İran’ın nükleer görüşmelerde sunduğu teklifler Avrupalı taraflarca kabul görmedi

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, Viyana’daki nükleer görüşmelerde Tahran’ın sunduğu tahlil tekliflerinin, muahedenin tarafı Avrupa ülkeleri tarafınca kabul görmediğini söylemiş oldu.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, “Kapsamlı Ortak Aksiyon Planı (KOEP)” olarak isimlendirilen nükleer muahedenin tam manasıyla uygulanması ve Mayıs 2018’de tek taraflı olarak mutabakattan ayrılan ABD’nin dönüşünün ele alındığı müzakerelere ait bilgi verdi.

Yaptırımların kaldırılması ve İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili sundukları tekliflerin, muahedenin Avrupalı taraflarınca kabul görmediğini söyleyen Bakıri, “Avrupalı tarafların tekliflerimizden şad olmadığı hakikat lakin kıymetli olan nokta, bu tekliflerin iki taraf içindeki ortak unsurlara dayanmasıdır. Tekliflerimizin kendi görüşleriyle örtüşmediğini belirttiler. Ben de onlara bunun olağan olduğunu ve görüşmelerde onların görüşlerine uygun şeyler değil, kendi çıkarlarımıza ve siyasetlerimize uygun şeyler söylemiş olduğimizi ilettim.” diye konuştu.

Avrupa tarafının da ortak unsurlara dayalı olmak kuralıyla kendi tekliflerini sunabileceğini lisana getiren Bakıri, “Ortak bir tabana dayanmayan rastgele bir teklif, müzakere ve muahede önerisi değil, kararı meçhul bir diyalog önerisi olur.” sözlerini kullandı.

İran nükleer muahedesinin bir daha tam manasıyla uygulanmasını sağlamak ve ABD’nin muahedeye dönüşünün ele alındığı görüşmeler, yaklaşık 5 aylık bir ortanın akabinde 29 Kasım’da bir daha başlamıştı. Avrupa Birliği (AB) Dış Alakalar Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Yöneticisi Enrique Mora’nın başkanlığında, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran’dan üst seviye temsilcilerin iştirakiyle başşehir Viyana’da yapılan görüşmelere, tarafların uzlaşamaması niçiniyle gelecek haftaya kadar orta verilmişti. ran’ın direkt görüşmeyi reddettiği ABD, toplantılara dolaylı katılıyor.

İran heyetinin evvelki müzakerelerde uzlaşılan taslak muahede metninde kapsamlı değişiklikler yaptığını savunan Avrupalı taraflar, İran’ı görüşmelerde “katı tutum” sergilemekle suçlamıştı.