Genel Müfettiş, ABD Yardımının Taliban’a Gidebileceğini Söyledi

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON — Afganistan baş müfettişi Çarşamba günü Biden yönetimini ABD askeri tahliyesinden bu yana ülkenin desteğinin kayıtlarını alma çabalarını çıkmaza sokmakla suçladı ve Amerikan vergi mükelleflerinin dolarlarının büyük ihtimalle Taliban’ın eline geçeceği konusunda uyardı. .

Afgan’ın yeniden inşasından sorumlu genel müfettiş John Sopko, Meclis Gözetim Komitesi duruşmasında, “Şu anda Taliban’ı finanse etmediğimize dair bu komiteye veya Amerikalı vergi mükellefine garanti veremem” dedi. “Taliban’ın gönderdiğimiz parayı hedeflenen alıcılardan başka yöne çevirmediği konusunda da sizi temin edemem.”

Taliban savaşçılarının, gıda yardımını başka yöne çevirmek ve grupları ülkedeki operasyonlar için ücret ödemeye zorlamak da dahil olmak üzere, Afganistan’a giren malları ve fonları nasıl “su çektiğini” ayrıntılarıyla anlattı.

Bay Sopko, Afgan yardımını yöneten uluslararası kuruluşlardaki zayıf gözetim uygulamalarını ve Dışişleri Bakanlığı ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın gözetime izin vermeyi “acınası bir şekilde reddetmesini” suçladı.

Bay Sopko, Afganistan’a tahliyenin teslim edilmesinden bu yana 8 milyar doların üzerindeki ABD yardımının kayıtlarına erişim eksikliğinden yakınırken, Dışişleri Bakanlığı, USAID ve Pentagon ile daha önceki ilişkileri hakkında “Kendimizi bilgilendirirdik” dedi. . “Bu hükümet geldiğinden beri radyo sessizliği var.”

ABD Silahlı Kuvvetleri hakkında daha fazla bilgi

Biden yönetimi, başmüfettişi etkin bir şekilde, yönetimin taleplerine ne ölçüde uyduğunu yanlış beyan etmekle ve yasanın kendisine tanıdığından daha geniş bir yetki üstlenmekle suçlayarak iddiaları yalanladı.

Jessica Jennings, “SIGAR’ın başlangıcından bu yana, USAID, ABD hükümetinin Afganistan’daki yeniden inşa çabalarının bir parçası olan düzinelerce programı açıklayan yüzlerce soruya ve binlerce sayfalık ilgili belgeye, analize ve elektronik tabloya sürekli olarak SIGAR’a yanıtlar sağladı” dedi. USAID “SIGAR ile onların istekleri doğrultusunda sık sık ve düzenli çalışıyoruz.”

Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin Afganistan’daki yeniden inşa faaliyetlerinin – Bay Sopko’nun yetki alanının çekirdeği – Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidara gelmesinin ardından durduğunu söyledi.

Duruşma, panelin üst düzey Demokratı Maryland Temsilcisi Jamie Raskin’in “saçma bir şekilde dar” olmakla eleştirdiği bir odak noktası olarak, Biden yönetiminin ayrılma sırasındaki eylemlerini incelemek için bir yer olarak ilan edilmişti.

Bay Sopko’nun iddiaları yine de milletvekilleri arasında ender iki partili öfkeye yol açtı.

Florida Cumhuriyetçi Temsilcisi Byron Donalds, “Bu Kongre’nin – ve önceki Kongrelerin – kanunen onu yapmakla suçladığı şeyi yapması neden engelleniyor?” dedi.

Maryland Demokrat Temsilcisi Kweisi Mfume, “Bu yetersiz sorumluluk sorunu – bunu herhangi birimizin nasıl savunabileceğini bilmiyorum” dedi.

Kongre, izleme ofisini 2008’de kurdu ve Bay Sopko, 2012’de Başkan Barack Obama tarafından başkanlığına atandı. O zamandan beri, Afganistan’da faaliyet gösteren çeşitli federal hükümet kurumlarıyla defalarca çatıştı.

Çarşamba günkü duruşmada Bay Sopko, bu tartışmalı ilişkinin son zamanlardaki bazı önemli noktalarını listeledi. Biden yönetiminin, Trump yönetiminin Taliban ile yaptığı ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin şartlarını belirleyen bir anlaşma olan Doha Anlaşmalarıyla ilgili belgelerin kopyalarına ilişkin taleplerini reddettiğinden şikayet etti.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı ve USAID’i, ABD’nin çekilmesinden bu yana Afganistan’daki programlar için Amerikan desteği alan örgütleri belirlemek gibi “sahip olduğumuz en basit gözetim sorularını” yanıtlamayı reddetmekle suçladı. Bayan Jennings bu iddiayı “yanlış” olarak nitelendirdi.

Şikayetleri, Çarşamba günü Bay Sopko ile birlikte ortaya çıkan Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve USAID’i denetleyen genel müfettişlerin ifadeleriyle taban tabana zıttı. Bu yetkililer komiteye bilgiye erişimde herhangi bir sorun yaşamadıklarını söylediler.

Tanıklık, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi liderliğindeki birkaç komitenin, Biden yönetiminin Afganistan’dan çekilmesini ve partinin federal bütçeyi sıkılaştırmak için dış yardım programlarını hedeflemesini soruşturduğu sırada geldi.

Gözetim Komitesi Başkanı Kentucky’den bir Cumhuriyetçi olan James R. Comer, Afganistan’a yapılan yardımın da kutsal olmadığını belirtti.

“Biden yönetimi Amerikalı kamyoncuların, Amerikalı öğretmenlerin, Amerikalı çiftçilerin, Amerikalı inşaat işçilerinin ve Amerikan askerlerinin maaş çeklerinden para alıyor ve çok geçmeden o askerlere ateş eden, o askerleri öldüren aynı kişilere gönderiyor. vaktinden önce,” dedi Bay Comer. “Ve Biden yönetiminin Afganistan’ı çevreleyen israfı, sahtekarlığı ve suiistimali ifşa etmekle hiçbir ilgisi yok.”

Bay Sopko ise, şikayetinin yardımın kendisiyle değil, Afganistan’a gönderilen fonları denetleme yeteneğiyle ilgili olduğunu açıkladı.

Sopko, “İnsani yardıma karşı değilim” dedi. “Amaç Afgan halkına yardım etmekse, paranın bu insanlara gitmesini sağlamak için etkili bir gözetim yapmalıyız.”