Macron: Türkiye AB üyesi olamaz, Erdoğan’ın siyasi projesi Avrupa bedellerine uymuyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği’ne karşı olduğunu bir dahaleyerek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi projesinin Avrupa bedellerine uymadığını söylemiş oldu.

Euronews’in aktardığına nazaran Le Parisen gazetesinin sorularını yanıtlayan Macron, “Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakıyor musunuz?” halindeki bir soru üzerine verdiği karşılıkta,“Hayır, Erdoğan’ın izlediği siyaset ve uygarlık projesi Avrupa bedelleriyle uymuyor. Türkiye, siyasal İslam’ı genişletme projesi yürütüyor. AB üyesi Kıbrıs’ı tanımıyor. Doğu Akdeniz’de saldırgan bir siyaset izliyor. Ben Türkiye’nin Avrupa ile bağlantısı olmasını istek ederim. Zira bizim kıymetlerimize bağlanırsa, bizden daha fazla uzaklaşamaz” sözlerini kullandı.

Macron, aşıyla ilgili reaksiyon çeken kelamlarının gerisinde

Bu ortada Emmanuel Macron, Covid-19 aşısını yaptırmayanlar için kullandığı ‘canından bezdireceğim’ sözlerinin ardında olduğunu bildirdi.

Macron, AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmenin akabinde düzenlediği basın toplantısında kendisine yönelik tenkitlere karşılık verdi.

Açıklamasından geri adım atmayacağını belirten Macron, “İnsanlar konuşma lisanına uygun görünen bu tabir biçimi karşısında üzülebilir, fakat ben büsbütün söylemiş olduklerimin gerisindeyim. İçinde bulunduğumuz duruma üzülüyorum, ülkede asıl bölünmeler burada.” dedi.

Aşı olmayanları sorumsuz vatandaş olarak nitelemesine de açıklık getiren Macron, “Vatandaşlık haklar getirirken, sorumluluklar da getirir. Kimi vatandaşlarımızın ‘aşı olmamakta özgürüm’ demek için savunduğu özgürlük fikri, diğerlerinin özgürlüğünü ihlal ettiğiniz, oburlarının hayatlarını tehlikeye attığınız yerde biter.” sözünü kullandı.

Macron’un reaksiyon çeken açıklamaları neydi?

Macron, Le Parisien gazetesine verdiği ve dün akşam yayımlanan demeçte, aşılı olmayanlar üzerinde toplumsal hayatı kısıtlayarak baskı kurduklarını belirtmişti.

Yetişkinlerin yüzde 90’dan fazlasının aşılandığı bilgisini paylaşan Macron, “Covid-19 aşısını yaptırmayanların canını epey sıkmak istiyorum. Bunu sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Strateji bu. Onları cezaevine göndermeyeceğim, zorla aşılamayacağım. Lakin 15 Ocak’tan itibaren restorana gidemeyeceksiniz, (kafede) kahve içemeyeceksiniz, tiyatro ve sinemaya gidemeyeceksiniz.” tabirlerini kullanmıştı.

Fransa’da Ulusal Mecliste görüşülen ve Covid-19 sıhhat kartını aşı kartına dönüştürecek yeni yasa tasarısına bakılırsa kafe, restoran, müze, tiyatro ve sinema salonları üzere aşikâr yerlere girişlerde yalnızca aşıların tamamlandığını gösteren doküman istenecek ve test artık geçerli olmayacak.

Hükümet, tasarının 15 Ocak’a kadar yasalaşmasını hedefliyor.