Güney Kore'deki huzursuzlukla ilgili komplo teorileri sosyal medyada yayılıyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz hafta boyunca her gün, 72 yaşındaki Kim Kwon-seop, suçlanan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un evinin yakınında toplanan binlerce kişiye katıldı. Onlar, Bay Yoon'u, geçen ay yaptığı kısa süreli sıkıyönetim ilanından kaynaklanan isyan suçlamaları nedeniyle onu tutuklamak isteyen savcılardan korumaya kararlıydılar.

Onlara göre, Bay Yoon'un politika girişimlerini defalarca engellemek için meclisteki çoğunluk gücünü kötüye kullanan isyanı gerçekleştiren muhalefetti. Onlara göre muhalefetin meclis çoğunluğu geçersizdi çünkü geçen Nisan seçimleri manipüle edilmişti. Ve onlar için Bay Yoon'u korumak, Güney Kore'yi yargıdan okullara ve haber medyasına kadar toplumlarının her kesiminde yer edinmiş olan “Kuzey Kore destekçilerinden” korumakla eşdeğerdi.

Güney Koreliler genellikle bu tür komplo teorilerini, sosyal medya algoritmalarını kullanan sağcı YouTuber'lar tarafından yayılan çevrimiçi demagojiden biraz daha fazlası olarak görmezden geliyor. Ancak ülkedeki köklü siyasi kutuplaşmanın ortasında, Bay Yoon'un durumuyla ilgili kargaşayı körüklediler ve Bay Kim gibi gayretli inananların çok sayıda sokaklara çıkıp başkanın göreve geri dönmesini talep etmesine neden oldular.

Bay Kim, “Bu miting için her gün evden çıktığımda, karıma bunun beni canlı gördüğü son sefer olabileceğini çünkü davam uğruna ölmeye hazır olduğumu söylüyorum” dedi. “Bu sadece Başkan Yoon'u korumakla ilgili değil. Bu, topraklarımı torunlarım için kurtarmakla ilgili.”

Eğer Başkan seçilen Donald J. Trump'ın arkasında “Amerika'yı Yeniden Büyük Yap” hareketi varsa, Bay Yoon'un da “taegeukgi budae”si (kelimenin tam anlamıyla “ulusal bayrak tugayı”) vardır. Çoğunlukla, mitinglerini vatansever şarkılarla, ülkelerinin Washington'la ittifakını destekleyen Güney Kore ve Amerikan bayraklarıyla ve ülkenin solcu politikacılarına karşı sert saldırılarla renklendiren yaşlı, kiliseye giden Güney Korelilerden oluşuyor. Ülkelerini Çin'e teslim edip Kuzey Kore'ye teslim ettiler.

Cuma günü Bay Yoon'un sorgulanmak üzere gözaltına alınması yönündeki mahkeme kararına uymayan müfettişler başkanlık konutundan çekilirken, Bay Yoon'un destekçileri “Kazandık!” diye bağırdılar.

Seul'deki Kyung Hee Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Ahn Byong-jin, “Yoon Suk Yeol, iktidarda kalmak için MAGA'nın Güney Kore versiyonuna güveniyor” dedi.

Bay Yoon, 3 Aralık'ta “Kuzey Kore yanlısı ve devlet karşıtı aşağılık güçleri tek bir hamlede ortadan kaldırmak” için sıkıyönetim ilan ettiğinde sağın korkusunu ve öfkesini dile getirdi. Ancak 45 yıl aradan sonra ilk kez ülkesini askeri yönetime döndürme girişimi yalnızca birkaç saat sürdü. Muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis önergeyi bozma yönünde oy kullandı ve daha sonra onu görevden aldı.

Bay Yoon, görevden uzaklaştırıldıktan sonra şimdi kendisini resmi olarak görevden alıp almamaya karar verecek olan Anayasa Mahkemesi önünde bir duruşmayla karşı karşıya. Kendisi aynı zamanda, sıkıyönetim rejimi sırasında askerlere toplantıyı ele geçirmeleri ve siyasi düşmanlarını tutuklamaları emrini verdiğinde onu isyan çıkarmakla suçlayan savcılar tarafından ayrı bir soruşturmaya da konu oluyor.

Kamuoyu yoklamaları Güney Korelilerin çoğunluğunun onun görevden alınmasını istediğini gösterse de, Yoon'un en güçlü savunucuları onun bayrak sallayan destekçileri ve onu Washington'la ittifakı teşvik eden bir şampiyon olarak yücelten sağcı YouTuber'lar. Bazıları yaklaşık bir milyon aboneye sahip olan bu YouTuber'lar, Bay Yoon'un görevine iade edilmesi ve Yoon yanlısı mitinglerin canlı yayınlanması için çağrıda bulunuyorlar; burada konuşmacılar, onu görevden alma çabalarını Kuzey Kore'nin emriyle yapılan bir “darbe” olarak tanımlıyorlar. Ayrıca Bay Yoon'un ilerici düşmanlarına karşı komplo teorileri yayarak siyasi kutuplaşmayı artırıyorlar.

Sağcı YouTuber'lar, 2022'deki göreve başlama törenine düzinelerce kişi davet edildikten sonra Bay Yoon'la olan dostluklarıyla uzun süredir övünüyorlar. Başarısız sıkıyönetim yasasının ardından Bay Yoon, onun büyük bir hayranı olduğuna dair çok az şüphe bıraktı.

Bay Yoon, Yeni Yıl Günü evinin önünde toplanan destekçilerine gönderdiği mesajda, “YouTube canlı yayını aracılığıyla kavganızı gerçek zamanlı olarak takip ediyorum” dedi. “Devlet karşıtı güçlerin ortalığı karıştırması, iç ve dış güçlerin egemenliğimizi ihlal etmesi nedeniyle ülkemiz tehlikede.”

Çarşamba günkü bir miting sırasında, Bay Yoon'un sözcüsü olarak görev yapan avukat Seok Dong-hyeon, oradaki sağcı YouTuber'lara teşekkür etti ve Bay Yoon'u tutuklamaya çalışan müfettişleri muhalefetin “cephesi” olarak nitelendirdi.

“Bu bir savaş” dedi. “Ve sizler savaşçısınız.”

Diğer demokrasiler gibi Güney Kore de sosyal medyanın siyaseti şekillendirmedeki rolüyle boğuşuyor. Korea Press Foundation'ın 2023 raporuna göre, Güney Korelilerin yaklaşık yüzde 53'ü YouTube'da haber izlediklerini söylüyor; bu oran, ankete katılan 46 ülkedeki ortalama yüzde 30'un üzerinde.

Analistler, insanlara izleyerek ilgilendiklerini ifade ettikleri içerik türünün sürekli olarak daha fazla gösterildiği algoritma odaklı bilgi balonlarının ulusun bölünmesine yardımcı olmasından korkuyor. Eski bir milletvekili ve köşe yazarı olan Hong Sung-guk, Bay Yoon ve destekçileri tarafından benimsenen dil ve komplo teorilerinin sağcı YouTuber'lar tarafından yayılanları yansıttığını söyledi.

Bay Hong, “Yoon'unki muhtemelen dünyada algoritma bağımlılığının kışkırttığı ilk ayaklanmadır” dedi.

Bu makale için yakın zamanda Yoon yanlısı bir mitingde röportaj yapılan bir düzine katılımcının tümü komplo teorilerine güçlü bir şekilde inanıyordu ve sağcı YouTuber'ların birincil veya tek haber kaynakları olduğunu söylediler.

72 yaşındaki Kim Jae-seung, “Doğruyu söylüyorsun” dedi. “Artık gazete okumuyorum veya televizyonu açmıyorum. Önyargı dolular.”

Yetmiş yaşındaki Kim Yong-son, Güney Kore'nin Amerika Birleşik Devletleri ile olan ittifakını baltalamaya ve Kuzey Kore ve Çin ile işbirliği yapmaya kararlı ilerici liderleri tasvir eden bir video klibi göstermek için yıpranmış akıllı telefonunu çıkardı. Sağ. Kanat Papazı, Rahip Jun Kwang-hoon.

1980 yılında, ülkeyi o dönemde yöneten askeri cuntanın lideri Chun Doo-hwan, ülke içindeki “Kuzey Kore kuklaları” ve “tehlikeli unsurlar” tehdidini öne sürerek sıkıyönetim uygulanmasını haklı çıkardı.

Skandallar ve felaketler arasında kendi siyasi sorunları derinleştikçe, Bay Yoon, radikalleşmiş siyasi sağla daha açık bir şekilde ittifak kurmaya başladı. Dost olmayan gazetecileri “sahte haberler” yaymakla suçladı ve siyasi düşmanlarını “komünist totaliterliğin” aboneleri olarak kınadı. Hatta hükümet yetkililerinin eğitim merkezinin başına sağcı bir YouTuber bile atadı.

Bay Yoon sıkıyönetim ilan etmeden çok önce, bazı sağcı YouTuber'lar onu iç düşmanlarıyla başa çıkmak için böyle bir önlem almaya çağırmıştı. Ayrıca Çin düşmanlığını da yayıyorlar ve Çin'in, seçimler de dahil olmak üzere Güney Kore'nin iç politikasını gizli bir şekilde manipüle ettiğini öne sürüyorlar. Destekçilerinin mitinglerinde sıklıkla “Çinlilerin sınır dışı edilmesi” yönünde çağrılar duyuluyor. Bay Yoon, sıkıyönetimini savunurken Çinli casuslardan korktuğunu ifade etti.

Bay Yoon ve sağcı YouTuber'lar da Güney Kore'deki seçim sonuçlarının artık güvenilir olmadığını savunuyorlar. Yoon yanlısı destekçiler sıklıkla “Çalmayı Durdurun” yazan pankartlar taşıyorlar; bu, ABD'de 2020 başkanlık seçimlerinde oy sayımının Bay Trump lehine olduğunu yanlış bir şekilde iddia eden insanlar tarafından popüler hale getirilen bir terime gönderme yapıyor. Bunlardan biri olan 52 yaşındaki Shin Eun-ju, seçim sahtekarlığı teorisine inandığını ve kaynak olarak “YouTube”u gösterdiğini söyledi.

Polis, savcılık ve seçim yetkilileri uzun süre suçlamayı asılsız bularak reddetti. Ancak Bay Yoon sıkıyönetim ilan ettiğinde, seçmen sahtekarlığı iddialarını araştırmak için Ulusal Seçim Komisyonu'na da birlikler gönderdi. Savcılar, sıkıyönetim kararnamesinde yer alan askeri yetkililere, komisyonun bilgisayar sunucularına el koymaları ve üst düzey seçim gözlemcilerini tutuklamaları, onları zincire vurmaları, gözlerini bağlamaları ve seçmen dolandırıcılığı konusunda sorgulanmak üzere bir yer altı askeri sığınağına götürmeleri emri verildiğini söylüyor. (Bilgisayarlara el konulmadan veya insanlar götürülmeden önce sıkıyönetim sona erdi.)

Bay Yoon ve avukatları belirli iddialar hakkında yorum yapmadılar ve eylemlerini başkanlık yetkisinin meşru bir kullanımı olarak tanımlayarak ayaklanma iddialarını büyük ölçüde reddettiler.

Önde gelen muhafazakar gazeteci Cho Gab-je, “Başkanın düşük kaliteli YouTube kanallarını izlerken, tuhaf seçim sahtekarlığı komplo teorilerini izlerken aklını kaybettiği açık” dedi.

Bay Yoon'un avukatı Yoon Kab-keun, hileli seçimlere ilişkin iddiaların soruşturmayı gerektirecek kadar güçlü ve bölücü olduğunu söyledi.

Google Kore, YouTube içeriğini topluluk kurallarına göre yönettiğini söyledi.

İronik bir şekilde, 3 Aralık gecesi Yoon'un sıkıyönetim ilanı haberinin viral hale gelmesine yardımcı olan da YouTube'du; bu da vatandaşların birliklerin ilerleyişini geciktirmek ve muhalefet milletvekillerine sıkıyönetim yasasının kaldırılması yönünde oylama için süre tanımak üzere Ulusal Meclis'e koşmasına neden oldu. .

Bay Hong, “Bu, algoritmaların farklı rolleri arasındaki bir çatışmaydı” dedi. “Algoritmalar bilginin viral hale gelmesine yardımcı oluyor ama aynı zamanda sizi de onların kölesi yapıyor.”