Haiti, 2010 depreminden sonra doğan ve yerinden edilmiş insanlar tarafından büyütülen çocukların kesintiye uğrayan çocukluğu

Namik

Aktif Üye
ROMA – Kız ve erkek çocuklarından oluşan bir nesil, 2010 yılında Haiti'de yaşanan yıkıcı depremin izlerini taşıyor. On beş yıl sonra, bu felaket olayı nedeniyle maruz kaldıkları tekrarlanan hareketler, sürekli krizler ve sık sık eğitim kesintileri onların geleceklerini belirliyor. Bu, tarafından verilen alarmdır. Çocukları Kurtarın .

12 Ocak 2010'da 220 bin ölüm yaşandı. 12 Ocak 2010'da Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki deprem, 220.000'den fazla kişinin ölümüne ve 1,5 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine yol açarak, binlerce okul da dahil olmak üzere ülkenin altyapısını harap etti. Haiti o günden bu yana bir miktar ilerleme kaydetmiş olsa da, silahlı grupların son yıllarda devam eden şiddeti ilerlemeyi felce uğrattı ve çocukların geleceklerini riske attı.

Kasırgalar, depremler ve kanlı çete savaşları. Direktörü Chantal Sylvie Imbeault, “Ülkedeki pek çok küçük çocuk için” diyor. Çocukları Kurtarın Haiti'de hayat şu ana kadar kasırgalardan depremlere ve bugün gördüğümüz yaygın şiddete kadar bir dizi krizden geçti. Konuştuğumuz birçok aile son 15 yılda sekiz, dokuz, on kez yerinden edildi.

Başkent bir açık hava hapishanesidir. Bugün silahlı gruplar Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'i çocuklar için açık hava hapishanesine dönüştürdü. Şehrin hiçbir yeri güvenli değil. Okula gidemiyorlar, dışarıda oynayamıyorlar, mahallelerinden çıkamıyorlar. Gelecekleri ellerinden kayıp gidiyor.”

On yedi yaşındaki bir gencin hikayesi. 17 yaşındaki Cassandra da bu çocuklardan biri. Bu yıl diploması için çalışması gerekiyor ama eğitimi hâlâ askıda. 2010 depremi nedeniyle okula geç başladı ve şiddetin artması nedeniyle annesiyle birlikte Port-au-Prince'te aşırı kalabalık bir barınağa sığınmak zorunda kaldı. “Annem bana depremi ve bizi nasıl etkilediğini anlatıyor. Tehlikeli koşullarda dışarıda uyuduğumuz için cildimde kabarcıklar oluştu” dedi Cassandra. “Yakında 18 yaşıma gireceğim ve mezun olmam gerekiyordu ama biri deprem, diğeri şiddet yüzünden olmak üzere iki yıl okulu kaçırdım. Ve bu çok acı verici. Okula ne zaman döneceğimi bilmiyorum.”

“Burada hiçbir yer güvenli değil”. “Kendimi hiç güvende hissetmiyorum” diyor Cassandra, çeteler her geçen gün yaklaşıyor. Silah seslerinin giderek yaklaştığını duyuyoruz ve bir gün bu kampta bir şeyler olabileceğini hissediyorum” dedi. 35 kişiyle birlikte sınıf Daha fazla yer olsaydı durumla daha iyi başa çıkma şansımız olurdu, ancak kampta olup biteni işlemek mümkün değil.”

Sürekli yerinden edilmenin kaderi. Yalnızca geçen yıl, 11,7 milyonluk nüfusun 700 binden fazlası silahlı gruplar tarafından yerinden edildi ve ülkedeki 18 bini aşkın okuldan en az 1000'i kapalı kaldı. Şiddet, yardım dağıtımını sınırladı, fiyatların yükselmesine neden oldu ve ülke genelinde açlık seviyelerinin artmasına neden oldu. Umutsuzluk çocukları silahlı gruplara katılmaya, yiyecek ve korunma duygusu aramaya itiyor.

Haiti'deki Çocukları Kurtarın çalışması. STK 1978'den beri Haiti'de bulunuyor ve hem kentsel hem de kırsal topluluklara hizmet veriyor. Örgüt, açlıkla ve şiddetli akut yetersiz beslenmeyle mücadele etmek için insani yardım çalışanlarının ve hayat kurtaran malzemelerin Haiti'ye, özellikle de Port-au-Prince'e tam ve engelsiz erişime sahip olmaları ve tüm tarafların çocukları korumak için ellerinden geleni yapmaları yönünde çağrıda bulunuyor. Örgüt ayrıca uluslararası topluma Haiti'ye yönelik insani yardım fonlarını acilen artırma çağrısında bulunuyor.

15 yıldaki çeşitli acil durumlar. Son 15 yılda, Çocukları Kurtarın Haiti'deki çeşitli insani acil durumlara müdahale etti. Bunlar arasında 2010 depremi ve ardından gelen kolera salgını, 2016'daki Matthew Kasırgası ve 2021 depremi yer alıyor. Çocukları Kurtarın Port-au-Prince metropol bölgesinde sığınma evlerine dönüştürülen okullarda yaşayan yerinden edilmiş ailelere uygun konut çözümleri bulmaları için yardım sağladı ve aynı zamanda eğitim faaliyetlerine devam etmek için okulların boşaltılmasına yardımcı oldu.