Okul, okul terk oranı düşüyor: Yaz aylarında 4500'den fazla okul açılıyor ve Güneyli çocuklar arasında İtalyanca ve matematikte iyileşme var

Namik

Aktif Üye
ROMA – Güney'deki çocukların okul terk oranları tarihi düşük seviyelere düştü ve İtalyanca ve matematik becerileri arttı. Sonuçlar, İnvalisi – Kamu hukuku tüzel kişiliğine sahip Eğitim ve Öğretim Sisteminin Değerlendirilmesi Ulusal Enstitüsü – ve 2019'da tespit edilmeye başlanmasından bu yana en düşük okul terk oranını göstermektedir. İtalya, %25'in üzerindeki orandan %10,5'e düşerek PNRR'nin 2025 için belirlediği Avrupa hedefine yaklaşmış ve özünde ulaşmıştır: %10,2 hedefi. İnvalisi 2024 için %9,4'lük açık bir okul terk oranı tahmin ediyor (2023'te %10,4 idi), dolayısıyla 2026 için PNRR hedefinin altında (%10,2) ve 2030 için AB hedefine çok yakın (%9). Daha da iyi haberler örtük okul terkiyle ilgili.

Örtük okul terk. Okul terkleri sadece okulu terk eden çocuklarınki değildir: En sinsi haliyle, örtük olarak tanımlanan okul terkleri, temel becerileri edinmeden okul hayatlarını tamamlayan birçok gencin de gerçeğidir. Ve çöküşün en belirgin olduğu alan burasıdır: örtük okul terkleri bugün %6,6'dır (geçen yıla kıyasla -2,1 puan düşüş). Ülkenin tüm bölgelerinde, özellikle 2019'daki %7,5, 2021'deki %9,8 ve 2023'teki %8,7 ile karşılaştırıldığında belirgin olan bir rakam. Güney ve Adalar'da oran %10'luk psikolojik eşiğin altına düşerken (orada rakam %9,2'dir), yalnızca Campania ve Sardunya'da %10'un üzerinde kalmaktadır.

Oİtalyanca ve matematikte ilerleme. İtalyancada, ortaokullarda (eski liseler) öğrenci öğrenimindeki iyileşme Puglia, Campania ve Abruzzo'da yüzde 6 puan iken, Kuzey Doğu ve Kuzey Batı'da kaydedilen yüzde 4 puanlık iyileşmenin iki katına çıkan Calabria ve adalarda yüzde 8 puana ulaşıyor. Matematikte de iyileşme iki katına çıkıyor, Kuzey Doğu ve Kuzey Batı'daki 2 puana kıyasla yüzde 4 puan. İngilizcede, pandemiden önceki 2019 değerlerinin aşılması pekiştiriliyor.

Çocuklara, öğretmenlere ve ailelere yardımcı olacak iki gündem. Bakan Valditara, okul terkleriyle mücadele etmeye ve ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan gençler arasındaki eğitim ve iş eşitsizliklerini azaltmaya kararlı görünüyor. Bunu yapmak için iki Gündem kullanıyor:Kuzey Gündemi veGüney Gündemi545 milyon avro ile finanse edilen bu fonlar, öğrenmeyi geliştirmeyi, okulda geçirilen zamanı artırmayı ve okulun yaz aylarında bile çocuklar ve aileler için güvenli bir referans noktası olmasını sağlamayı amaçlıyor. PNRR'nin 600 milyon avrosu daha şu amaçlar için ayrılmıştır: STEM disiplinleribilimsel-teknolojik konular ve ilgili ders programları.

Güney Gündemi. 245 okulda öğrenimin iyileştirilmesini hedefleyen ve on maddeye bölünen Güney Gündemi için 325 milyon avro ayrıldı. İnvalisiokul terk oranına, eğitim sonuçlarına, terk edenlere ve bölgenin zorluklarına dayanarak. Bu nedenle daha fazla öğretmen, dahil olan öğretmenler için özel eğitim, daha fazla atölye, tiyatro ve spor aktiviteleri okul katılımını teşvik etmek için.

Kuzey Gündemi. 220 milyon avro (2.919 ilkokul için 165,7 milyon, 245 ilkokul ve ortaokul için 34,3 milyon ve eğitim zorluklarına karşı pilot projeler için 20 milyon) ile finanse edilen bu araç, Roma'dan başlayarak Merkez ve Kuzey'deki okullardaki çocuklara ve öğretmenlere yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Verilerde gösterildiği gibi İnvalisiKuzey'deki bazı okullarda okul terk oranları aslında Sardunya ve Campania gibi bölgelerdeki oranlara eşit veya daha yüksektir. Buna, birinci nesil yabancı öğrenciler için İtalyanca öğretimini güçlendirmeye yönelik önemli bir proje eşlik etmektedir.

Öğretmenlere refah. Bakanlıktan gelen bir notta, “Öğretmenler değişimin anahtarıdır” vurgulanıyor. Onlar için, iki yılda iki sözleşme yenilemesi (2022 artışından sonra, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek artış, yıl sonuna doğru 3 milyar avroluk son bütçe yasasıyla finanse edilen bir diğeri yolda), okul terkini önlemek için yenilikçi metodolojiler konusunda eğitime 450 milyon avro yatırım yapıldı ve ayrıca başka girişimler de var: iş kazaları için sigorta; Devlet Savcılığı tarafından korunma hakkı; ve çeşitli diğer faydalar.

Yaz aylarında bir milyon çocuk okuldaÖzel yaz kamplarına alternatif olarak, birçok ebeveyn bu olanaktan yararlanabilecektir – bakanlık bunu garanti ediyor Yaz planıTemmuz ve Ağustos aylarında 4.523 okulun açık tutulması. Çocukların eğitim tatillerinde yurtdışına gitmelerine olanak sağlamak için diğer ekonomik kaynaklar kullanıldı. Bu tahsislere ek olarak, PNRR'nin 1,5 milyar avrosu okul terkinin belasıyla mücadele etmek için alt ve üst ortaokullara ayrılmıştır.