos Jr., katillerin yakalanacağı sözünü verdi.

Marcos yaptığı açıklamada, “Bu sinsi ve iğrenç suçun faillerini adalete teslim edene kadar hükümetim rahat etmeyecek” dedi. “Bu cinayete karışan herkesi uyarıyorum: kaçabilirsin ama saklanamazsın.”

Saatler sonra polis, olayla ilgili olarak üç kişinin tutuklandığını söyledi. Hepsi 40 ila 50 yaşları arasındaydı; ikisi eski asker olarak tanımlandı. Polis ayrıca 45 kalibrelik bir tabanca ve mühimmat ele geçirdiğini bildirdi.

Tutuklamalar öncesinde polisten yapılan açıklamada, faillerin kamuflaj üniformaları ve kurşun geçirmez yelekler giydikleri ve “sinsi saldırı” gerçekleştirmek için uzun silahlar taşıdıkları belirtildi.

56 yaşındaki Bay Degamo, siyasi bir aileden geliyordu ve Bay Marcos’un müttefikiydi. Bay Degamo başlangıçta seçimlerini geçen Mayıs’ta kaybetti, ancak sonuçlara başarılı bir şekilde itiraz etti. Diskalifiye edilen rakibi Pryde Henry Teves, kısa bir süre vali olarak görev yaptı ancak Bay Degamo için istifa etti.

Başkan Yardımcısı Sara Duterte, Bay Degamo’nun Facebook sayfasındaki bir gönderide “siyasi bir müttefik” ve “sevgili bir dost” için başsağlığı diledi. Gönderisinde ayrıca eyaletteki huzursuzluğa da atıfta bulunarak, “Yetkililer, Negros Oriental’i saran ve sadece Vali Degamo’nun değil, pek çok cana mal olan siyasi kan davasına değinmeye başlamalı.”

Siyasi rekabetle ilgili şiddet, politikacıların özel orduları kullandığı bilinen Filipinler’de çok yaygın. Geçen yılki parlamento seçimlerinde polis, 150 “özel silahlı grup” belirlediklerini ve bunları tasfiye etmek için ülke çapında konuşlandırdıklarını söyledi.

Yetkililer, bu özel orduların birçoğunun başkent Manila’dan uzak, gücün siyasi klanlar tarafından yönetildiği yerlerde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Geçen ay, Filipinler’in güneyindeki Lanao del Sur eyaletinde yol kenarına kurulan bir pusuda dört polis memuru öldü ve eyalet valisi Mamintal Adiong da dahil olmak üzere üç polis yaralandı.

Yine geçen ay düzenlenen başka bir saldırıda, polis kılığına giren silahlı kişiler, kuzeydeki bir şehir olan Aparri’nin belediye başkan yardımcısı Rommel Alameda’yı taşıyan bir minibüsü pusuya düşürerek onu ve beş arkadaşını öldürdü.