Müzik, görme engelli ve görme engelli müzisyenleri karşılayan ilk orkestra ve kürsüde onlarla kulaklık aracılığıyla iletişim kuran bir şef

Namik

Aktif Üye
ROMA – Gelecek 1 Eylül’de TodiFestival lansmanı olacak BIO – Blind Uluslararası Orkestrası12-65 yaş arası görme engelli ve görme engelli müzisyenleri ağırlayan ilk orkestra. Göz teması eksikliğinden kaynaklanan zorluklar ilk kez teknoloji yardımıyla aşılacaktır. Orkestra şefi ile görme engelli müzisyenler arasındaki görsel ilişki, işitsel temas yoluyla kurulacaktır. Bu sistem, kör müzisyenlerin senfonik ve konser repertuarının neredeyse tamamını icra etmelerine olanak tanır. Bir mikrofon artı kulaklık kullanımıyla, icra direktörüne müzisyenlerin müzikal göstergelerini ve niyetlerini sesli olarak aktararak iletme imkanı verilir. Randevu 21’de Teatro Comunale’de.

Çin’deki Paralimpiklerde kurma fikri. Roma’daki Santa Cecilia Konservatuarı’nda saksafon öğretmeni olan ve aynı zamanda yönetmenliğini yaptığı Alfredo Santoloci tarafından kuruldu. Tonlama derecesinden etkilendim: kör insanlar işitme sistemini çok geliştirir. Böylece görme engelli bir müzisyenin bir senfoni orkestrasında çalmasının ne kadar heyecan verici ve ödüllendirici olacağını hayal etmeye başladım”.

Teknolojinin yardımı. BIO’da görme eksikliği ile ilgili zorluklar teknolojinin yardımıyla aşılır. Orkestra şefi ve müzisyenler arasındaki görsel ilişkinin yerini aslında işitsel temas alıyor: “Jestleri tercüme ediyorum – diye açıklıyor Santoloci – müzisyenlerin kulaklıklardan aldığı mikrofon aracılığıyla fısıldanan sözlerle”. Gecenin özel konuğu Javier Girotto olacak.