Myanmar cuntası zorunlu askerlik hizmetini zorunlu kılmak istiyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Üç yılı aşkın süredir Myanmar'ın en büyük şehirleri askeri cuntanın amansız kontrolü altında kaldı. Ancak Yangon gibi yerlerin sokakları Pazartesi akşamı ülkeyi korku duygusu sardığından alışılmadık derecede sessizdi.

Bölge sakinlerinin devriye gezen askerlerle temastan kaçınmak için yeni bir nedeni vardı: Hafta sonu rejim, genç erkek ve kadınları askere almak için onlarca yıllık bir yasaya başvurduğunu söyledi; bu büyük hareket ülke çapında endişe yarattı.

Rejimin silahlı kuvvetleri, demokrasi yanlısı isyancılar ve silahlı etnik gruplar tarafından büyüyen isyanla mücadele ederken son aylarda tükendi. Silahlı kuvvetleri desteklemek için zorunlu askerlik hamlesi, cuntanın savunmada olduğunu ve giderek çaresiz kaldığını gösteriyordu.

Ancak isyancılar rejimin yönetimini en geniş alana yaymış olsa da, son yıllarda birçok bölgesel ayaklanmayı başarıyla bastıran orduyu devirip deviremeyecekleri henüz bilinmiyor.

Salı günü ülkenin dört bir yanından genç erkeklerin gece boyunca askerler tarafından tutuklandığına dair haberler geldi. Zorunlu askerlik duyurusu yapılmadan önce bile ordunun gençleri kaçırıp askerliğe zorladığı biliniyordu.

Rejimi eleştirenler, yeni askerlere silah verilmesinin pek mümkün olmadığını ve bunun yerine savaş alanında malzeme ve mühimmat taşıyan hamallar olarak hizmet etmeye zorlanabileceklerini söyledi. Ordu uzun süredir hamalları, şüpheli mayın tarlalarına veya olası pusuya birliklerin önünde gitmeye zorlayarak canlı kalkan olarak kullanıyor.

Askerlik yaşında üç çocuğu olan 45 yaşındaki Daw Thin Han, “Haberi duyduğumda kafama bir fil basmış gibi hissettim” dedi. “Askeri bir kamyon ne zaman evime gelip çocuklarımı cepheye götürecek diye panik yapıyorum.”

Cunta, Cumartesi akşamı zorunlu askerlik hizmetinin başladığını duyurdu ve bunun 1959'dan bu yana yürürlükte olan ancak önceki elli yıllık askeri yönetimde hiç uygulanmayan bir yasayla yetkilendirildiğini söyledi.

Askeri sözcü General Zaw Min Tun, emri gerekçe göstererek, “Ulusal savunma yalnızca askerin sorumluluğunda değil” dedi. Herkesten gurur ve sevinçle hizmet etmelerini rica ediyorum.”

Resmi olarak “Halkın Askerlik Kanunu” olarak adlandırılan düzenlemeye göre, 18-35 yaş arası erkekler ve 18-27 yaş arası kadınların en az iki yıl askerlik yapması istenebilecek. Doktorlar, hemşireler ve mühendisler gibi profesyoneller için yaş aralığı daha da yüksektir; kadınlar için 35'e, erkekler için 45'e kadar, hizmet gereksinimi ise üç yıla kadar sürmektedir. Cezayı çekmeyi reddeden herkes beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Mandalay'lı bir baba olan U Myo Kyaw Salı günü yaptığı açıklamada, bir tanığın Pazartesi akşamı erken saatlerde evlerinin yakınında askerler tarafından silah zoruyla tutulduğunu gören 22 yaşındaki oğlunun askerlik hizmetine zorlanacağından korktuğunu söyledi.

Oğlunun geri dönmemesinin ardından Bay Myo Kyaw, kendisinin ve eşinin polis karakolları da dahil olmak üzere her yeri aradığını ancak ondan hiçbir iz bulamadığını söyledi.

“Eşim ve ben sokakta kimseyle karşılaşmadık, sadece başıboş köpeklerle karşılaştık” dedi. “Kalbim korkudan sızlıyor çünkü o benim tek oğlum. Oğlumun askere alındığını görmek zorunda kalmamak için dua ediyorum.”

Pazartesi günü, askere alınmış üç çocuk annesi, dört sivil kıyafetli adam ve rejim tarafından atanan yerel bir yetkili olan topluluk yöneticisi Bayan Thin Han, Mandalay'daki sokağında bulunan her eve gitti ve her sakinin isimlerini ve yaşlarını kaydetti. dedi. Evinde bir adamın her çocuğunun adını daire içine aldığını ve defterine yazdığını söyledi.

“Artık sürekli korku içinde yaşıyorum” dedi.

Savaş alanındaki kayıplar ve kaçışlar, özellikle son aylarda orduya büyük zarar verdi.

Etnik liderler ve görevden alınan seçilmiş yetkililer tarafından yönetilen sivil gölge hükümet Ulusal Mutabakat Hükümeti, güçlerinin Ekim sonundan bu yana Yukarı Myanmar'da yüzlerce askeri karakolu ve 41 kasaba ve şehri ele geçirdiğini söylüyor. İsyancılar ülke topraklarının yarısından fazlasını kontrol ettiklerini iddia ediyor ancak ordu büyük şehirleri elinde tutmaya devam ediyor.

Şu anda saklanan avukat ve siyasi aktivist U Kyee Myint, “Zorunlu askerliğin başlaması, birçok cephede yenilgiye uğrayan ve yeni asker toplamakta zorlanan ordunun içinde bulunduğu vahim durumu yansıtıyor” dedi. “Bu cuntanın çaresizliğini gösteriyor.”

Zengin insanların rüşvet ödeyerek zorunlu askerlikten kaçınabileceğine, zorunlu askerliği rejim yetkilileri için etkili bir para kazanma operasyonu haline getirebileceğine dikkat çekti.

Haberler'a konuşan askerlik çağındaki birçok erkek ve kadın, rejimle savaşmak için isyancı güçlere katılmak da dahil olmak üzere askerlik hizmetinden kaçınmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

1 Şubat 2021'deki darbeden bu yana cuntaya karşı protestolara katılan 20 yaşındaki öğrenci Ko Htet Aung Kyaw, “Onların zulmüne pasif bir şekilde boyun eğmektense hayatımı direnişte riske atmayı tercih ederim” dedi. Cuntanın ordusu gidiyor Vatanı savunmakla ilgili değil. Önemli olan cuntanın iktidarını sürdürmek.”

Kendisine Halkın Kucaklaması adını veren ve 5.000'den fazla kaçan askere yardım ettiğini söyleyen bir grup, yeni askerlere yardım etmeyi teklif etti. Grup, Facebook'ta “Halkın Kucaklaması ekibi mümkün olan en kısa sürede kaçmanıza yardım etmeye her zaman hazırdır” dedi.

Saint Paul Koleji'nde sanat eğitimi almak üzere Aralık ayında Minnesota'ya gelen 21 yaşındaki Alice Htun, eğitimini tamamladıktan sonra cuntanın hâlâ iktidarda olması durumunda ABD'ye siyasi sığınma talebinde bulunacağını söyledi.

Hayatının büyük bölümünde ordunun acımasızlığına maruz kaldı. Büyükbabası siyasi bir mahkumdu. Amcası, askerler onu kendilerinden önce erzak sağlayarak savaşa girmeye zorladığında yaralandı. Geçen yıl ailesinin Shan Eyaletindeki evi, isyancılarla savaşan askerler tarafından kurşunlarla delik deşik edilmişti. Ailesi kaçtı ve babası saklanıyor.

Artık zorunlu askerlik uygulaması başlatıldığı için milyonlarca insanın daha risk altında olacağından korkuyor. Diğer şeylerin yanı sıra, yurt dışından dönen öğrencilerin havaalanına vardıklarında tutuklanıp zorla askere alınabileceğini söyledi.

“Ordunun artan baskısı herkesin kapısına ulaştı” dedi. “Güçlerini genişletmeye ve mümkün olan en vahşi yöntemlerle bize baskı yapmaya çalışacaklar.”