Fransa’da Anayasa Kurulu, tartışmalı terörle uğraş ve istihbarat yasasını onayladı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Fransa’da Anayasa Kurulu, 22 Temmuz’da Parlamentoda kabul edilen terörle uğraş ve istihbarat yasasını onayladı.

Anayasa Kurulu, Fransa’da 2015’teki terör ataklarından daha sonra ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) kaldırılmasının akabinde Ekim 2017’de yürürlüğe giren İç Güvenlik ve Terörle Çabayı Güçlendirme Maddesi’nde (SILT) yer alan süreksiz önlemleri kalıcı hale getiren kanuna yönelik itirazları inceledi.

Maddeyi onaylayan Kurul, terörle alakalı hareketlerden belirli bir süre üzerinde mahpus cezasına mahkum olanlardan özgür bırakılanların idari denetim ve takip müddetinin 2 yıla çıkarılması kararına ise onay vermeyerek, bu süreyi bir daha 1 seneye düşürdü.

İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, yaptığı basın açıklamasında, yasanın onaylanmasını memnuniyetle karşıladığını, mahkumlara yönelik idari denetim ve takip mühletinin kısıtlanmasını da esefle karşıladığını söz etti.

Yasanın içeriği

Yasa, SILT’in temelini oluşturan lakin OHAL’den kaynaklandığından süreksiz olan konut aramaları, güvenlik alanı oluşturulması, ibadet yerlerinin kapatılması, rastgele bir suçlama yöneltilmemiş lakin kuşkulu şahıslara yönelik kısıtlama tedbirlerinin kalıcı hale getirilmesini içeriyor.

Anayasa Kurulunun müdahalesiyle, terörle alakalı aksiyonlardan tekrarlanmış cürüm halinde en az 3, olağanda en az 5 yıl mahpus cezasına mahkum olanlardan hür bırakılanların idari denetim ve takip müddetini 2 yıla çıkaran husus, eskisi üzere 1 sene olarak kaldı.

Yasanın istihbarat kısmında, telekom operatörleri tarafınca sağlanan internet arama bilgilerinin tahlil edilmesine imkan tanıyan algoritma kullanmasına müsaade veriliyor.

Birtakım arşivlere akademik araştırma emeliyle erişimin hür hale getirilmesini önbakılırsan yasa, birebir vakitte kimi en hassas dokümanların 50 yılda zımnilik derecesinin kaldırılmasından istisna tutulmasını da içeriyor.