Ön saflarda bir İsrail üniversitesi yas tutuyor ve savaşa hazırlanıyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Güney İsrail’deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi’nde, bir işletme profesörünün bu hafta paylaştığı bir kural var.

Profesör Hila Riemer, “Gazze’den roketler atıldığında ve sığınmak zorunda kaldığınızda Tel Aviv halkının birkaç dakikası var” dedi. “Burada bir tane var.”

İsrail’in önde gelen araştırma kurumlarından biri olan Ben-Gurion Üniversitesi Gazze’ye çok yakın, 40 kilometre uzakta.

Geçen hafta sonu Gazze’de benzeri görülmemiş bir kan döküldüğünde ve Hamas silahlı güçleri 1.300’den fazla İsrailliyi katlettiğinde, tüm ülke temelden sarsıldı ve bu üniversite anında çatışmanın içine çekildi.

Yatakhaneler fiilen kışlaya dönüştürüldü. Klinik deneyimi olmayan tıp öğrencileri, insanların deliklerini kapatmak için acil servise gönderildi. Edebiyat öğrencileri ve bilgisayar bilimcileri, yiyecekleri, kahveyi, kıyafetleri ve (tabii ki) sigaraları kutulara koyup savaş bölgesindeki askerlere ve sivillere göndermek için hızla bir yardım çabasına katıldılar.

Tıp fakültesi, nöroloji bölümü ve son teknoloji iklim bilimiyle tanınan bu okul, neredeyse bir gecede savaşın arka ofisine dönüştü.

Ancak Ben-Gurion Üniversitesi şiddete olan yakınlığına dayanılmaz bir maliyetle katlandı. O gün onlarca öğrenci, profesör ve üniversite camiasının tamamı katledildi. Birçoğu saldırıya uğrayan kibbutzim’de yaşıyordu. Diğerleri ise Gazze yakınlarında mezbahaya dönüşen çılgın partideydi. Bazıları Hamas tarafından Gazze’de esaret altına alınan 150 kişi arasında yer alıyor ve bu durum, toplumu geçici bir şok durumunda bırakıyor.

Ben-Gurion Başkanı Daniel Chamovitz, “İlk başta her cenazeye gideceğimi söyledim” dedi. “Sonra kaç tane olduğunu öğrendim.”

Şimdi, İsrail Hava Kuvvetlerinin tüm şehir bloklarını yerle bir etmesi ve yüzbinlerce insanı kaçmaya zorlamasının ardından, on binlerce İsrail askeri Gazze’nin misilleme amaçlı işgalinin uçurumunda dururken, kutu gibi modern binaları ve yeni düzenlenmiş bu kampüs, ağaçlar, stantlar, yeni bir yıkıcı artçı sarsıntıya hazırlanıyor.

İsrail’deki hemen hemen herkes gibi Bay Chamovitz de nerede olduğunu, ne yaptığını ve şiddetin patlak verdiği 7 Ekim sabahı aldığı ilk kısa mesajın belirli kelimelerini tam olarak hatırlıyor.

Yakındaki bir kibutzdan bir arkadaş “Hafif silah ateşi” diye yazdı. “Piyade savaşına benziyor.”

Üniversitede derslerin bu Pazar başlaması planlanıyordu. 20.000 öğrenci, güney İsrail’de yeni bir havaya sahip büyük bir şehir olan Be’er Sheva’daki ana kampüse yeni döndü.

Ancak alarmlar hiç durmadı. Sadece daha şiddetli hale geldiler.

7 Ekim günü öğle saatlerinde Ben-Gurion’un tıp öğrencileri üniversiteye bağlı büyük bir travma hastanesi olan Soroka Tıp Merkezi’ne çağrıldı.

Üçüncü sınıf öğrencisi Gal Saar, “Daha önce hiç kurşun yarası görmemiştim” dedi.

Sonra birçok kişiyi gördü.

Hastaneyi şaşkına çeviren sadece ölü sayısı değildi; 24 saat içinde 700’den fazla kişi yaralandı. Bu yaraların ciddiyetiydi.

“Siviller çelik yelek giymez. Onlar asker değil. Ekiplerimiz vücudunun üst kısmında çok sayıda kurşun yarası bulunan kişileri tedavi etti” dedi. Hastanenin genel müdürü Shlomi Codish. “Normalde bunu görmüyoruz.”

25 yaşındaki Bay Saar, birçok askerin gözleri önünde öldüğünü söyledi. “Görüyorsun, kokluyorsun, duyuyorsun” dedi.

Yaşadıklarını anlattıktan sonra sustu ve yere baktı.

Başka bir tıp öğrencisi, bir askerin kolunun altındaki yaradan o kadar çok kan fışkırdığını, öğrencinin hemen bir tomar gazlı bez veya mendil (hangisi olduğunu hatırlamıyor) alıp yaranın içine tıktığını ve bir süre orada tuttuğunu söyledi. askerin ameliyathaneye götürülmesine bir saat kaldı.

Üniversite yönetimi savaş sırasında birçok hızlı karar almak zorunda kaldı. Dersler birkaç hafta, muhtemelen daha uzun süreliğine ertelenecekti. Yatakhaneler yedekleri barındıracak şekilde dönüştürülecek. Topluluğun kayıplarını takip etmek için bir veri tabanı oluşturulacak.

Bay Chamovitz, “Pazar günü asla yapmak zorunda kalmayacağımı düşündüğüm bir şey yaptım: bir keder günlüğü oluşturdum” dedi. Diğer şeyleri de hemen değiştirdi. Sandalyesinin arkasında asılı olan iki bayrağı işaret ederek, “Normalde bunlara sahip değilim” dedi; turuncu olan üniversite için, mavi beyaz olan ise İsrail için. “Ama bu Zoom çağrıları için. Artık buna ihtiyaç var.”

Diğerleri gibi o da Gazze’de yaklaşan tehlikelere karşı neredeyse hissizleşmişti. Hamas sürekli olarak Beer Sheva’ya ölümcül roketler atıyor. Bay Chamovitz bunun bir parçasını (uzun, bükülmüş bir metal parçası) gururla ofisinde saklıyor.

“Gazze’ye verecek bir cevabım yoktu” dedi. “Gazze çözümsüz bir sorundur”

Ancak şunları ekledi: “Sokaklarda teröristlerin olabileceğini hiç düşünmemiştim.”

Üniversite, topluluğunun yakınlığı ve farklı görüşler için bir “buluşma noktası” olmasından gurur duymaktadır. Pek çok İsrailli Arap burada eğitim görüyor ve geçen yıl Bay Chamovitz, Arap öğrencilerin kampüste Filistin yanlısı bir miting düzenlemesine izin verdikten sonra ciddi tehditler aldı.

Şu anda gerçekten önemli olanın “ortak toplumumuzu sürdürmek” olduğunu ve İsrail’de dolaşan tüm ham duygulardan endişe duyduğunu söyledi.

Arap öğrenciler en kötüsüne hazırlanıyor. Arap toplumunda siyaset ve dilbilim öğrencisi ve öğrenci lideri olan Wattan Madi, son günlerde internette saldırıya uğradığını ve “terörist destekçisi” olarak adlandırıldığını söyledi. Sınıfa geri dönmekten korkuyor.

“Acısını anlıyorum” dedi. “İsrailliler olup biten her şeyden korkuyor. Ama bu onlara beni terörist olarak adlandırma meşruiyetini vermez.”

Her gün başka bir Ben-Gurion öğrencisi, başka bir profesör, daha geniş bir topluluğun başka bir üyesi yerle bir ediliyor. Parlak güneşli bir Cuma sabahı, yeni işletme mezunu Shani Kupervaser’di.

Önde gelen bir muhasebe firmasında yeni iş bulmuştu. Arkadaşı Ohad Malul her zaman adalet aradığını söyledi. Ama Bay Malul’un en çok özleyeceği şeyin ona yalnız başına gülümsemesi olacağını söyledi. “Başka bir şeye ihtiyacım yok” dedi.

Üniversitedeki ölü sayısı hareketli bir hedef. Perşembe günü 31 kişi vardı. Cuma günü ise 46 kişi vardı. Kurtarma ekipleri saldırıya uğrayan kibutzun enkazını tararken ve uzmanlar, tespit edilmesi neredeyse imkansız olacak kadar parçalanmış veya yanmış kalıntılardan DNA’yı analiz etmeye devam ederken, üniversite bölgede daha fazla ölüm öğreniyor. onun satırları.

Dr. Hastane müdürü Codish, hastaneyi bir sonraki dalgaya hazırlıyor. Daha fazla mobil röntgen cihazı, daha fazla solunum cihazı, daha fazla yatak, şırınga ve birçok yeni ekipman sipariş etti.

Gazze çevresindeki devasa yığınağa atıfta bulunarak, “Önümüzdeki şey önemli bir askeri faaliyettir” dedi. “Geçen cumartesi bize, neye hazır olduğumuzu düşünürsek düşünelim, çok daha fazlasına hazırlıklı olmamız gerektiğini gösterdi.”

Beklemediği senaryolardan biri Hamas’a bağlı silahlı bir kişinin hasta olarak hastanesine girmesiydi. Çarşamba günü İsrail güçleri Beer Sheva yakınlarına sızan çok sayıda Hamas üyesini tutukladı. Bu, İsrail’deki durumun hâlâ ne kadar kırılgan olduğunu ve üniversitenin Gazze’ye ne kadar ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğunu gösteriyor.

Hastanede ağır yaralı bir Hamas mensubu tedavi edildi ve ardından onu askeri hastaneye gönderildi.

“Mağdurları ve saldırganları aynı tesiste tedavi etmek o kadar kolay değil” dedi Dr. Codish. “Ama biz insanız. Değerlerimize dikkat etmeli ve bu süreçte onları kaybetmemeliyiz.”

Adam Sella ve Tamir Halife raporlamaya katkıda bulunmuştur.