Kremlin Sözcüsü Peskov’a Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” kelamı soruldu: Çevirinin ne kadar düzgün yapıldığını bilmiyorum; Türkçe açıklamaya bakaca

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın Birleşmiş Milletler’in bir daha yapılandırılmasına dair Angola’da bir dahalediği ‘Dünya beşten büyüktür‘ iletisi hakkındaki görüşü sorulduğunda, “Çevirinin ne kadar düzgün yapıldığını bilmiyorum. Türkçe okuma marifetine sahibim, kesinlikle (Türkçe açıklamaya) bakacağım.” dedi.

Sputnik Türkçe’nin aktardığı habere nazaran, Angola ziyareti sırasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun bir daha yapılandırılması gerektiği savını bir dahaleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kelamları, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a soruldu.

Kremlin’in, Rusya’nın beş daimi üyelerinden birisi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun bir daha yapılandırılması konusunda ne düşündüğü sorusu karşısında, “Bu sıkıntı, daimi üyelerin ortak mutabakatına bağlıdır. Biliyorsunuz ki (Rusya) Devlet Lideri (Vladimir) Putin, insanlığın önünde bulunan tüm sıkıntıların tartışılması için daimi üyelerin toplanıp tüm meselelerin ele alınması gerektiği teşebbüsünde bulundu. Rusya’ya gelince, her şeyin (dünya nizamına dair tüm kuralların) yazılı olduğu Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne bağlılığını korumaktadır” dedi.

Bunun yanında Peskov, Erdoğan’ın kendisine iletilen kelamlarının hangi bağlam içerisinde kullanıldığını bilmediğini belirtti ve ekledi: “Bu cümleyi kendim okumadım, yalnızca basında aktarılmış halini gördüm. Çevirinin ne derece düzgün yapıldığını bilmiyorum. Türkçe okuma hünerine sahibim, kesinlikle (Türkçe açıklamaya) bakacağım.”

Peskov, âlâ derecede Türkçe biliyor ve geçmişte diplomat olarak Türkiye’de vazife yapmıştı.

Erdoğan, Angola ziyareti sırasında şu sözleri kullanmıştı:
“Dünya beşten büyüktür diyerek, global sistemdeki adaletsizliklere karşı uğraş ediyoruz. İnsanlığın mukadderatının İkinci Dünya Savaşı’nın galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması gerektiğini savunuyoruz. Türkiye olarak, Afrika kıtasına yönelik batı merkezli oryantalist yaklaşımları reddediyoruz. Afrika kıtasındaki halkları ayrım yapmadan bağrımıza basıyoruz.”