Giderek istikrarsızlaşan bir dünyada insani yardım, işbirliği kaynakları durgunlaşıyor

Namik

Aktif Üye
[TD]
ROMA – Küresel istikrarsızlık artarken, 2023 yılı uluslararası işbirliğinde göreli bir durgunluğa işaret etti:OECD ve tarafından dağıtıldı Açıkpolis, kamunun bilgisine erişim, şeffaflık ve demokratik katılıma yönelik projeleri destekleyen, bağımsız, kar amacı gütmeyen bir vakıf. Genel olarak, kamu kalkınma yardımları (ODA) 2022'ye kıyasla değişmedi. Mutlak anlamda ihmal edilebilir bir artışa (+%1,8) rağmen, gayri safi milli gelire (GSMH) ilişkin olarak herhangi bir değişiklik olmadı ve değişmeden %0,37'de kaldı. Hala uzak bir yüzde%0,70 hedef BM 2030 Gündemi tarafından oluşturulmuştur.

Mütevazı büyümenin iki yönü. Kaydedilen mütevazı büyüme özellikle iki hususla ilişkilendirilebilir: donör ülkelerdeki mültecilere yönelik kaynaklar ve Ukrayna'ya yapılan yardım. Ancak çatışmanın hızlı bir şekilde sona ermesi umuduyla, RKY'nin bu iki bileşeninde net bir indirime gidilebilir. Bu nedenle, böyle bir bağlamda, en azından mevcut RKY kaynaklarının kaybolmamasını ve bunun yerine başka yardım biçimlerine dönüştürülmesini sağlayacak şekilde izleme yapılması önemli olacaktır.

Çok küçük bir artış. Bu nedenle DAC komitesinin donör ülkelerinde işbirliğine yönelik kaynaklarda gerçek bir artış yok (kalkınma yardım komitesiOECD ön verilerine göre, kamu kalkınma yardımı 2023'te cari fiyatlarla 223,7 milyar dolara ulaştı. Sabit fiyatlarla 214,4 milyardan, yani bir önceki yıla göre yaklaşık 4 milyar daha fazladan bahsediyoruz. Bu nedenle %1,8 gibi çok sınırlı bir artış kaydetti. Bu nedenle art arda beşinci büyüme yılıdır. Ancak Aps arasındaki ilişki istikrarlı kaldı (Kamu Kalkınma Yardımı) ve GSMG (Gayri safi milli gelir). OECD Dac ülkelerinde %0,37 (2023).

İtalya yirmi birinci sırada kaldı. 2023 yılında kamu kalkınma yardımı (ODA) ile gayri safi milli gelir (GSMH) arasındaki orana göre OECD DAC ülkeleri. Birleşmiş Milletler'in 2030 için belirlediği hedef olan %0,70 eşiğini halihazırda aşan 5 ülke var: Norveç, Lüksemburg, İsveç, Almanya ve Danimarka. 31 ülke arasında İtalya, bir önceki yıla göre yirmi birinci sırada yer alıyor. ABD, kaynaklar bakımından mutlak anlamda birinci sırada yer alırken, GSMH'ya kıyasla %0,24 ile göreceli olarak yirmi ikinci sırada yer alıyor.

Donör ülkelerden gelen verilerin analizi. Verileri bağışçı ülke bazında incelediğimizde İtalya'nın da aralarında bulunduğu 17 ülkede RKY'nin azaldığını görüyoruz. Bu durum özellikle bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde açıkça görülmektedir. Estonya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde düşüş üçte birden fazla oldu (Estonya'da %50'yi aştı). Bu ülkelerde, kıtanın doğusunda Ukrayna'daki savaştan kaçan insanlara yardımla yakından bağlantılı olan “bağışçı ülkedeki mülteciler” harcama kalemine tahsis edilen kaynaklarda keskin bir düşüş yaşandı.

Ukrayna'ya yardım. Ancak aynı zamanda insani yardımlar da dahil olmak üzere Ukrayna'ya yapılan ikili yardımlarda hiç azalma olmadı. Tam tersine 2022-2023 yılları arasında reel olarak yüzde 9 artarak neredeyse 20 milyar dolara ulaştı (bunun neredeyse yüzde 60'ı ABD tarafından bağışlandı). 2023'te Ukrayna'ya gönderilen ikili yardım, OECD DAC ülkelerinden gelen tüm RKY'nin %9'unu temsil ediyordu (2022'de bu oran %8,3'tü). Kanada ve Litvanya'da pay %20'yi aştı.

Avrupa kurumları için 20,5 milyar. Bu miktara, Avrupa kurumlarından, esas olarak ülkenin mali istikrarını desteklemek amacıyla imtiyazlı krediler şeklinde verilen 20,5 milyar doların daha eklenmesi gerekiyor. Ancak Avrupa kaynakları içerisinde insani yardım 443 milyon dolarla sınırlıydı.

Şişirilmiş yardımların görülme sıklığı hala yüksek. Genel olarak, OECD DAC ülkelerinde ikili yardımlar azalarak sabit fiyatlarla (%-6,5) 14,45 milyar dolardan 13,51 milyar dolara çıktı. Çok taraflı olan ise hafif bir artış gösterdi (+%4,8, 50'nin altından 52 milyarın üzerine çıktı). İki taraflı yardım, bağışçı ülkenin kurumsal kaynaklarından doğrudan alıcı ülkeye giden kaynakların akışıdır; çok taraflı yardım ise işbirliği konusunda uzmanlaşmış uluslararası kuruluşlara yöneliktir. İkili yardımlar içerisinde en sorunlu kalemlerden biri olan “bağışçı ülkedeki mültecilerin maliyeti” %6,2 oranında düştü. Bu harcama kalemi, her ne kadar temel olsa da, çoğu kuruluş tarafından sözde şişirilmiş yardımın ana bileşeni olarak kabul edilmektedir, çünkü hiçbir zaman donör ülkenin sınırlarını aşmamakta ve dolayısıyla kalkınma işbirliğinden yararlanan ülkelere fiili olarak ulaşmamaktadır. Ancak 2023 yılında önemli bir rakamı koruyarak neredeyse 31 milyar dolara ulaştı.
[/TD]