Karar Nasıl Yazılır Tdk ?

Ceren

Yeni Üye
Karar Nasıl Yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçedeki dil bilgisi ve yazım kurallarını belirleyen en önemli otorite olarak, kelimelerin doğru bir şekilde yazılmasını sağlamak amacıyla çeşitli kılavuzlar sunar. Bu yazıda, "karar" kelimesinin doğru yazımı ve kullanımı üzerine TDK'dan alınan bilgiler ışığında bir açıklama yapılacak, ayrıca benzer sorular ve cevaplar da sunulacaktır.

Karar Kelimesinin Doğru Yazımı

Türk Dil Kurumu'na göre, "karar" kelimesi doğru bir şekilde bu yazım ile kullanılır. "Karar" kelimesi, karar verme sürecini ve bir konuda sonuca varmayı ifade eder. Dil bilgisi açısından bakıldığında, bu kelimenin yazımı tek kelime olarak yapılır ve herhangi bir ayrı yazım veya bağlaç kullanılmaz. Kelimenin doğru yazımı şu şekildedir:

- Karar (Doğru yazım)

Yanlış yazımlar arasında, "kara" veya "karar" gibi yanlış kullanımlar yer alabilir, ancak TDK'ya göre doğru kullanım yukarıda belirtilmiştir.

Karar Kelimesinin Anlamı ve Kullanımı

Karar kelimesi, genellikle bir kişinin bir konuda sonuca varması veya bir mesele üzerine düşünerek bir seçim yapması anlamında kullanılır. Günlük dilde birçok farklı bağlamda kullanılabilen bu kelime, daha çok "bir şeyi yapma isteği veya niyeti" olarak tanımlanabilir. Hukuk, yönetim, bireysel yaşam gibi alanlarda önemli bir kavram olan "karar", bazen de bir mahkeme tarafından verilen nihai sonuç olarak anlaşılabilir.

Karar kelimesinin anlamı aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

- Bir konuda sonuca ulaşmak

- Bir konu üzerinde yapılan değerlendirmelerin ardından verilen seçim

- Belli bir meseleye yönelik alınan net bir pozisyon

Bir örnek kullanımda, "Halk oylaması sonucu, yerel yönetim tarafından alınan karar kabul edildi" denebilir. Burada, karar kelimesi, bir topluluk tarafından kabul edilen bir seçim anlamında kullanılmıştır.

Karar Kelimesinin Eş Anlamlıları ve Zıt Anlamlıları

Karar kelimesinin eş anlamlıları arasında, "seçim", "tercih", "kararname" ve "yargı" gibi kelimeler yer alabilir. Bunun yanı sıra, zıt anlamlıları arasında "belirsizlik", "kararsızlık" gibi terimler bulunmaktadır. Bu eş ve zıt anlamlılar, karar kelimesinin kullanım alanını genişletir ve yazılı ya da sözlü anlatımlarda çeşitlilik sağlar.

Örnek cümleler:

- "Seçim yaparak bir karar verdik." (Eş anlamlı)

- "Kararsız kaldım ve bir karar almadım." (Zıt anlamlı)

Karar Kelimesinin TDK'ya Göre Kullanımı

Türk Dil Kurumu, dilin doğru kullanımı için kelimelerin hangi bağlamlarda ve nasıl kullanılacağını belirleyen kurallar sunar. "Karar" kelimesi de bu kurallara uygun şekilde kullanılmalıdır. Türkçede, özellikle resmi yazılarda ve belgelerde "karar" kelimesinin anlamına uygun bir biçimde yer alması gerekmektedir.

Örnekler:

- Mahkeme Kararı: "Mahkeme kararı, sanığın suçlu olduğuna karar verdi."

- İşyerinde Alınan Karar: "Yönetim kurulu, yeni proje için alınan kararı onayladı."

Bu örneklerde, "karar" kelimesi belirli bir sonucun ifadesi olarak kullanılmaktadır ve doğru anlamda yer almaktadır.

Karar Kelimesi ile İlgili Yanlış Kullanımlar

Türk Dil Kurumu, doğru yazım ve dil bilgisi açısından zaman zaman yanlış kullanımların da önüne geçilmesi gerektiğini vurgular. "Karar" kelimesinin yanlış yazımına yönelik en yaygın hatalar, kelimenin bağlaç olarak kullanılması veya yanlış bir biçimde türetilmesi olabilir.

Yanlış: "Kara verdik, çünkü çok kararsızdık."

Doğru: "Karar verdik, çünkü çok kararsızdık."

Burada, "kara" kelimesi yanlış kullanılmıştır. "Karar" kelimesi yalnızca tek bir anlam taşır ve yazım hatası yapılmamalıdır.

Karar Kelimesinin Kullanıldığı Diğer Örnekler

- "Gece geç saatlere kadar düşündükten sonra nihayet bir karar verdim."

- "Toplantı sonunda alınan karar herkes tarafından kabul edildi."

- "Birçok alternatif arasında seçim yapmak kolay değildi, ama en sonunda doğru kararı verdim."

Yukarıdaki örneklerde, "karar" kelimesi doğru ve uygun bir şekilde kullanılmıştır.

Karar Kelimesinin TDK'ya Göre Yanlış Yazımı ve Doğru Kullanımı

Türk Dil Kurumu'na göre, "karar" kelimesinin yanlış yazımları arasında "kara", "kararış" gibi türemiş kelimeler bulunabilir. Ancak, bu yanlış yazımlar dil bilgisi açısından hatalıdır. TDK'nın önerisi, kelimenin sadece "karar" şeklinde tek parça olarak yazılmasıdır.

Karar Almak ve Karar Vermek Arasındaki Farklar

"Karar almak" ve "karar vermek" ifadeleri, Türkçede farklı anlamlar taşıyan iki farklı kullanımı ifade eder. Her iki deyim de bir seçim ya da sonuç ifade etmek için kullanılsa da, kullanım bağlamlarına göre anlamları değişir.

- Karar Almak: Belli bir konuda sonuca varma sürecine girmek.

Örnek: "Toplantıda karar almak zordu, ama sonunda bir çözüm bulduk."

- Karar Vermek: Sonuç elde etmek veya seçim yapmak.

Örnek: "Projenin yöneticisi olarak, hangi yolu izleyeceğime karar verdim."

Sonuç olarak, "karar" kelimesi TDK'ya göre doğru yazılmalı ve anlamı ile uyumlu bir şekilde kullanılmalıdır. Türkçe'nin doğru kullanımı açısından bu kelimenin yanlış yazımları ve anlamları arasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Yazı dilinde ve günlük konuşmada "karar" kelimesini doğru biçimde kullanmak, dilin anlaşılabilirliği ve etkileyiciliği açısından son derece önemlidir.