Özbekistan, Görevli Hükümet, Köylülerin Toprakları ile Çinlilerle sözleşmeli borcu öder

Namik

Aktif Üye
Görevli (Asianews) – Özbekistan hükümeti Andižan bölgesindeki yüzlerce çiftçinin topraklarını tespit etti ve onları Çin işadamlarına verilmesi için devlet rezervlerine tahsis etti. Şimdiye kadar tespit etmek için mümkün olana göre, Özbeki köylüler mülkleri verdi – “gönüllü olarak” diyorlar, ancak birçoğu bunun “içişleri ve savcı organlarının erkeklerinin baskısı altında” olduğunu söylüyor. Kaškadarja bölgesinde de benzer durumlar meydana geldi.

Durdurulamaz Çin Genişlemesi. Çin'den 3.500'den fazla şirket şu anda Özbekistan bölgesinde aktiftir ve birçok işin yaratılması ve yeni teknolojilerin uygulanmasıyla yatırımları tarafından üretilen büyük bir endüstriyel gelişme izlenimi verir. Birkaç uzman, Taškest'in Pekin'e karşı büyük borçlar ve onları iade etmenin imkansızlığı nedeniyle Çinli girişimcilere kapıları açtığına inanıyor. Özbekistan'daki Çin genişlemesi bu anlamda durdurulamaz görünüyor ve ülkeyi göksel imparatorluğun “ekonomik avı” haline getiriyor.

Güneş panelleri ve Çin'den sulama sistemleri. Her yerde bir süre, Çin üretiminin güneş panelleri veya damlama sulama sistemleri Özbekistan'ın her yerine kuruluyor ve şimdi kampanya, tarımsal ihtiyaçları için sulanan ve inşa edilmeyen arazilerin arazilerini aktarmaya başlıyor gibi görünüyor. Aramaya göre OzodlikAndižan'a zorlanan birkaç bin hektar arazi vardır ve bunlar pamuk ve buğday yetiştirilmesi için sulanan topraklardır. Özbeka “tarımsal mülkler” yasasına göre, çiftçiler araziyi 40 yıl boyunca kiradan alıyorlar ve ne belediye başkanları ne de savcıların mahkemenin kararı için olmasa da bunu eşleştirme hakkına sahip değiller.

Polis, çiftçileri belediye başkanlarının emriyle toprakları teslim etmeye zorladı. Çiftçi, bağımsız bir konu olarak, herhangi bir müşteri ile anlaşma yapabilir. Ya da tarımsal mahsullerin üretimi için özerk kooperatiflere katılın, ancak çeşitli insani yardım kuruluşları işçi haklarına uygunluk için mücadele eden altını çizdiğinden, yasaların bu yasaları çoğunlukla kağıt üzerinde kalıyor gibi görünüyor. Toprakların Çinlilere transfer edildiği Andižan bölgesinin üç ilinde, polis çiftçileri bunları doğrudan doğrudan düzene teslim etmeye zorladı. KhokimyYerel belediye başkanları.

Bir tanık: “Reddedersem hapishaneyi bitirmemi” Ulugnar eyaletinin çiftçilerinden biri, “profilaktik müfettişler bana evde geldi ve beni güçlendirdi KhokimKim bana feragat eylemini imzalamamı ve araziyi teslim etmemi emretti ve reddetmem için cumhurbaşkanının bir emri olduğunu bağırmaya başladı ve eğer kabul etmemiş olsaydım hapishaneye girerdim. “

Hektar ve hektar çıkarılmış. Geçen yıl Ulugnar'a zaten Özbeka Şirketi'ne ait 2.200 hektar pamuklu mahsul verilmişti Vodin Sanoat Fakhrionları Çinli özel şirkete teslim etmek Tian Ye Plastik. Bu yıl, toplam 4.00 hektarlık olarak Çinlilere el konuldu ve verilen 1.800 hektar var ve bölgedeki işçiler, ekonominin olası kötüleşmesi ve dünyanın kaldırıldığı koşullardan endişe duyuyorlar.

Çiftçilerin Çinlilere doğru bir protesto hareketi. Birçoğu, onları topraklarından uzaklaştırmaya kararlı bir “Çin istilasına muhalefet” düzenlemeyi planlıyor. Çinliler, bilinmeyen birkaç kimyasal kullanarak biber gibi diğer ürünleri geliştirmeyi planlıyor gibi görünüyor. Bazıları “tüm ülkede kendilerini etkileyecekleri ve sonunda Sincan Uiguri gibi olacağız” diye korkuyor.

Dünyanın sömürülmesi yerel çiftçileri desteklemiyor. Özbeko Maliye Bakanlığı'nın eski bir işbirlikçisinin dediği gibi, Saparbaj žubaev, “Özbekistan muhtemelen Çin'i Kazakistan'dan daha fazla etkiliyor”, Kazachi'nin Çin'in geçmişte soybean yetiştirmek için bir milyon hektarlık toprak elde etme taleplerine nasıl karşı çıktığını hatırlıyor. Çinlilerin, Sibirya'da ahşabı eve getirmek için ağaçları parçalayan ve sonra tamamen verimsiz arazileri terk etmek için ağaçları parçalayan şirketlerde olduğu gibi düşünülüyordu. Toprakların sömürülmesi yerel işçileri tercih etmiyor gibi görünmektedir ve bölgede resmi olarak 10 binden fazla Çinli kaydedilse bile, şu anda Andižan'da çalışan kaç Çinli'nin resmi veri yoktur.

Çin'de milyarlarca dolar olması gereken tüm borçlular. Özbekistan Çin'e% 3.8 milyar dolar borçlu; En önemli alacaklılar arasında 2 milyar olan Japonya ve neredeyse bir milyar dolar ile Güney Kore var. Pekin ve Taškatent arasındaki ticari denge 2024 için 12,5 milyar dolarlıktır ve Çin'in giderek daha fazla Özbekistan'a sahip olduğu açıktır.

* Vladimir Rozenskij – Asianews