Gıda, “Savaş ve enflasyon, zor durumda olanlar için gıda fazlasının mevcudiyetini azaltıyor: geçen yıla göre -%11”

Namik

Aktif Üye
MİLANO “Yaşadığımız sadece bir değişim çağı değil, bir çağ değişimidir. Başkanı Giovanni Bruno, Aralık 2019’da Papa Francis tarafından yapılan bu açıklamanın Gıda Bankası Vakfı – içerdiği derin gerçek için bizi etkiledi. Herhalde tam anlayamadık. Belki de ‘dönem değişikliği’, bugün normalliğin sürekli bir acil durum görünümüne büründüğü anlamına gelir. Geçen yıl – diye ekledi – 7.600 Bölgesel Ortak Kuruluşa başvuran insan sayısı Gıda bankası ve artan ihtiyaçlara, fazlaların azalmasına, bağışlardaki düşüşe ve maliyetlerdeki artışa hep aynı inançla göğüs germeye çalıştık: tüm günlük taahhüdümüzle kamu yararına katkıda bulunmak”.

İtalya: 5,6 milyon ton gıda fazlası. İtalyan tarım-gıda zinciri ortalama 5,6 milyon ton fazla gıda üretiyor. Bu sayı, çeşitli nedenlerle satılmayan, hala iyi ve güvenli olan yiyecekleri içerir. Bu fazlanın ekonomik değeri 12,6 milyar avroyu aşarken, ülkemizde gıdaya ihtiyaç duyan insan sayısı da her geçen gün artıyor. Bu nedenle, fazla üretilen muazzam miktarda gıda, ihtiyacı olan herkesi desteklemek için israf edilebilir veya geri kazanılabilir. niyeti Gıda Bankası, bu nedenle, atığın kaynak haline gelebileceği destekleyici ve kapsayıcı bir dünya yaratmaktır.

Sonuçlar. 2022 yılında Banco Alimentare 112.707 ton gıda dağıttı (2021’e kıyasla -%11), bu da kişi başına 67 kg’a karşılık geldi (2021’e kıyasla -%12). AGEA (Tarımsal Tediyeler Ajansı) tarafından dağıtılan iki programdan gelen Gıdalar, Avrupa Yoksullara Yardım Fonu (FEAD) ve Ulusal Fon’dan (FN), Banco Alimentare tarafından dağıtılan gıdanın %53,5’ini temsil ediyor ve Ukrayna ihtilafının sonuçları nedeniyle temel olarak hammadde ve üretim maliyetlerindeki artışla belirlenen 70.398 tondan 60.347 tona (%-14) giden bir düşüş kaydetti.

Büyük perakendecilerin rolü. Sanayi sektörleri ve Büyük organize dağıtım Hammadde maliyetindeki artış ve enerji maliyetindeki keskin artışla başa çıkmak için, üretim ve dağıtımı optimize etmeye yönelik politikalar benimsediler ve aynı zamanda geri kazanılabilir ürünlerin mevcudiyetini de etkilediler. Ancak geri kazanılan gıda miktarları neredeyse değişmeden kaldı: endüstri -%1 ve büyük ölçekli dağıtım -%3.

Bağışçı sayısındaki düşüş. tarafından dağıtılan gıdanın %14,8’ini temsil eden sektör için Gıda bankasıbağışçı sayısında bir önceki yıl 1.600’e kıyasla 1.500’e geriledi. Büyük ölçekli dağıtım kanalı, toplanan toplam gıdanın yaklaşık %20’sini temsil ediyor ve bunun 15.992 tonu Siticibo programı aracılığıyla toplanan toplam gıdanın yaklaşık %20’sini temsil ediyor – büyük ölçekli dağıtım ve yemek hizmetlerinden (oteller, şirket ve hastane kantinleri, okul yemekhaneleri, perakende satış yerleri vb.) fazla pişmiş ve taze gıdanın geri kazanılmasına adanmış, yaklaşık 1,70 olan satış noktası sayısındaki artışa rağmen 2021’e kıyasla -%2 kaydetti. 2021’de 0’dan 2022’de 1.900’e) ve Dağıtım Merkezlerinden 6.137 ton (2021’e kıyasla -%7).

Yemek kanalı. Piyasadan çekilen ve AGEA aracılığıyla büyük meyve ve sebze şirketleri tarafından bağışlanan meyve ve sebzelerin geri kazanımı, bir önceki yılın rakamlarını teyit ederek, toplamın %4’ü olan 4.632 ton gıdaya eşit bir miktar kaydetti. Son olarak, toplu yemek sektörünün önemli ölçüde yeniden başlaması nedeniyle (yine Siticibo programı aracılığıyla) Catering kanalı, pandemi nedeniyle önemli bir düşüşün yaşandığı 2021’in aksine bir artış (+%34) kaydetti. Günlük faaliyetlerin yanı sıra, her yıl Kasım ayı sonunda Vakıf, bölgedeki Gıda Bankası Kuruluşlarının katılımıyla Ulusal Gıda Toplama Günü’nü organize eder ve koordine eder. Geçen yıl bu girişim, dağıtılan toplam gıdanın %6,7’sini etkiledi.

Atıklar, sera gazı emisyonlarının %8-10’unu oluşturur. misyonuyla güçlü bir şekilde bağlantılı bir yön Gıda bankası. Aslında, gıda atıklarının küresel sera gazı emisyonlarının %8-10’unu oluşturduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle, çevresel etkilerin azaltılması Vakfımız için çok hassas bir konu olup, bunu etik kurallarının temel ilkesi haline getirmiştir. Banco Alimentare’nin çevresel etkisi, artıkların geri kazanılması yoluyla ortaya çıkan olumlu etkiler ile ısınma, elektrik üretimi ve lojistik taşıma için fosil yakıtların kullanılmasından kaynaklanan olumsuz etkiler arasındaki bir dengedir. 2022’de 77.104 tCO2e tasarruf edildi ve önlendi.

Fazlalıklarla ilgili üç yıllık bir araştırma döngüsü. “2023, kesinlikle daha iyi olmayan bir siyasi ve ekonomik çerçeveyle açıldı ve BM 2030 Gündeminin hedeflerinin uzaklaşıyor gibi göründüğü düşünüldüğünde, bizden istenen, geri kazanımları artırmak ve israfı azaltmak için yenilenmiş bir çaba. Bu nedenle, mevcut belirsizlik durumu, bizi, ilk sonuçlarını sonbaharda göreceğimiz, İtalya’daki gıda fazlaları ve yoksullukla ilgili üç yıllık bir araştırma döngüsünü desteklemeye yöneltti. Ayrıca, Banco Alimentare Vakfı Başkanı Giovanni Bruno, “Ayrıca, Siticibo programı, büyük ölçekli dağıtım, büyüyen bir sektör ve hala yatırım yaptığımız birçok geliştirme fırsatı ile güçlendirildi” diyerek sözlerini sonlandırıyor.