Nijer, insani ve siyasi krizlerin iç içe geçmesi Sahel’deki diğer ülkeleri de etkileme riski taşıyor: insani yardım zor

Namik

Aktif Üye
ROMA – Nijer’deki insani durum, askeri cuntanın 26 Temmuz’da eski Devlet Başkanı Muhammed Bazoum’u tutuklayıp fiilen iktidara gelmesinden bu yana daha da kötüleşti. Yerel basında çıkan haberlere göre ordu Pazartesi günü Bazoum’u vatana ihanetten yargılayacaklarını doğruladı. Dünya Yemek programı Bu arada (WFP), insani personelin serbest dolaşımı ve gıda ile diğer temel ihtiyaçların dağıtımı için yardım çağrısında bulunuyor.

Yardım. Yalnızca Ağustos ayının ilk haftasında, WFP ekipleri ülke çapında 140.000 kişiye hayat kurtaran gıda ve 74.000 çocuğa temel yetersiz beslenme tedavisi sağladı. Geçici bölge müdürü Margot van der Velden, “Çalışmamız Nijer’de yaşayan en savunmasız insanlar için hayati öneme sahip ve özellikle mevcut koşullar altında devam etmeli” diye açıklıyor. Dünya Yemek programı Batı Afrika için. Nijer, genellikle Ekim ayına kadar süren yalın hasat mevsimini yaşıyor. Bu, yılın gıda stoklarının azalmaya başladığı ve WFP’nin karşı çıktığı gıda güvensizliğinin özellikle gençler için bir tehdit haline geldiği zamandır.

Yoksulluk. Nijer nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan en az 3,3 milyon insan gıda güvensizliği tehlikesiyle karşı karşıyayken, 358.000’i ülke içinde yerinden edilmiş olmak üzere 698.000 kişi zorla yerinden edildi. WFP çalışanları yalnızca Ağustos ayında hayat kurtaran hizmetler ve gıdayla bir milyondan fazla insana ulaşmayı hedefliyor. Ancak yaptırımlar ve sınırların kapatılması, yardımın ülke çapındaki dağılımını olumsuz etkiliyor; artan fiyatlar ise gıda ürünlerini nüfusun büyük bir kısmı için ulaşılmaz hale getiriyor. Yakıt tedarikinin güvenliğiyle ilgili büyük zorluklara ek olarak, hava sahasının son zamanlarda kapatılması aslında UNHAS uçuşlarının geçici olarak engellenmesine yol açmıştır (BM İnsani Hava Hizmeti) Nijer’de WFP tarafından yönetilmektedir. O halde, Niamey’deki insani duruma son darbeyi vuran şey, WFP’nin fon yetersizliğinden dolayı dünya çapında gıda tayınlarının dağıtımını kesme yönündeki zorunlu kararıdır; bunun yerine sadece tabaklara yemek koymak değil, bu da gerekli olacaktır. Velden, en çok ihtiyaç duyanların değil, aynı zamanda geçim kaynaklarının da güvence altına alınması gerektiğini söylüyor.

Sahel Krizi. Fon ve dolayısıyla yardım eksikliği yalnızca Niamey’de değil, komşu ülkelerde de güvenliğin kötüleşmesine yol açmıyor. Aslında Nijer, aynı zamanda akut krizlerle ve benzeri görülmemiş insani ihtiyaçlarla boğuşan komşu ülkeler için gıda tedarik zincirinde önemli bir rota. Mevcut finansmanla WFP, temel hizmetlerin sağlanması yoluyla 2023’te 3,6 milyon kişiye ulaşmayı planlıyor. Yalnızca Temmuz ayında BM kurumu 1,2 milyon kişiye yardım etti.