Jacinda Ardern tükenmişliğe hayır diyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Konuşmasını izlerken, Ardern’in kadınların başarısına genellikle engel teşkil eden karmaşık toplumsal cinsiyet beklentileri arasında gezinmek zorunda kalması beni çok etkiledi.

Kadınlardan genellikle şaşmaz bir şekilde kibar, sabırlı ve etraflarındakileri önemseyen olmaları beklenir. Kadınlar, erkeklerin tipik olarak övdüğü türden bir liderlik sergilediklerinde -hırslı, baskıcı, otoriter- kadınsı olmayan, sempatik olmayan ve hatta gayri meşru liderler olarak görülüyorlar. Bunun pratikte nasıl ortaya çıktığını anlamak için, kadınlara yönelik önyargılı algıların kadınların başarılarını bireysel düzeyde nasıl baltaladığını ve toplumdaki cinsiyet eşitsizliklerinin daha geniş anlamda arttığını inceleyen Yale profesörü Victoria L. Brescoll’un bursuna bir göz atın.

Ardern, bu 2020 köşe yazısında yazdığım gibi, liderliğini kadınların tipik olarak övülen nitelikleriyle ilişkilendiren bir kamuoyu imajı oluşturdu. Örneğin, Mart 2020’de ülke sıkı Covid tecritine girdikten sonra Ardern ulusa seslendiğinde, rahat bir sweatshirt giyerek telefonuyla gayri resmi bir Facebook Canlı oturumu gerçekleştirdi ve insanların onun bebek karyolasını yeni bitirdiğini bilmesini sağladı. Kendisini anaç, arkadaş canlısı ve işbirlikçi biri olarak sunarak, tecrit altındayken bile son derece popülerliğini korudu.

Ardern’in görev süresi ve özellikle de pandemiyi ele alışı, bu basmakalıp kadınsı özelliklerin liderler için ne kadar değerli olabileceğini gösterdi. King’s College London’da kadınların kamusal yaşamda nasıl güç kazandığını inceleyen öğretim görevlisi Alice Evans, 2020’nin bu makalesi için bana “Covid ile öğrendiğimiz şey, farklı türden bir liderin aslında çok faydalı olabileceğidir.” Belki insanlar riskten kaçınan, ilgili ve düşünceli liderleri tanımayı ve takdir etmeyi öğrenirler.”

Elbette bu, Ardern’in hiçbir zaman cinsiyetçi eleştiri veya tacizle karşılaşmadığı anlamına gelmez. Başbakan olarak ilk dönemine sadece birkaç saat kala, bir görüşmeci ona, örneğin kariyerini anneliğe tercih edip etmediğini sordu. Kızını ofiste doğurduktan sonra – yaklaşık 30 yıldır ilk kez – sadece altı haftalık doğum izni aldığı için eleştirildi. Yeni Zelanda polisi, son yıllarda kendilerine karşı tecavüz ve ölüm tehditleri de dahil olmak üzere artan sayıda şiddetli tehditler aldı.