Hindistan eski bir belayı ortadan kaldırmak için mücadele ediyor: cadı avı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Genç kadını evlerine götürdüler ve arkasından kapıyı kapattılar. Sonra dayak başladı.

Saldırganlardan biri, annesi, babası ve amcası 26 yaşındaki kadının karnına, göğsüne ve yüzüne yumruk, tekme ve tokat atarken, “Sen bir cadısın” diye bağırdı.

Neredeyse iki saat sonra dayak nihayet durduğunda, genç kadın saçından dışarı çekildi, köyünde sürüklendi ve baygın halde bir tapınağın yanına atıldı, kıyafetleri hırpalanmış vücuduna zar zor yapışmıştı.

2021 yılında Hindistan’ın doğusundaki Jharkhand eyaletinde meydana gelen saldırı, bir dizi yasaya ve diğer girişimlere rağmen Hindistan’ın asırlık cadı avı belasını ortadan kaldırmak için hâlâ mücadele ettiğinin kanıtıydı.

Yüzyıllar boyunca cadıların damgalanması büyük ölçüde batıl inançlara dayanıyordu. Bir mahsul başarısız olur, bir kuyu kurur veya bir aile üyesi hastalanır ve köylüler anlamadıkları bir felaket için suçlayacak birini -neredeyse her zaman bir kadın- bulur.

Batıl inanç ortadan kalkmadı. Ancak mağdurların savunucuları, büyücülük suçlamalarının artık kadınlara yönelik baskı için sadece bir araç olduğunu söylüyor. Sebepler toprak almak, bir hesaplaşmak için bir kadını dışlamak veya şiddeti haklı çıkarmak olabilir.

Jharkhand davasında, saldırıya uğrayan genç kadın Durga Mahato, sorunun köyün ileri gelenlerinden birinin cinsel tekliflerini reddetmesiyle başladığını söyledi. O, erkek kardeşi, karısı ve kızı, Bayan Mahato’yu evlerine çekmeden ve ona saldırmadan önce cadı ilan ettiler.

Bayan Mahato, kocası Nirmal ve yerel bir polis memuru, önde gelen adamın kendilerine tecavüz etmekle tehdit ettiği saldırıyı anlattı. Dört saldırgan da cadı avı karşıtı yasalar kapsamında suçlandı; Adam ve erkek kardeşi, birkaç ay hapis yattıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Bayan Mahato için cadı olarak etiketlenmenin sonuçları acımasızca dayakla bitmedi. Köyün göletinde yıkanması ve ortak musluktan su çekmesi yasaktı. Köye girmesini önlemek için evinin etrafına ahşap bir çit örüldü. Köylüler, inek ölümü gibi belalar için onu suçlarlar. Artık çok az insan onunla konuşuyor. Hala bel ve sırt ağrısı çekiyor.

Bir akşam tuğla evinin önünde parlak sarı bir hasır yatağın üzerinde otururken, “Tanrı’nın bana bu kadar büyük bir ceza vermesine neden olacak kadar yanlış ne yaptım?” dedi. “Bana istediğin kadar cadı de,” diye ekledi gözyaşlarına boğularak.

“Üç küçük çocuğum var. İntiharı düşünmeye cesaret edemiyorum” dedi.

Uzmanlara göre, Hindistan’ın yaklaşık bir düzine eyaletinde, özellikle ülkenin orta ve doğu bölgelerindeki yerli kabile bölgelerinde, farklı derecelerde cadı avı hâlâ devam ediyor. Birçok eyalet bu uygulamaya karşı yasalar çıkarmıştır. Assam gibi bazılarının müebbet hapis de dahil olmak üzere cezaları artırıldı. Odisha gibi diğerleri, farkındalığı artırmak için polis karakollarında kurbanlar için anıtlar düzenleyerek yasal çabalarını tamamladılar.

Cadı olduğu düşünülen kadınların tırnakları çekildi, dışkı yemeye zorlandı, çıplak teşhir edildi veya siyah ve mavi dövüldü. Yakıldılar veya linç edildiler. Ulusal Suç Kayıtları Bürosu’na göre, Hindistan’da 2010 ile 2021 yılları arasında büyücülük iddiaları nedeniyle 1.500’den fazla kişi öldürüldü.

Cadı avları, yerli kabilelerin nüfusun yaklaşık dörtte birini oluşturduğu, kaynaklar açısından zengin ancak yoksul bir eyalet olan Jharkhand’da özellikle yaygındır. Bayan Mahato’ya yapılan saldırı, 2021’de eyalette kaydedilen ve 32’si ölümle sonuçlanan büyücülükle ilgili 854 vakadan biriydi.

Jharkhand, uygulamaya yaklaşmaya çalışırken pratik bir yaklaşım benimsemiştir. Project Garima adlı bir hükümet programı, farkındalığı artırmak için sokak oyunları yürütmek üzere yaklaşık 25 “Cadı Avını Önleme Kampanya Ekibi” görevlendirdi. Köy düzeyindeki koruma komiteleri şiddet mağdurlarına yardım ediyor. Mağdurlara adli yardım ve kısa süreli ikamet sağlamak için merkezler kurulmuştur. Yardım masası personeli, psikolojik ve ekonomik durumları hakkında bilgi almak için hayatta kalanları doğrudan arar.

Ancak kolluk kuvvetleri zayıf olabilir. Bir kadın yasal bilgi grubunun kurucusu olan Madhu Mehra, örgütünün Jharkhand dahil üç eyalette cadı avı üzerine yaptığı bir araştırmada polisin genellikle yalnızca cinayet veya cinayete teşebbüs vakalarına müdahale ettiğini bulduğunu söyledi. Aktivistler, bunun ve kökleşmiş inançları değiştirmenin zorluğunun uygulamanın devam etmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Devlet yetkilileri cadı avını ortadan kaldırmak için hedef yıl olarak 2023’ü belirlerken, yetkililer şimdi hedefi en az üç yıl geriye çekeceklerini söylediler.

Bayan Mahato’nun durumunda, en yararlı yardım hükümetten değil, başka bir cadı avı kurbanı olan Chhutni Mahato’dan geldi.

Durga Mahato’nun teyzesi, Chhutni Mahato’nun işini duymuştu (iki kadın akraba değil). Durga, hastanede iki hafta geçirdikten sonra Chhutni’nin çamur ve kiremit çatılı evine haftalarca sığındı.

Chhutni Mahato’nun kırık dişleri, bir zamanlar bir kızın hastalığından onu sorumlu tutan köylüler tarafından katlandığı işkenceye tanıklık ediyor. Kaçtı ve yıllar sonra bir STK için çalışmaya başladı.

Cadı avı vakalarında harekete geçilmesi talebiyle sık sık karakollara saldırıyor ve telefonda köy liderlerini azarlıyor. Artık kurbanlara ağızdan ağza ulaşıyorlar. Eyalette 150’den fazla kadına yardım etti.

Bunlardan biri, Durga Mahatos’tan birkaç yüz mil uzakta pitoresk bir köyde yaşayan Dukhu Majhi.

Bayan Majhi’nin durumunda, sırf komşularının beklentilerini karşılamadığı için üzerine şüphe düştü. Köylüler, “normal bir kadının” kocası işte yokken ormanın derinliklerinde küçük çocuklarıyla nasıl yalnız yaşayabildiğini merak ettiler.

Sonra ona cadı dediler.

“Birinin karnı ağrıyorsa, bundan ben sorumluyum. Baş ağrısı olursa sorumlu tutulacağım. Evimin önünde durup ‘Bizi üzen cadı o’ diye bağırdılar” dedi Bayan Majhi. “Cevap verirdim: Sırf sen öyle diyorsun diye cadı mı oluyorum?”

Geçen Temmuz ayında köylüler onları balta ve sopalarla takip etti. Eve koştu; Kapıyı çaldılar ve kırmaya çalıştılar.

“Çocuklarıma sımsıkı sarıldım. Hepimiz titriyorduk” dedi Bayan Majhi.

O ve kocası şikayet etmek için polise gittiler. Yerel bir polis memuru olan Pintu Mahato, davayı önemsiz göstermeye çalıştı.

Bir gün karakolun önünde plastik bir sandalyede oturan Bay Mahato, köyün yaşlıları tarafından davanın çözüldüğünü ve herkesin yeniden mutlu bir şekilde yaşadığını söyledi.

Belli ki davayı daha fazla sürdürmemişti.

Aslında Bayan Majhi, saldırıdan kısa bir süre sonra evinden taşınmıştı. O ve ailesi, daha büyük bir kasabanın yakınında bir oda bulmadan önce birkaç gün Chhutni Mahato’ya sığındı. Kocası yeni bir iş buldu.

Zaman zaman ormanın ortasındaki evini ziyaret ederek birkaç eşyasını ve mutfak bahçesini kontrol ediyorlar ve çocuklarına karyolalarda dinlenme şansı veriyorlar.