Filipinler’de milyonlarca öğrenci, ikinci uzaktan eğitim yılı için konutlara kapandı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Uzmanların ikazlarına karşın, Filipinler’de, milyonlarca okul çocuğu, ikinci sefer uzaktan eğitim yılı için konutlarına kapandı.

The Guardian’ın haberine nazaran, Birleşmiş Milletler, dünyadaki neredeyse her ülkenin okulları kısmen yahut büsbütün yüz yüze derslerle bir daha açmasına karşın, Filipinler’in pandeminin başlangıcından bu yana kapalı tuttuğunu söylemiş oldu.

Lider Rodrigo Duterte, çocukların yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19) yakalanıp yaşlı akrabaları enfekte edebileceği dehşetiyle birinci ve orta dereceli okulların bir daha açılmasına yönelik teklifleri şimdiye kadar reddetti.

“Covid-19’dan evvel de bir öğrenme krizi vardı”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Filipinler’deki eğitim şefi Isy Faingold, yakın tarihindeki bir ankete atıfta bulunarak, ebeveynlerin yüzde 80’inden çoksının çocukların “daha az öğrendiğinden” telaş ettiğini söylemiş oldu.

Ebeveynlerin yaklaşık üçte ikisi, virüs bulaşmanın düşük olduğu bölgelerde sınıfların bir daha açılmasını desteklerken, Faingold, “Uzaktan öğrenme, yüz yüze öğrenmenin yerini alamaz. Covid-19’dan evvel aslına bakarsanız bir öğrenme krizi vardı. Daha da berbat olacak” tabirlerini kullandı.

“Sosyal etkileşimin bozulması ile çocuklarda daha evvel kazanılan maharetlerde gerileme görülebilir”

Uzaktan eğitim, çocukların ruh sıhhati ve gelişimi üzerinde de olumsuz tesirler yaratıyor.

Filipin Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği’nden Rhodora Concepcion, “Uzun periyodik toplumsal izolasyon, çocuklarda yalnızlık ve fizyolojik hastalıklarla yakından alakalıdır. Yüz yüze öğrenme ve toplumsal etkileşimin bozulması ile çocuklarda daha evvel kazanılan marifetlerde gerileme görülebilir” tabirlerini kullandı.

Yedi yaşındaki Kylie Larrobis, Manila’da altı bireyle paylaştığı küçük gecekondu dairesinde bir yıl çevrimiçi anaokulundan daha sonra okuyamadığından şikayet ederek, “Okula gitmek istiyorum. Bir sınıfın neye benzediğini bilmiyorum, hiç görmedim” dedi.