Mozambik, ülkenin kuzeyindeki diğer terör saldırıları: yüzlerce bölge sakini kaçtı ve çalılıklara sığındı

Namik

Aktif Üye
ROMA – Mozambik'in Cabo Delgado eyaletinde iki yeni terör saldırısı meydana geldi. Ayrıca 180 km uzaklıkta bulunan ve askeri üsse ev sahipliği yapan Macomia şehri de etkilendi. Eyalet başkenti Pemba'dan. Edinilen bilgiye göre İhtiyaç Sahibi Kiliseye Yardım (ACS), yüzlerce yerel sakin kaçtı ve çalılıklara sığındı. Saldırılar 10 ve 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti ve kendilerine İslam Devleti adını veren teröristler tarafından gerçekleştirildi.

Bir güvenlik kuvvetleri üssü hedef alındı. Macomia, Haziran 2020'de zaten saldırılara maruz kalmıştı ancak sonraki yıllarda Mozambik Savunma ve Güvenlik Kuvvetleri üssünün varlığı nedeniyle bölgenin geri kalanından daha güvenli olduğu düşünülmüştü. Saldırıların hedefi olarak askeri üssün seçilmesi, durumun artık çarpıcı biçimde yozlaştığını gösteriyor. Teröristlerin uzaklaştığı geçen Cumartesi günü öğleden sonraya kadar süren uzun süreli bir çatışma yaşandı.

Saldırı diğer köylere de yapılıyor. Pemba'ya sadece 70 kilometre uzaklıktaki Missufine ve Cajerene köylerine de saldırı düzenlenerek sivillerin ikinci bir toplu kaçışına ve çok sayıda evin yakılmasına neden oldu. Saldırılar ACS'ye, aralarında Mozambik'in batı orta bölgesinde çalışan Tete piskoposu Diamantino Antunes'un da bulunduğu çok sayıda yerel Kilise kaynağı tarafından doğrulandı.

Şu anda 50 bin yeni yerinden edilmiş insan var. GöreUluslararası Göç Örgütü (IOM) Nisan 2024'ün ikinci yarısındaki terör saldırıları, yaklaşık 50.000 yeni kişinin ülke içinde yerinden edilmesine neden oldu; bu sayı, geçen hafta sonu gerçekleşen saldırılar nedeniyle arttı.

Pemba'da acil yardım. Mozambik, yıllardır Pemba piskoposluğuna acil yardım, yerinden edilmiş insanlar için pastoral projeler ve terörizmden zarar gören nüfusa psikososyal destek şeklinde yardım sağlayan ACS için öncelikli bir ülke olarak kabul ediliyor. ACS ayrıca düzinelerce ev ve toplum merkezinin inşasına yardımcı oldu ve yerinden edilmiş topluluklarla çalışan misyonerlere araç sağladı.