Merkel: Nükleer güçten çıkış yanlışsız karardı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta idaresi sırasında alınan nükleer güçten çıkış sonucunın yanlışsız olduğunu söylemiş oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta nükleer güçten çıkmakla ülkesinin hakikat olanı yaptığını söylemiş oldu. “normal olarak kömürden ve nükleer güçten vazgeçerek artık güç dönüşümünü başarmak üzere savlı ve çetin bir ödevle karşı karşıya olduğumuz doğrudur” diyen Merkel “Ancak bunu gerçek yaparsak ülkemizin bunun karşılığını alacağı da bir o kadar doğrudur” tabirlerini kullandı.

Merkel

“Çin ile ilişkiyi kesmek bize ziyan verir”

Merkel mülakatta Avrupa ile Çin içindeki bağlara dair de kıymetli açıklamalar yaptı. “Almanya ve Avrupa Birliği’nin Çin ile işbirliğinden yanayım” diyen Merkel “Birbirimizden öğrenebiliriz. İrtibatın tümüyle kopmasını yanlışsız bulmuyorum, bu bize ziyan verir” diye konuştu. Avrupa Birliği’nin Çin ile birtakım işbirliklerine fazla tarafsız dahil olduğunu söyleyen Merkel “Bugün haklı olarak daha yakından bakılıyor” dedi.

Avrupa Birliği ile Çin içindeki esas problemlerden birinin fikri mülkiyet haklarıyla ilgili olduğuna işaret eden Merkel, buna rağmen araştırma geliştirme alanındaki işbirliğinin kesilmemesi gerektiğini belirtti.

İnovasyonun ehemmiyetini vurguladı

Almanya’daki refahın inovasyon potansiyeline ve başarısına bağlı olduğunu söyleyen Merkel, Çin’deki teknolojik ilerlemelere ait “Eğer Batı demokrasileri, yani en başta ABD ve AB, geleceğin branşlarının birçoklarında öncü olamasalardı nitekim büyük meselelerle karşılaşırdık” dedi. Merkel, Yapay Zeka üzere yeni teknolojilerin demokrasilerde etik ölçülere bakılırsa geliştirilmesi gerektiğini belirterek “O yüzden bu cins alanlarda önde olmamızı arzuluyorum” diye konuştu. Fakat halihazırda Avrupa’nın kuantum bilgisayarları ve yapay zeka konusunda önde olmadığını belirterek “Çin ve biroldukça alanda ABD epeyce daha âlâ durumda” dedi.

Almanya’nın inovasyon sıralamasında en üst küme içerisinde yer aldığını belirten Merkel, yapay zeka, ilaç araştırmaları ve biyolojik bilimlerde ise ülkesinin daha âlâ hale gelmesi gerektiğini söylemiş oldu. “Sert düzenlemeler niçiniyle, biyolojik bilimler üzere geride kaldığımız kimi branşlar var” diyen Merkel, Almanya’nın kuantum fiziği, iklim araştırmaları, fizik, kimya, lazer, nano ve robotik araştırmalarında ise uygun durumda olduğunu belirtti.

Reuters / EC, HS

© Deutsche Welle Türkçe