Irak: İşkence mağdurları ABD’den tazminat ve hesap verebilirlik bekliyor

Namik

Aktif Üye
ROMA – Görünüşe göre ABD hükümeti, yirmi yıl önce Abu Ghraib ve Irak’ta ABD tarafından işletilen diğer hapishanelerde ABD güçleri tarafından işkenceye ve diğer kötü muamelelere maruz kalan Iraklılara tazminat veya diğer tazminatları sağlamada başarısız oldu. Bugün bildirdiği şey bu İnsan Hakları İzleme Örgütü (Saat). İşkencenin etkileri hayatta kalan birçok Iraklı ve aileleri için günlük bir gerçeklik olsa da, ABD personeli tarafından işkence gören Iraklıların ABD hükümetinden tazminat veya tanınma almalarına yönelik açık bir yolu hâlâ yok.

İşkence ve kötü muamele belgelendi. ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesinden sonra, ABD ve koalisyon müttefikleri 2003 ile 2009 yılları arasında yaklaşık 100.000 Iraklıyı gözaltında tuttu. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğerleri Irak’ta ABD güçlerinin işkence ve diğer kötü muamelelerini belgelediler. İstismardan sağ kurtulanlar yıllardır tedavileriyle ilgili açıklama yapmak için öne çıkıyorlar, ancak ABD hükümetinden çok az takdir alıyorlar ve tazminat almıyorlar. ABD iç hukuku, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme’nin yanı sıra uluslararası geleneksel hukuk kapsamındaki işkenceye karşı yasaklar mutlaktır.

“Her şeyi geçmişte bırakalım.” Direktörü Sarah Yager, “Yirmi yıl sonra, ABD personeli tarafından işkenceye maruz kalan Iraklıların hâlâ şikayette bulunma veya ABD hükümetinden herhangi bir tazminat veya tanınma alma konusunda net bir yolu yok” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington’da. “ABD’li yetkililer geçmişte işkenceyi bırakmayı tercih ettiklerini belirtmişti ancak işkencenin uzun vadeli etkileri birçok Iraklı ve aileleri için hâlâ günlük bir gerçeklik.”

Doğrudan tanıklıklar. Nisan ve Temmuz 2023 arasında, İnsan Hakları İzleme Örgütü Abu Ghraib hapishanesinde eski bir mahkum olan Taleb al-Majli’nin yanı sıra onun tutukluluğu ve serbest bırakıldıktan sonraki koşullarını bilen ve isminin gizli kalmasını isteyen üç kişiyle röportaj yaptı. HRW ayrıca 2003 yılında Bağdat’ta görev yapmış eski bir ABD yargıç avukatı, Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’nun eski bir üyesi ve işkence konusunda çalışan üç sivil toplum örgütünün temsilcileriyle de röportaj yaptı. Medya ve hükümet dışı raporların yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı’nın tutuklulara kötü muamele iddialarına ilişkin soruşturmaları da dahil olmak üzere ABD hükümeti belgeleri de incelendi. Mayıs ayında Al-Majli şunları söyledi: İnsan Hakları İzleme Örgütü ABD güçlerinin kendisini Kasım 2003 ile Mart 2005 arasında Abu Ghraib hapishanesinde gözaltında tutarken fiziksel, psikolojik ve cinsel aşağılama da dahil olmak üzere işkenceye ve diğer kötü muameleye maruz bıraktığını söyledi.

Ebu Garib hapishanesindeki vahşet. Kendisi, Abu Ghraib’de geniş çapta dolaşan bir fotoğrafta, bir grup çıplak, kukuletalı mahkumun bir insan piramidinde üst üste durduğunu ve arkalarında iki Amerikan askerinin gülümsediğini gösteren adamlardan biri olduğunu söyledi. El Meclis, “Biri erkek biri kadın iki Amerikan askeri bize çırılçıplak soyunmamızı emretti” dedi. “Bizi mahkumları üst üste yığdılar. Ben de onlardan biriydim.” El Meclis, 2003 yılında Anbar vilayetindeki akrabalarını ziyaret ederken ABD güçlerinin kendisini tutukladığını söyledi. “31 Ekim sabahı [2003]ABD güçleri amcamın yaşadığı köyü kuşattı” dedi. “Köyden oğlanları ve yaşlıları aldılar. Onlara Bağdat’tan misafir olduğumu, Bağdat’ta yaşadığımı ve amcamı ziyarete geldiğimi söyledim. Başıma bir battaniye örttüler ve bileklerimi plastik fermuarlarla bağladılar, sonra beni bir Humvee’ye bindirdiler.”

Polis köpekleriyle işkence. Habbaniya askeri üssünde ve Irak’ta açıklanmayan bir yerde geçirilen birkaç günün ardından ABD güçleri, El Meclis’i Ebu Garip hapishanesine nakletti. “İşkence o zaman başladı” dedi. “Kıyafetlerimizi aldılar. Başlarımızda kukuletalı gözlerimiz bağlıyken sürekli bizimle dalga geçtiler. Tamamen çaresiz kaldık” dedi. “Polis köpekleri, ses bombaları, canlı ateş ve su hortumlarıyla işkence gördüm.”

“İnsan piramidinin” fotoğrafı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, el-Mecli’nin “insan piramidi” fotoğrafındaki adamlardan biri olup olmadığı da dahil olmak üzere anlattıklarını kesin olarak doğrulayamasa da, Ebu Garib’de gözaltına alındığı hikayesi inandırıcı. Al Majli, ABD güçlerinin fotoğraflarını, iris taramasını ve parmak izlerini aldıktan sonra Abu Ghraib’de kendisine verdiğini söylediği, tam adını, mahkum numarasını ve hücre bloğunu içeren bir mahkum kimlik kartı da dahil olmak üzere doğrulayıcı kanıtlar sundu. Al-Majli ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne, Irak’ta insan haklarını korumak ve geliştirmekle görevli bir hükümet organı olan Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’ndan 2013 yılında aldığı ve kendisinin Irak hapishanesinde tutukluluğunu teyit eden bir mektubu da gösterdi. Abu Ghraib, tutuklanma tarihi (31 Ekim 2003) dahil ve mahkumun kimlik kartıyla aynı mahkum numarasını listeliyor. Nelere katlandığının kanıtı olarak bunları bunca zamandır sakladığını söyledi.

Kadınlar, çocuklar ve erkekler için hapishane. ABD’nin 2003’ten 2011’e kadar Irak’ı işgali sırasında yetkililer binlerce erkek, kadın ve çocuğu Ebu Garib hapishanesinde gözaltına aldı. ABD liderliğindeki askeri koalisyona Şubat 2004’te sunulan bir rapor Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), askeri istihbarat görevlilerinin ICRC’ye 2003 yılında Irak’ta koalisyon gözetiminde bulunan kişilerin yaklaşık %70-90’ının yanlışlıkla tutuklandığını bildirdiğini belirtti.

Hiçbir suçlama olmaksızın Ebu Garib’deki El Meclis’te 16 ay. Ebu Garib’de 16 ay kaldıktan sonra suçlama olmaksızın serbest bırakıldı. Özgürlüğünü kazanmasına rağmen kendisini fiziksel olarak hasta, parasız ve travma geçirmiş bulduğunu söyledi. Gözaltındayken yaşadığı travmayla başa çıkabilmek için ellerini ve bileklerini ısırmaya başladığını ve o zamandan beri devam ettiğini söyledi. Ellerinde ve bileklerinde kabarık mor şeritler açıkça görülüyordu. “Bu bir akıl sağlığı sorunu haline geldi” dedi. “Bunu hapishanede yaptım, hapishaneden çıktıktan sonra da bugün yapmaya devam ediyorum. Bundan kaçınmaya çalışıyorum ama yapamıyorum. Bugüne kadar kısa kollu giyemiyorum. İnsanlar bunu görünce, Onlara yandığımı söylüyorum. Sorulardan kaçınıyorum.”

“Geleceğimizi çaldılar” El-Meclis, yaşadığı acının ötesinde, bunun çocukları üzerindeki olumsuz etkisinden de yakınıyor: “Bu yıl ve dört ay, bütün varlığımı daha da kötü yönde değiştirdi. Beni mahvetti, ailemi de mahvetti. Sebebi bu.” oğlumun sağlık sorunları ve kızlarımın okulu bırakması nedeniyle geleceğimizi çaldılar.”

Yirmi yıldır süren bir eziyet. El Meclis, yirmi yıldır maruz kaldığı ihlaller için tazminat ve özür de dahil olmak üzere telafi arayışındaydı. Avukat tutmaya parası yetmeyen ve Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine erişemeyen el-Mecli, Irak Barosu’ndan yardım istedi ama baro da kendisini geri çevirerek kendisininki gibi davalarla ilgilenmediğini söyledi. Al-Majli daha sonra Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’na gitti, ancak yapabileceği tek şey ona eski bir Ebu Garib tutuklusu olarak kayıtlarında bulunduğunu doğrulayan bir mektup göndermekti. ABD ordusuyla nasıl temasa geçip şikayette bulunacağını bilmediğini söyledi.