Gazze'de binlerce temel ürün sınırda engellendi: Oksijen tüpleri ve taşlı meyveler “kurşun olabilir”

Namik

Aktif Üye
ROMA – Gazze'ye hangi yardımların girebileceğine ilişkin kafa karıştırıcı ve çoğu zaman keyfi kurallar, binlerce temel malzemenin sınır geçişlerinde durdurulması ve acil ihtiyaç sahibi kişilere ulaşmasının engellenmesi anlamına geliyor. Denetimler sırasında reddedilen eşyalar arasında, bazı insani yardım çalışanlarının ifadelerine göre her gün ortalama olarak amputasyona maruz kalan 10 çocuk gibi hava saldırılarında yaralananlar için hayati öneme sahip olan oksijen tüpleri ve hastaneler için anestezikler de yer alıyor. bir veya her iki bacak. Bildirildiğine göre Eylem yardımıÇekirdekli meyvelerin mermi olarak veya ağaç dikmek için kullanılabileceği açıklamasıyla girişi reddediliyor ve aynı şey, yaklaşık 2 milyon yerinden edilmiş insana barınak sağlamak için hayati önem taşıyan çadır direkleri için de geçerli.

Yardım getirenler için büyük zorluklar. Gazze'ye gönderilen yardımları dağıtmaya çalışanlar da çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Ulaşım için yakıt sıkıntısının yanı sıra birçok yol hava bombardımanıyla yok edilirken, diğerleri yoğun aşırı kalabalık nedeniyle yerinden edilmiş insanlar tarafından kurulan çadır kentlere ev sahipliği yapıyor ve bunların kullanılması imkansız hale geliyor. Gazze'de 12 Ocak'tan bu yana yaşanan ve bugüne kadarki en uzun süreli iletişim kesintileri gibi sık sık yaşanan iletişim kesintileri, operasyonların koordinasyonunu daha da zorlaştırdı. Kendi personelimiz de dahil olmak üzere Gazze'deki yardım çalışanları tamamen bitkin durumdalar ve yardım dağıtımını yönetme konusunda büyük bir baskı altındalar ve kendileri de nüfusun geri kalanı gibi açlık, kayıp ve travmayla karşı karşıyalar.

Kerem Şalom kapısındaki abluka. 7 Ekim'den önce her gün ortalama 500 kamyon insani yardım ve diğer malzemeleri taşıyan Gazze'ye giriyordu, ancak İsrail yetkilileri artık izin verilen giriş sayısını sınırlıyor. Çarşamba günü Gazze'ye toplamda yalnızca 98 kamyon girdi. Gazze'ye malların geçiş noktası olan ve günde 1.000 kamyona kadar taşıma kapasitesine sahip olan Kerem Şalom geçişi Aralık ayında açıldı, ancak o tarihten bu yana yardım taşıyan kamyonların yalnızca %22'si Gazze'de bu noktadan geçti. BM insani yardım kuruluşu UNOCHA'ya göre.

Güvenlik Konseyi kararı. Aralık ayında kabul edilen ve Gazze'ye yardımın artırılması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararında, bölgeye giren yardımları denetleyecek bir BM mekanizması da yer alıyordu, ancak bu henüz uygulanmadı. Çok ihtiyaç duyulan kritik malzemelerin bölgeye girebilmesini ve girişine izin verilen kamyon sayısındaki kısıtlamaların en azından 7 Ekim öncesi seviyelere getirilmesini sağlamak için her türlü tarama sürecinin tarafsız, şeffaf ve hızlı olmasını istiyoruz. .

Paradoksal bir durum. Riham Jafari, Savunuculuk ve İletişim Koordinatörü Eylem yardımı Filistin şöyle açıklıyor: “İhtiyaçların etkileyici bir seviyeye yükseldiğini bildiğimiz halde, hayati önem taşıyan yardımların Gazze'ye girmesinin engellenmesi inanılmaz derecede sinir bozucu. Şimdi, yalnızca birkaç kilometrelik ayrı depoların bulunduğu paradoksal bir durumla karşı karşıyayız. gıda ve tıbbi malzeme gibi reddedilen ancak hayati önem taşıyan ürünlerle ve açlık ve acıdan ölen çaresiz insanlarla dolup taşıyor. Hangi ürünlere izin verildiği konusunda daha fazla netlik, şeffaflık ve tutarlılık olmalı” diye ekledi.

Çatışmanın tüm taraflarının görevi. “İnsani yardımın sivillere hızlı ve engellenmeden ulaştırılmasının sağlanması insancıl hukukta yer almaktadır. Riham Jafari, şu anda denetim sürecinin çok yavaş olduğunu ve girişine izin verilen kamyonların sayısının çok az olduğunu söyledi. Ancak Gazze'ye daha fazla yardım yapılmasına izin verilmesi bile hava saldırılarının yol açtığı onlarca ölüm ve yaralanmayı durdurmayacaktır. Bu nedenle acil ve kalıcı ateşkes çağrısını sürdüreceğiz. Yardım dağıtım sorunları, bombaların düşmesi durana ve ihtiyaç sahibi insanlara geniş ölçekte ulaşmak güvenli ve pratik olarak mümkün olana kadar devam edecek.”