Küresel eğitim, birinin gerçeğe dönüşmesini istediği bir ütopya: Ancak bu arada dünyada 64 milyon çocuk okula gitmiyor

Namik

Aktif Üye
ROMA – numaraya New York’un Kırk İkinci Doğusunun 405’i, Birleşmiş Milletler karargahının bulunduğu gökdelende kutsal bir ilke yürürlüktedir: “egemen eşitlik” ilkesi. Başka bir deyişle, Genel Kurul’a üye 193 ülkenin her biri, tam da bu “egemen eşitlik” ilkesi sayesinde, bir oy sayılan bir oylama yoluyla çeşitli konulardaki tutumunu ileri sürebilir. Kısacası Genel Kurul salonunda oylar tartılmaz, sayılır. Ancak -en yüksek ulus-üstü organın kurucu sözleşmesinin 9. maddesinin 1. fıkrasının 18. paragrafına kazınmış olan bu kural, Genel Kurul tarafından ifade edilen çoğunlukların iradesini asla ifade etmiyor gibi görünüyor çünkü, eğer egemen eşitlik ilkesi sabit bir nokta olarak kalırsa BM’nin kuruluş belgesinde, kararların, yaptırım uygulanan ilkelerin, direktiflerin, yönergelerin yalnızca ciddi beyanlar olarak kaldığı, ancak çoğu zaman kelimenin tam anlamıyla göz ardı edildiği ve uygulanmadığı da aynı derecede doğrudur.

“Temel hak olarak eğitim” yazıyor. Biri düşünmeye başlayabilir İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Birleşmiş Milletler teşkilatının bu alanda benimsediği yüzlerce olmasa da düzinelerce araç vardır. Göstergeler içeren belgeler, hatta bazen gereksiz yere yaptırımlar (çünkü o zaman her Devlet her zaman herhangi bir yaptırım olmaksızın her zaman istediği ve istediği gibi yapmıştır), böylece dünyanın her yerinde – örneğin – eğitim hakkının tanınması, çalışma, bilgiye, her insan için gerekli, belirleyici sayılan garantiler. 26. maddesinde İnsan Hakları Evrensel BeyannamesiHatta eğitim, kişilik gelişimi ve kişinin haklarına ve temel kişisel özgürlüklerine saygıyı nasıl savunacağını bilme becerisi için “vazgeçilmez bir hak” olarak tanımlanmaktadır.

Evet, ama bu arada… Bu arada, dünya çapında ilkokula devam etmeyen 123 milyon çocuk olduğu tahmin ediliyor, yani 6 ila 15 yaş arasındaki toplam genç nüfusun %11,5’i. çok ciddi risklere Bu nedenle, çok şeye, hatta çok fazla şeye sahip olanlar ile çok az şeye, hatta hiçbir şeye sahip olmayanların yaşadığı trajik bir küresel senaryo. Özellikle okula gitmenin okumayı, yazmayı ve saymayı öğrenmekten çok daha fazlasını ifade ettiği en fakir ülkelerden gelen öğrencileri etkileyen eğitim eşitsizlikleri. Çoğu zaman, her gün en az bir tam öğün yemek yiyebilmenin ve korumalı bir yerde yaşamanın banal kesinliğine sahip olmak anlamına gelir. Çoğu kişi için, aksi halde açlık veya her an öldürülme riskiyle işaretlenmiş, onurlu bir gelecek hayal etmeye başlamak için yeterli olabilecek iki asgari kesinlik.

Okul hakkı aynı zamanda her gün yemek yeme hakkıdır. Savaş halindeki ya da her halükarda olağanüstü, çevresel ya da diğer durumlardan etkilenen çok sayıda ülkede okulların kapanmasıyla, bu milyonlarca çocuk yalnızca gündelik hayatın temel düzenleyici öğesi olan okula gitmekten mahrum değil, aynı zamanda hiç kimse çoğundan da mahrum değil. genellikle tek beslenme kaynakları olan ücretsiz okul yemeklerinden yararlanabilirler. Ayrıca kız çocukları için, özellikle korunan bir ortamdan uzaktaysa, cinsel istismara, şiddete ve sömürüye maruz kalma riski çok yüksektir. Bu genel tablodaki bir diğer önemli gerçek de şudur: 2020’de zorla (nedeniyle) erkek ve kızların sayısı mecburiyet o) İşe gitmek için okulu bırakanların sayısı 160 milyona yükseldi.

GPE Küresel Eğitim. Tüm bunların karşısında, okul terki olgusuyla mücadele etmek için ve stratejik olarak diğer ciddi istikrarsızlaştırıcı küresel sorunların ortaya çıkmasını önleme öncülü olarak kabul edilen daha eşitlikçi bir küresel eğitim sistemi lehine fikirler ve girişimler ortaya çıkıyor. Bu girişimlerden biri, Eğitim için küresel ortaklık (GPE) eski yöneticisi Laura Frigenti liderliğindekiİtalyan İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (AICS), gibi önemli uluslararası kuruluşlarda uzun bir deneyime sahip Dünya Bankası. Aslında GPE, küresel öğrenme krizini sona erdirmek için birçok kişinin ortak taahhüdüdür. Bu, düşük gelirli ülkelerdeki çocukların potansiyellerini ortaya çıkarabilmeleri ve daha iyi bir dünya kurmaya yardımcı olabilmeleri için kaliteli bir eğitim almalarına tamamen yardımcı olmaya adanmış tek küresel ortaklık ve fondur.

20 yılda 160 milyon çocuk ilk kez sınıflarda. Çocuklardan oluşan GPE, eğitim sistemlerini dönüştürmek için hükümetleri, öğretmenleri, sivil toplumu, bağışçıları, Birleşmiş Milletler kuruluşlarını, kalkınma bankalarını, işletmeleri ve özel vakıfları bir araya getirerek her kız ve erkeğin umuda, fırsata ve hareket özgürlüğüne sahip olmasını sağlar. Bu nedenle, yoksul ülkelerin hükümetlerine daha sağlam bir eğitim hizmeti oluşturmaları için yardım ediliyor. Şu anda 85’ten fazla ülke desteklenmektedir ve esas olarak kızlar, engelli çocuklar ve devam eden çatışmalar nedeniyle aşırı yoksulluk biçimlerinden etkilenenler dahil olmak üzere en savunmasız çocuklara ulaşmaya odaklanılmaktadır. 2002’den bu yana, GPE ortak ülkelerinde, yarısından fazlası kız olmak üzere, 160 milyon çocuk daha ilk kez sınıfa girdi. GPE aynı zamanda küresel müdahalede en büyük burs sağlayıcısıdır ve ortak ülkelere öğrenimin güvenli bir şekilde devam etmesini sağlamak için hayati kaynaklar sağlar.

2025’e kadar perspektifler. 2025 yılına kadar GPE, 1 milyar çocuğa ev sahipliği yapan 90’a kadar ülke ve bölgede dönüştürücü değişimi destekleyecektir. “Eğitimde dönüşüm – GPE tarafından yayınlanan belgeyi okur – kalıcı değişim yaratmak ve büyük ölçekli bir etki elde etmek anlamına gelir. Ortak ülkelerin erişimi, öğrenme çıktılarını hızlandırmasına yardımcı olmak için ortakları bir araya getirerek, fonları harekete geçirerek ve reformları hızlandırarak bu dönüştürücü değişimi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. ve cinsiyet eşitliği.Temmuz 2021’de, Küresel Eğitim Zirvesi GPE’yi 2025 yılına kadar tamamen finanse edilmek üzere sağlam bir şekilde yoluna koymak ve kampanya bağışçılarından 4 milyar dolarlık rekor bir gelir elde etmek elini kaldır GPE tarafından. Zirvede, ortak ülkelerden devlet ve hükümet başkanları eğitim finansmanı için tarihi taahhütlerde bulundu ve GPE ayrıca işletmelerden, özel vakıflardan ve kalkınma bankalarından benzeri görülmemiş sayıda taahhüt seferber etti.

Erken evlilik riskine karşı savunma. Tamamen finanse edilen bir GPE, 90’a kadar ülke ve bölgede dönüştürülmüş eğitim sistemlerini destekleyecek, 175 milyon kadar çocuğun öğrenmesini sağlayacak ve 2025 yılına kadar 88 milyon kız ve erkek çocuğun daha okula gitmesine yardımcı olacaktır. GPE ortağı ülkelerin ekonomileri, 18 milyon insanı yoksulluktan kurtarıyor ve 2 milyon kız çocuğunu erken evliliklerden koruyor.