Nijer’de bir ay önce ülkeyi sarsan darbe nedeniyle 7 binden fazla göçmen mahsur kaldı

Namik

Aktif Üye
ROMA – Nijer’in hava sahasının ordu tarafından kapatılması ve bölge ülkelerinin dayattığı kara sınırlarının kapatılmasının ardından bu sürgünler ülkelerine geri gönderilemiyor. Paraları ya da başlarını sokacak bir çatıları olmadığı için çoğunun yardım isteyebileceği kimse yok. Liberyalı bir göçmen olan Momo Kmulbah, “Ben sokakta uyuyorum” diyor ve benim gibi birçok insan da sokakta uyuyor, bu tüm göçmenlerin kaderi. Odamız yok, kalacak yerimiz yok, paramız yok, yiyeceğimiz yok “.

STK COOPI’nin çalışması. Cezayir sınırına yakın Assamakka şehrinde, COOPI50 yılı aşkın süredir Afrika ve ötesinde kalkınma projeleri yürüten İtalyan STK, göçmenlere sığınma olanağı sunuyor. Darbeden bu yana 1.300 kişi daha evlerine dönmeye çalışarak merkeze girdi ve bu da insani yardım örgütünün varlığını sürdürme kabiliyetini sınırlama riski taşıyor. COOPI’nin Nijer’deki misyon şefi Morena Zucchelli şöyle açıklıyor: “Bu karmaşık bir durum, çünkü darbe ve sınırların kapatılmasından sonra IOM (Uluslararası Göç Örgütü) artık göçmenlerin ülkeyi terk etmesine izin veremezdi. Bizim açımızdan ise bu durum aylarca devam ederse, göçmenlere sunduğumuz gıda, su, barınma ve koruma gibi hizmetleri mevcut seviyede tutmakta zorluk çekeceğiz, bu durumun bir an önce çözüleceğini umuyoruz.” .

Nijer göçmenler için bir kavşak noktası. Nijer, Sahra Altı Afrika’dan Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya geçişin başlangıç noktası olan Libya’ya ulaşmaya çalışan insanlar ve Birleşmiş Milletler’in yardımıyla ülkelerine dönenler için önemli bir geçiş kapısı konumunda. Bu sürgünlerin ülkede yaşam koşulları kötüleşiyor ve onları ülkelerine geri dönmek istemeye itiyor. Liberyalı bir göçmen olan Sharon Jeeply, “On, on aydır burada uyuyorum, acı çekiyoruz ve eve gitmek istiyoruz” dedi. Nijer, göçmen akışını durdurma çabalarında Avrupa Birliği’nin (AB) önemli bir ortağıdır.

Nijer’e yardım donduruldu Ülke aynı zamanda AB’nin gerekliliklerinin çoğuna da uymuştur; özellikle kıtadaki göçün temel nedenleriyle mücadele etmek amacıyla AB Afrika Güven Fonu kapsamında yaklaşık 300 milyon avro tahsis edilmiştir. Örneğin, içişleri bakanı olarak görevden alınan Başkan Mohamed Bazoum, Agadez çevresinde kurulan kaçakçılık ve kaçakçılık ağlarını büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Yeni askeri liderlerin Nijer’e yardımı donduran AB ile ne ölçüde işbirliği yapacakları belirsiz.