Malavi: Kamyon şoförleri, Orta Afrika ve Afrika Boynuzu’nda insan kaçakçılığına karşı yetkililerin yeni müttefikleri arasında

Namik

Aktif Üye
ROMA – Malavi, Orta Afrika ve Afrika Boynuzu’ndaki çatışma, istikrarsızlık ve yoksulluktan kaçan birçok önemli insan akışının merkezinde yer alıyor. Bu tür hareketler kaçakçılara, insan kaçakçılarına ve ülkede çalışmak üzere kayıtlı 5.000 uluslararası kamyon şoförüne kazançlı fırsatlar sunuyor.

Tarih. “Şeker taşıyordum. 2016 yılında gümrük kontrolleri için Tanzanya sınır kapısında birkaç gün beklemek zorunda kaldım. İsmi açıklanmayan bir kaynak, bana birkaç keçi getirmem için yüklü miktarda para teklif eden bir adamın bana yaklaştığını söyledi.Birleşmiş Milletler ajansı uyuşturucuya ve suça karşı (UNODC). Şoför, kendisine peşin ödeme yapıldığını ve kendisine iş teklif eden adamın parayı toplarken fotoğraflarını çektiğini söyledi. “Ayrılmak zorunda kaldığım gün ‘keçilerin’ aslında Etiyopya’dan gelen 30 göçmen olduğunu keşfettim. Çok hasta, yorgun ve yetersiz beslenmiş görünüyorlardı. Onları Malawi’de büyük bir mülteci kampının yakınındaki bir yere götürmem gerektiği söylendi.” Sürücü karşı koymaya çalıştığında, kaçakçı parasını geri istedi, kamyonu elinden almakla ve parayı alırken fotoğraflarını paylaşmakla tehdit etti. Yetkililer, “Her şey böyle başladı ve kısa sürede benim asıl işim haline geldi. Adam bana çok para öder ve bana küçük bir arabada eşlik eder, böylece yol boyunca polise ve sınır muhafızlarına rüşvet verebilirdi.” Adam başlangıçta bu faaliyetin yasa dışı olduğunun farkında değildi. Daha sonra 2019’da Mozambik’te tutuklandı. Malavi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden 72 göçmeni taşırken, “Artık hastayım, işsizim ve boşandım” dedi.

İnsan ticaretinin riskleri. Malawi merkezli kamyon şoförleri artık UNODC destekli bir eğitim programı sayesinde göçmen taşımanın tehlikelerini öğreniyor. Kursa katılan ve Güney Afrika ülkelerinden Malavi’ye tarım ürünleri taşıyan şoför Feckson Chimodzi, kaçakçılarla ve tacirlerle çalışan kişilerin maaşlarına ek olarak bunu çoğunlukla zorunluluktan yaptığını anlattı. Suçlular, insanları kâr ve sömürü amacıyla nakletmek için mümkün olan tüm yolları ve ulaşım araçlarını kullanır. UNODC’nin insan kaçakçılığıyla ilgili ulusal proje yöneticisi Maxwell Matewere, yetkililer tarafından yakalanmaları halinde kamyon şoförlerinin tutuklanacağını söylüyor. Eğitimi yöneten Matewere, “Bölgede insan kaçakçılığına dair bir anlayış yok ve insanların yasa dışı taşınması karşılığında ödenen ücret, bir kamyon şoförünün normal maaşından çok daha yüksek” diyor. “Sürücülerin çoğu yaptıklarının yasa dışı olduğunu biliyor, ancak onlara sınırları geçtiklerinde yolsuzluk yapan yetkililerin geçmelerine izin vereceği, dolayısıyla parayı ve riski üstlendikleri söyleniyor.”

Kurs. Komşu ülkelerdeki bir dizi araca el konulması ve tutuklanmasının ardından Malavi Profesyonel Sürücüler Derneği, UNODC’den üyelerini yasadışı göçmenleri ve insan ticareti mağdurlarını nakletmenin tehlikeleri konusunda eğitmesini istedi. Yaklaşık 400 sürücü için toplam dört çalıştay düzenlendi ve Ekim ayı için başka oturumlar da planlandı. Katılımcılar, yakalanmaları halinde karşılaşacakları cezalar hakkında bilgilendirilir: kamyon ve iş kaybı ve yabancı bir ülkede 14 yıla kadar hapis cezası olasılığı.

İnsan tacirlerinin ortaklarından yetkililerin müttefiklerine kadar. Kursların başlangıcından itibaren, Profesyonel Sürücüler Derneği Malavi göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı suçlamalarıyla tutuklanan sürücü sayısında azalma olduğunu bildirdi. Böylece, eğitime katılan birçok sürücünün göçmen kaçakçılığı vakalarının önlenmesi ve tespitinde yararlı müttefikler olduğu kanıtlanıyor. UNODC, “Kurs sırasında, insan ticaretinin Malavi ve geçiş ülkeleri: Zimbabve, Zambiya, Tanzanya ve Mozambik yasalarınca cezalandırılan bir suç faaliyeti olduğunu açıklıyoruz” dedi. Sürücülere bu suçların sömürü, taciz ve şiddet ile ilgili olduğu ve sıklıkla uyuşturucu ve ateşli silah kaçakçılığı gibi diğer yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olduğu söyleniyor. Geçtiğimiz yıl Malavi İç Güvenlik Bakanlığı, göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı vakalarıyla mücadele etmek için yeni bir ajan grubu oluşturdu. UNODC, kurs sırasında eğitim alan kamyon şoförleri ile bu uzman birim arasında iletişim kurmaya çalışıyor; böylece, kendilerini yasadışı yollardan insan taşımaya davet eden tacirler kendilerine yaklaştığında kimi bilgilendireceklerini biliyorlar.

Sonuçlar. Mayıs ayından bu yana, kamyon şoförlerinin verdiği bilgi sayesinde sınır kapılarında 7 insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı girişimi yetkililer tarafından durduruldu. Yakın zamanda yaşanan bir vakada aralarında çocukların da bulunduğu 40 Malavili üç kamyonla Güney Afrika’ya götürüldü ve Zambiya sınırında durduruldu.