Myanmar, UNICEF ve Oxfam İnsani Operatörler şöyle diyor: “Sadece moloz ve şokta çocuklar”

Namik

Aktif Üye
ROMA – Raporlar Julia Rees, temsilcisi yardımcısıUNICEF Myanmar'da ': “Gördüğüm şey yıkıcıydı: tüm topluluklar yere yerleşti. Çocuklar ve aileler açık havada uyuyorlar. Birçok genç ciddi yaralanmalar geçirdi ve acil bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Birçoğu travmatize ediliyor, çünkü yalnız kalıyorlar, molozdan mucizevi bir şekilde çıkarıldı”. Ve tekrar: “İnsanların ihtiyaçları muazzam ve şimdi saatlerce artıyor”.

Çocukların trajedisi. Yüz binlerce insan, eski Burma'da sıcak ve nemli olan istasyonun bu aşamasında güvenli bir yer olmadan evsiz kaldı. Binaların molozları arasında, evlerinin çöktüğünü ve aile üyelerinin öldüğünü gördükten sonra hala açık bir şok durumunda çocuklar var. Birçoğu ebeveynlerden ayrıldı, çünkü ciddi şekilde yaralandı, diğerleri henüz izlenmedi.

Yıkım çok büyük ve şoklar devam ediyor. Okullar, evler, hastaneler ve köprüler veya elektrik hatları gibi kritik altyapılar hasar görmüş veya yok edildi, nüfusu elektrik ve telekomünikasyon olmadan bıraktı. Tüm toplulukların su, yiyecek, barınakları, doktorları ve parası yoktur. Bu arada şoklar devam ediyor. Araştırma ve kurtarma operasyonları devam etmektedir. Cesetler hala molozdan çıkarılır. “Dün bir hastanedeydim – diyor Julia Rees – bir araştırma ve kurtarma ekibinin son iki gün içinde 20 ceset çıkardığı. Sabah üç ceset çıkarıldı ve bir kişi canlı bulundu. Çocuklar hala kayıp ebeveynlerle yeniden bir araya gelme endişesi ile bekliyor”

Oxfam personelinden tanıklıklar

“Öncelik artık mümkün olan en fazla hayatı kurtarıyor.”
Oxfam STK, acil durumun ilan edildiği depremden etkilenen alanlara ilk yardım getirmek için çalışıyor. Şu anda 2.700'den fazla kurban ve yaklaşık 4.000 yaralı var, ancak bütçe önümüzdeki birkaç saat içinde kötüleşebilir. Bu saatlerde ekipler Oxfam Myanmar'da geçen Cuma günü 7.7 depreminden etkilenen bölgelerde nüfusa ilk yardım için. . Ulusal Afet Yönetim Komitesi 6 bölgedeki acil durumlar şunları söyledi: Saging bölgesi, Mandalay bölgesi, Magway bölgesi, kuzeydoğu Shan eyaleti, nay pyi taw bölgesi ve Bago bölgesi.

Oxfam insani operatörün anısı. Ekibin bir operatörü Oxfam Mandalay bölgesinde çalışan Myanmar'da, deprem gününde ne olduğunu hatırlıyor: “Zemin ayaklarımın altında şiddetle titredi. – Çevremdeki binalar çökmeye başladı ve koşan insanların bağırışlarını hissettim. Korku ve iktidarsızlığı tanımlamak için, yıkımdan kaçmak için çaresizce kaçmak isteyen ailelere bakarken denenir.