KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Financial Times’a ‘iki devletli çözüm’ açıklaması: Karma bir evlilik için bastıran teşebbüsler başarısız olacaktır

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Financial Times gazetesine iki devletli tahlilden geri adım atmayacaklarını söyleyerek “Karma bir evlilik için bastıran rastgele bir teşebbüs başarısız olacaktır” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum Kesiti önderi Nikos Anastasiadis ile BM Genel Konseyi’nde gelecek ay yapması beklenen görüşme öncesi Financial Times’a konuştu.

Tatar, iki devlet vizyonundan vazgeçmeyeceklerini söyleyerek “Dünyanın iki farklı devlet olduğunu tanımasının vakti geldi ve karma bir evlilik için bastıracak her türlü teşebbüs başarısız olacaktır.” tabirlerini kullandı.

“Farklı bir ırkız”

Tatar, “Onlar Rum, onlar Hıristiyan. Biz farklı bir ırkız. Biz Türkçe konuşuyoruz, dinimiz İslam, anavatanımız Türkiye” dedi.

Resmi müzakerelerle ilgili görüşünü lisana getiren Tatar, “Kapıyı kapatacağımızı söylemiyorum. Ben, iki hükümran devlet üzerinden yapılan adil bir muahedeyi müzakere için buradayım” dedi.

“Sadece Türkiye’nin takviyesiyle bir gün bizi devlet olarak tanıyabilirler”

Financial Times, geçen yıl Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları niçiniyle çıkan tansiyonunu hatırlattı. Tatar, Güney Kıbrıs Rum Kısmı’nın muhtemel doğalgaz gelirlerini KKTC ile paylaşma taahhüdüne “güvenmediğini” söylemiş oldu.

Tatar’ın Ankara’yla güç mutabakatlarının Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama faaliyetlerine devam edebilmesi manasına geldiğini söylemesi üzerine haberde, “Bu, AB’nin aralık ayında Türkiye’ye yönelik yaptırım tartışmasını bir daha alevlendirebilir” tabirleri yer aldı.

Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye külliye kelamı vermesi ile ilgili de, “Türkiye ile entegrasyonun daha epeyce olması olağan. Zira memleketler arası topluluktan beklediğimiz dostluğu yahut adaleti alamıyoruz. Yalnızca Türkiye’nin dayanağıyla bir gün bizi devlet olarak tanıyabilirler” yorumunu yaptı.