Okul, “Bir Sınıftaki Dünya: İtalyan Sınıflarında Kültürel Çoğulculuk Araştırması”, Eğitim Tekliflerine Erişimde Eşitsizlikler

Namik

Aktif Üye
ROMA – Bunun nedeni Çocukları kurtarmak Demografik krizin etkisini hisseden bir senaryoda, İtalyan okullarındaki kültürel çoğulculuğun ve eğitim teklifi açısından hala mevcut eşitsizliklerin bir analizini yaygınlaştırarak. 7 yıl öncesine kıyasla birinci sınıfa giden çocuk sayısının neredeyse 71.000 azaldığını ve eğitim olanaklarına erişimde hâlâ ciddi eşitsizliklerin bulunduğunu, 100 çocuktan yalnızca 28’inin (0 ila 2 yaş arası) bu durumda olduğu hemen dikkate alınmalıdır. anaokullarına ve erken çocukluk hizmetlerine erişebilirler. Ayrıca ilkokul derslerinin %38,06’sı tam zamanlı olup, çocukların yarısından biraz fazlasında kantin hizmeti verilmektedir.

Özetle anketin sonuçları.

Okullarımıza kayıtlı yabancı öğrencilerin %67,5’i İtalya’da doğmuştur: 2017/18’den 2021/22 öğretim yılına kadar bu sayı %10,8 artarak 531.467’den 588.986 öğrenciye ve 57 binin üzerinde küçük öğrenciye çıkmıştır.

– Anaokulunda göçmen kökenli 100 öğrenciden yaklaşık 83’ü İtalya’da doğmuştur;

– ilkokuldaki dört küçük çocuktan neredeyse üçü (%73,6);

– ortaokulda %67 ve ortaokulda %48,3, yani neredeyse ikide biri.

– İtalya’da bulunan yabancı öğrencilerin %65,5’i Kuzey bölgelerinde yoğunlaşmış olup, bunu uzaktan Merkez (%21,9), Güney ve Adalar (%12,6) takip etmektedir.

Göçmen çocuklar için engelli parkur. 800.000’den fazla öğrenci için daha da karmaşık engelli parkur arka plan Okul sistemimizde göç, ülkedeki okullara kayıtlı olanlar arasında 10’da 1’dir. Bunların %25,4’ü, akranlarının %8,1’ine (lisedeki %16,3’e karşılık %48) çalışmalarına geç kalıyor. İtalyan öğrencilerin %40’ından fazlası, var veya yok arka plan 5 ilde görüşme yapılan göç, lisans, yüksek lisans veya doktora yapabileceklerine inanıyor; göçmen geçmişi olan ve vatandaşlığı olmayanların oranı %35,7’de kalıyor. En dezavantajlı sosyo-ekonomik koşullar beklentilerin azalmasına katkıda bulunuyor. Onlar için yurt dışındaki okul gezilerine ve kültürel alışverişlere, spor yarışmalarına, üniversite veya kamu yarışmalarına erişim de daha zordur.

STK, İtalyan okullarında kültürel çoğulculuk raporunu sunuyor ve Parlamento’dan reform yapmasını talep eden bir kampanya ve dilekçeyi birleştiriyor İtalyan vatandaşlığı kanunu İtalya’da doğan veya büyüyen çocuklar ve Hükümet için, öğrenmedeki eşitsizlikleri azaltmak amacıyla, göçmen kökenli öğrencilerin eğitim yollarını destekleyen etkili okula katılım politikaları sağlamak.

Kampanyanın videosu:

Kamunun eğitime yaptığı yatırımlar azalıyor. Pandeminin “resmi” sona ermesinden bu yana ilk kez okul yılının yeniden başlaması, kapanış döneminin öğrencilerin, özellikle de sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı küçüklerin öğrenme ve psikolojik refahı üzerinde yarattığı eğitimsel yoksulluğu ortadan kaldırmadı. Pandemi eğitim yatırımlarının önemini yeniden merkeze koyduysa, acil durum sonrasında ülkemizin bu sektöre yatırdığı GSYİH yüzdesi, Avrupa ortalaması olan %4,8’e kıyasla %4,1’e geriledi. anaokulu, kantin ve tam zamanlı hizmetler gibi hâlâ birkaç kişinin ayrıcalığı olan hizmetlerin eksikliği. 2021/2022 eğitim yılında 0-2 yaş arası kamu ve özel eğitim yapılarındaki kapsam, 100 yerleşik çocuk başına 28 kontenjana eşittir; bu oran hâlâ 2010 yılına kadar %33 olan Avrupa hedefinin oldukça altındadır ve Avrupa’da belirlenen yeni hedeften çok uzaktır. 2030 yılına kadar %45 seviyesine

Diğer sayısal veriler. Mevcut en son verilere göre (2021/2022 eğitim-öğretim yılı), ilkokul sınıflarının yalnızca %38,06’sı tam zamanlıdır (her ne kadar 5 yıl öncesine göre bir artış olsa da, 2017/2018 eğitim-öğretim yılında %32,4) ve yarıdan biraz fazlası tam zamanlı eğitim görmektedir. ilkokul öğrencileri okul kantinine gidiyor (2017/2018 öğretim yılında %51’e kıyasla %54,9)[3]. İtalya’da okuldan erken ayrılmanın Avrupa ortalamasından daha yüksek olması şaşırtıcı değil (2022’de sırasıyla %11,5 ve %9,6)[4] ve öğrencilerin %8,7’sinin örtülü okuldan ayrılma durumunda olduğu (INVALSI 2023 verilerine göre), bu oran geçen yıla göre düşüş gösteriyor ancak yine de pandemi öncesinde kaydedilen orandan yüksek (2019’da %7,5 idi)[5].

Rapordan ortaya çıkan bazı kanıtlar. Kendilerini örtülü okul terki durumunda bulan öğrenciler, lise diploması almalarına rağmen İtalyanca, matematik ve İngilizce sınavlarında gerekli beceri düzeylerine ulaşamayan ancak öğrenciler için öngörülen eğitim hedeflerine karşılık gelen düzeyler gösteren öğrencilerdir. ortaokulun üçüncü yılı. İşte Raporda ortaya çıkan delillerden bazıları: Çocukları kurtarmak, okulların yeniden açılması göz önüne alındığında: İtalya’daki kızların, erkek çocukların ve ergenlerin büyüme yollarını tehlikeye atan eğitim eşitsizliklerinin anlık görüntüsü.

Okulda çeşitliliğin değeri. Yıllardır ülkemizi etkileyen demografik düşüş nedeniyle İtalyan okullarının giderek azalan öğrenci sayısıyla boğuştuğu bir senaryoda (7 yıl öncesine kıyasla neredeyse 71.000 daha az çocuk ilkokul eşiğini geçmiştir)[6]2015/16 sisteminde 511.485, 2021/22 akademik yılında 440.733).) ve giderek çok kültürlü sınıfların artmasıyla birlikte, bu yılın Yıllık Okul Raporu Çocukları kurtarmak kapsayıcı ve çok kültürlü bir okulu destekleyebilecek önerilerle, ülkemizin okuldaki çeşitliliği tanıma ve değer verme ve göç yoluna ilişkin stereotipleri aşma fırsatını vurgulayarak, göç geçmişi olan öğrencilerin eğitim yollarına odaklanıyor.

Vatandaşlığın reddedilmesinin sonuçları. Ülkemizde anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenlerin 10’da 1’inden fazlasına (%10,6) denk gelen 800.000’den fazla çocuktan bahsediyoruz. İtalyan vatandaşlığının tanınmaması akademik başarıyı etkiliyor ve akranlarına kıyasla onların büyüme ve eğitim yollarını işaret ediyor.

fenomeni Beyaz uçuş. Göçmen ailelerden gelen birçok öğrenci, İtalya’da doğmuş veya büyümüş olmasına rağmen, okul arkadaşlarına göre daha az fırsata sahip olmakta, anaokuluna başlama, yaşlarına uygun sınıflardan daha düşük sınıflara yerleştirilmeleri nedeniyle okula geç kalma veya okula kabul edilmeme gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Ertesi yıl, erken terk edilmeye kadar, bazı bölgelerden de sözde fenomen için geçiliyor. Beyaz uçuşveya İtalyan ailelerin çocuk ve gençlerinin merkezi kentsel bölgelerdeki okullara taşınması ve bunun sonucunda çevre okullarda yabancı öğrencilerin yoğunlaşmasının artması ve İtalyan öğrenciler arasında sadece fiziksel değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel mesafenin oluşması. kökenli ve göçmen kökenli öğrenciler.

Zor bir okul yolculuğu. Ülkemizde bu kız, erkek ve ergenlerin okula gitmesi, İtalyan vatandaşlığının tanınmaması nedeniyle daha da zorlaşmaktadır. Bu öğrenciler, örneğin genellikle yalnızca AB vatandaşlarına ayrılan yurt dışındaki okul gezilerine ve kültürel alışverişlere, spor yarışmalarına ve ardından üniversite veya kamu yarışmalarına katılmayı daha zor buluyorlar.

Eğitim ve vatandaşlık arasındaki ilişki. Rapor, eğitim ve vatandaşlık arasındaki ilişkiyi ve özellikle yabancı kökenli küçüklerin eğitim ve öğrenim yollarının vatandaş veya İtalyan vatandaşı statüsünün tanınmasından ne kadar olumlu etkilenebileceğini anlamak için bazı fikirler sunuyor. Avrupa düzeyinde yürütülen çeşitli araştırmalar, eğitim başarısı ile göçmen kökenli küçüklerin vatandaşlık statüsünün tanınması arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Farklı okul yolları. Ülkemizde İtalyan vatandaşı olmayan çocukların sadece %77,9’u anaokuluna kaydolmakta ve devam etmektedir (İtalya’da doğanlarda bu oran %83,1’e çıkmaktadır), İtalyanlarda bu oran %95,1’dir ve bu nedenle yaşamın ilk yıllarından itibaren deneme yapılmaktadır. sonuçları ve gelecekteki fırsatları etkileyen farklı okul ve eğitim yolları ile. Göçmen kökenli öğrenciler arasında okul gecikmeleri, okulu bırakmalar ve okuldan ayrılmalar daha fazla görülüyor. 2021/22 öğretim yılında İtalyan asıllı geç öğrenciler %8,1’i temsil ederken, İtalyan vatandaşı olmayanlar %25,4’tü; ortaöğretimde bu fark daha da endişe verici hale geliyor (%16,3’e karşı %48,4).

Derin eşitsizlikler. Bunlar aynı zamanda öğrenmede de görülür: İlk eğitim döngüsünün sonunda, birinci nesil göçmenler arasında İtalyanca, matematik ve İngilizcede (2023 INVALSI verilerine göre) yeterli becerilere sahip olamayan öğrencilerin yüzdesi iki katıdır (%26). İtalyan veya ikinci nesil yabancı öğrencilere[12]. Ekonomik yoksulluk koşulları aynı zamanda göçmen geçmişi olan küçüklerin eğitim yolunu da etkilemektedir – küçüklerin bulunduğu aileler arasında mutlak yoksulluk oranı %36,2’dir ve yalnızca yabancılardan oluşmaktadır (yalnızca İtalyanlardan oluşan aileler için bu oran %8,3’te durmaktadır) karma sınıflar için bu oran %30,7’ye ulaşıyor – ve birçok durumda İtalyan dili öğretiminin ve ders dışı etkinliklerin kesintiye uğramasına, derslere katılım için teknolojik cihazların bulunmamasına, sosyal fırsatlar ve okul-aile ilişkisi.

Hükümete çağrı Çocukları kurtarmak. İtalya ve Avrupa’daki programların direktörü Raffaela Milano, “Çok uzun zamandır” diyor. Çocukları kurtarmak – İtalya, ülkemizde doğan veya çocuk olarak gelen erkek ve kız çocuklarına tam vatandaşlık tanıyan, böylece içinde büyüdükleri topluluğa ait olma duygusunu güçlendiren ve geleceğe yönelik isteklerini ileriye taşıyan bir yasal reformu beklemektedir. Bunun ülkemizin kaybedemeyeceği bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi; göçmen geçmişi olan öğrencilerin eğitim yolları lehine olan kararlılığın, bugün çocukların geleceğini baltalayan tüm ciddi eğitim eşitsizlikleriyle mücadeleye yönelik bir plana tam olarak dahil edilmesi gerektiğini ekledi: bölgesel eşitsizlikler (Kuzey ve Güney arasındaki ciddi uçurumlarla birlikte), ailelerin ekonomik durumuyla bağlantılı olanlar, cinsiyetle ilgili olanlar, özellikle de kızların bilimsel disiplinlere erişimiyle ilgili olanlar.