Pakistan, Asya ülkesinin tuğla fabrikalarında istismar ve köleliğin cehennemi

Namik

Aktif Üye
LAHOR (Asya Haberleri) – Pakistan'daki yüzbinlerce aile için tuğla fırınları, nesiller boyu köleliğin olduğu, borçların ebeveynlerden çocuklara aktarıldığı, onları zorlu bir hayata bağlayan yerler. Bugüne kadar 20 bine yakın tuğla fabrikasında 4,5 milyon işçinin sesi çıkmıyor. Her ne kadar ülke onlarca yıl önce bu kısıtlamalardan kaynaklanan zorla çalıştırmayı yasa dışı ilan etmiş olsa da, bu uygulama gölgede saklanarak ve ekonomik krizler ve zayıf yasa uygulamaları nedeniyle daha da kötüleşerek devam ediyor.

Aktivistlerin şikayeti. Cinsel istismar, insan ticareti ve ciddi insan hakları ihlalleri adaletsizlikleri daha da artırıyor. Bu krize yanıt olarak, azınlık hakları savunucusu Joseph Janssen yakın zamanda Pakistan'a yeni bir misyon başlattı; bu misyon, tuğla fırın köleliğine hapsolmuş bazı Hıristiyan aileleri serbest bırakmayı ve kaçırılan ve zorla dönüştürülen kadınlar için adalet aramayı hedefliyor. Ekip, yerel kuruluşlarla işbirliği yaparak çocuklar, yaşlı aile üyeleri ve on yıldan fazla süredir cinsel köleliğe maruz kalan beş kadının da aralarında bulunduğu 32 kişiyi kurtarmayı başardı.

Kimlik belgeleri konusunda yardım. Bu kurtarmaların ardından Joseph Janssen, çoğunun resmi kimliği olmadığı için kimlik belgelerinin oluşturulması konusunda hukuki yardım sağlıyor. Reklam ilan etti AsyaHaberler: “Bu destek, kölelikten uzak, bağımsızlığa doğru çalışabilecekleri ve kendi kaderlerinin kontrolünü yeniden kazanabilecekleri bir yaşam için umut veriyor.” Ancak Naseem, Mehwish ve Safia'nın hikayeleri daha derin bir sorunun altını çiziyor: “Pakistan'ın yasalarını uygulaması, bu endüstrilerdeki cinsel istismar ve sömürüye son vermesi ve en savunmasız çalışanlarını koruması acil bir ihtiyaç.”

“Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz.” İki oğlu ve iki kızı olan Naseem, şunları söyledi: “Çocuklarımızı okula bile gönderemiyoruz, izin vermiyorlar. Çocuklarımızın da onlar için aynı işi yapması gerektiğini, çünkü biz onların kölesi olduğumuzu söylediler.” Çalışmaya zorlandıkları hastalık sırasında kocalarına şiddet uyguladılar ve dövdüler. “Eğer onlarla cinsel ilişkiye girmeyi reddedersek, onları öldürmekle tehdit ettiler. kocalarımızı öldürdük ve borç tutarını geri talep ettik” diye ekledi.

“Günde bin tuğla yeterli değildi.” “Tuğlahanede bin tuğla yaptığımızda bizi dövdüler, cezalandırdılar ve kendilerine bin tuğla daha yapmaya zorladılar. Günde on beş, on altı saat çalışmak zorundaydık. 8 ve 9 yaşındaki çocuklarım bile bizimle çalışmaya zorlandı” dedi Naseem. “Çalışmamız karşılığında bize daha az para verdiler. Bize daha fazla para verirlerse tuğla fırınlarından çıkıp kölelikten kurtulabileceğimizi düşündüler” diye ekledi.

Seks karşılığında ilaç için para. Naseem, kocası ve çocukları da dahil olmak üzere tüm aile üyelerinin hasta olduğu ve ilaç alacak parasının olmadığı bir olayı hatırladı. Tuğla fırınının muhasebecisine giderek biraz para dilendi. Buna cevaben muhasebeci, eğer onunla seks yaparsa ailesinin ilacı için parasını ona vereceğini söyledi. O da hastaydı ama ailesi için bu işkenceye katlanmak zorundaydı.

Stalking ve cinsel şiddet. Mehwish adlı başka bir kadın da reklama şunları söyledi: AsyaHaberler: “Ne zaman yiyecek almak için çarşıya gitsek, kaçabileceğimizi düşünerek bizi takip ediyorlardı. Bizi motosikletlerine bindirmeye zorluyorlar, bilinmeyen yerlere götürüyorlar ve tecavüz ediyorlar.” Aktivist Joseph Janssen onu kölelikten kurtardığında, tuğla fırını sahibi, tuğla fırınından bir çocuk kaçırdığını iddia ederek ona karşı dava açtı. “Kız kardeşimin oğlunu evlat edindim ve onu beş yıl büyüttüm. Onların isteği üzerine polis geldi ve çocuğu benden aldı; bir ay sonra Joseph Janssen'in yardımıyla panik ataklarla uğraşmak zorunda kaldım. kurtardım oğlum.”

Safia, onlarca yıldır süren istismarın kurbanı. Kurtarılanlar arasında hikayeleri hayal bile edilemeyecek işkenceleri anlatan insanlar var. Hayatta kalanlardan biri olan Safia, onlarca yıldır cinsel istismarın kurbanıydı. Tuğla fırınında zorluklarla dolu bir hayatın içinde doğmuş, küçük yaşta anne ve babasının yanında çalışmaya başlamış. Ailesi, babasından aldığı yaklaşık 100 bin rupi (yaklaşık 350 avro) tutarındaki borç nedeniyle tuğlahaneye bağlıydı ve bu onları köle haline getiren bir yüktü. Bir iş arkadaşıyla evlendikten sonra, her gün kavurucu sıcaklıklara katlanarak tuğla yaparak yorulmadan çalışmaya devam etti.

On iki yaşındaki çocuğa cinsel istismar. Ancak yaşadığı zorluklar fiziksel emekle sınırlı değildi. Tuğla fırını sahibi Haji Abdul Ghafoor Ahmed, diğerleriyle birlikte 12 yaşından itibaren kendisine cinsel tacizde bulunmaya başladı. Cinsel istismar, kocasının yokluk anlarından yararlanılarak evlendikten sonra da devam etti. 10 ila 12 yıl süren tacize, direnmeleri halinde şiddet tehdidi de eşlik etti. Fiziksel ve duygusal yaralar, sıcaklığın 48 dereceye ulaştığı günlük 2.000 tuğla üretme zorunluluğuyla daha da arttı.

Hayatta kalanlar adalet istiyor. Safia'nın kocası Khurram şunları söyledi: AsyaHaberler: “Biz okuma-yazma bilmiyoruz; bize sahte borçlar yüklediler. Bize kötü davrandılar; Hatta yetmiş yaşındaki babama tuğla yapamadığı için işkence bile yaptılar. Kiliseye gitmemize izin vermediler, bizi zorla namaz kıldırdılar. Ramazan ayında oruç tutmadığımız için bizi dövdüler.”

“Bütün hayatım köle olarak geçti”. Khurram'ın babası 70 yaşındaki Habib şunları söyledi: “Tüm hayatım kölelikle geçti. Onurumuz ve saygımız yoktu, kadınlarımız güvende değildi, vahşice tecavüze uğradılar ama onları kurtarmak için hiçbir şey yapamadık.” Onları durdurmaya çalıştıklarında, fırın sahipleri tarafından işkence gördüler, dövüldüler ve kötü muameleye maruz kaldılar.

* Shafique Khokhar – Asianews