Myanmar'daki tartışmalı demokrasi yanlısı lider U Tin Oo, 97 yaşında hayatını kaybetti

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Ülkesindeki demokrasi hareketinin lideri olmak için ülkesinin baskıcı hükümetine karşı dönen eski Burma silahlı kuvvetleri komutanı ve savunma bakanı U Tin Oo, Cumartesi günü Myanmar'ın Yangon kentinde hayatını kaybetti. 97 yaşındaydı.

Kişisel asistanı U Myint Oo, hastanede öldüğünü doğruladı. Bay Tin Oo'nun kalbinin zayıf olduğunu ve böbrek yetmezliği ile akciğer ödeminden öldüğünü söyledi.

Tin Oo bir zamanlar günümüz Myanmar'ının en güçlü politikacılarından biriydi. 1988'deki şiddetli ve başarısız demokrasi yanlısı ayaklanma sırasında, Daw Aung San Suu Kyi ile birlikte ülkenin ana muhalefet partisi olan Ulusal Demokrasi Birliği'ni kurdu.

Üç yıl sonra Bayan Aung San Suu Kyi, ev hapsindeyken Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Kendisi yeniden gözaltında ve Bay Tin Oo'nun ölümünden haberdar olup olmadığı belli değil.

Bay Myint Oo, “Daw Aung San Suu Kyi, güvendiği bir sırdaşını kaybettiği için onun ölümünü duyunca çok üzülecektir” dedi.

2013 yılında Haber'a Bay Tin Oo'nun “onun için bir baba gibi” olduğunu söyledi.

Tin Oo, 1990 seçimlerini büyük bir farkla kazanan ancak iktidardaki askeri cunta tarafından iktidarı ele geçirmesi engellenen NLD olarak bilinen partinin önce başkan yardımcısı, sonra da lideri oldu.

Kısa bir süre sonra cunta tarafından tutuklanan ve uzun hapis cezalarına çarptırılan onlarca demokrasi aktivisti ve parti üyesinden biri oldu.

Daha sonra, Aung San Suu Kyi'ye 15 yıl boyunca ev hapsinde kaldığı süre boyunca danışmanlık yapan, “amcalar” olarak bilinen eski subaylardan oluşan bir çevreden biri oldu.

Serbest bırakılmasının ve onlarca yıldır süren askeri yönetime son veren demokratik bir hükümetin kurulmasının ardından Bay Tin Oo, Myanmar'daki insan hakları ve kalkınma konularını savunmaya devam etti.

2014 yılında Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği konferansında yaptığı konuşmada, “Geçişin zor ve zorlu olduğunu şahsen biliyorum” dedi.

“Ben bir generaldim, bir siyasi mahkumdum, bir keşiştim, bir hukuk öğrencisiydim, bir avukattım ve bir siyasi parti olan NLD'nin kurucu üyesiydim” dedi. “Orduda görev yaparken insanlara yaşattığım acılarla yüzleşmek zorunda kaldım. Bunun için özür diledim ve kendimi insan hakları ve demokrasi davasına adadım.”

2020'de Haber'a “Orduyu seviyorum ama insanları daha da çok seviyorum” dedi. “Bu yüzden halkın yanında durdum.”

Bay Tin Oo, 3 Mart 1927'de Güney Burma'daki Pathein Nehri üzerindeki Pathein liman kasabasında doğdu. Altı kardeşin en büyüğüydü.

Siyasi partisinin sözcüsü U Tun Myint, “16 yaşından beri faşist Japonya ve Çinli komünistlere karşı savaşarak ülkesine hizmet etti” dedi. “Ordudaki en yüksek unvan olan Thura unvanını aldı.”

Bay Tin Oo, 1946'da teğmen olarak orduya katıldı ve 1951'de tabur komutanlığına yükseldi.

Karen Ulusal Birliği ve diğer etnik silahlı grupların yanı sıra Burma Komünist Partisi'ne karşı yürütülen kampanyalardaki liderliğiyle tanındı.

Kendisi, 1974 yılında Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri U Thant'ın cenazesi sırasında düzenlenen öğrenci protestolarına yönelik kanlı baskı sırasında silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı.

1976'da, bazı analistlerin güç mücadelesi olarak tanımladığı olayda Tin Oo, yolsuzluk ve başarısız bir darbeye yardım ve yataklık etmekle suçlandı. 1980 yılında genel afla serbest bırakılıncaya kadar cezaevinde kaldı.

On yıl sonra muhalif faaliyetleri nedeniyle yeniden tutuklandı ve daha uzun yıllar hapiste ve ev hapsinde kaldı.

Son tutuklanması, kendisi ve eşi Aung San Suu Kyi'nin, konvoylarının hükümet yanlısı bir çete tarafından saldırıya uğramasının ardından gözaltına alındığı Mayıs 2003'te gerçekleşti. Bazı destekçiler bunu cinayete teşebbüs olarak nitelendirdi. Her ikisi de 2010 yılında piyasaya sürüldü.

Tun, “Bir grup terörist Daw Aung San Suu Kyi'nin arabasına yaklaştığında, U Tin Oo dışarı çıktı ve teröristlere emirler yağdırdı: 'Arkadaşlar, bu Daw Aung San Suu Kyi'nin arabası, geri çekilin'” dedi. araba konvoyu.

Düzinelerce kişinin daha öldürüldüğüne inanılmasına rağmen Bayan Aung San Suu Kyi ve Bay Tin Oo kaçmayı başardı. Her ikisi de daha sonra tutuklandı.

2015 yılında NLD, ülkenin ilk gerçek demokratik seçimlerini kazandı ve muhalefet grubundan iktidar partisine zorlu geçiş sürecini başlattı.

Parti, 2020'deki ikinci tur seçimlerinde ezici bir zafer kazandı. Ancak ertesi yıl bir darbeyle devrildi. Bunu ülke çapında bir ayaklanma ve şiddetli, sürekli bir baskı izledi.

Bayan Aung San Suu Kyi, görünüşe göre onu süresiz gözaltında tutmayı amaçlayan bir dizi davada tutuklandı ve mahkum edildi. Bay Tin Oo'nun evinde kalmasına izin verildi ve demokrasi lehinde konuşmaya devam etti.

Bay Tin Oo'nun hayatta kalanları arasında eşi Dr. Savaş yaralanmaları nedeniyle tedavi gördüğü bir hastanede doktor iken tanıştığı, şu anda 99 yaşında olan Tin Moe Wai ve oğlu Thant Zin Oo.